ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο στην περιφέρεια
«Επικίνδυνες μαγειρικές» στο Αγρίνιο
«Επικίνδυνες μαγειρικές» στο Αγρίνιο
  • Αρχισαν χτες, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου και θα παίζονται μέχρι την 1η του Δεκέμβρη, οι παραστάσεις του έργου «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Ανδρέα Στάικου, μια συμπαραγωγή του θεάτρου «Χυτήριο» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Η σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, το σκηνικό του Απόστολου Βέττα, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη. Παίζουν: Μιχάλης Μητρούσης, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Χριστόδουλος Στυλιανού. Στην Αθήνα, στο θέατρο «Χυτήριο» θα παρουσιαστεί από τις 5 του Δεκέμβρη. Στο έργο παρακολουθούμε την αδυσώπητη μονομαχία ανάμεσα σε δύο άντρες με όπλα τη γλώσσα και τη μαγειρική. Επαθλο της νίκης θα είναι η γυναίκα των ονείρων τους, η απρόσιτη και απόμακρη Νανά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει το έργο του Παναγιώτη Μεντή «Το πέταλο του αλόγου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Πρόκειται για ένα αυθεντικό ελληνικό παραμύθι με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο. Ενα παραμύθι που όσα έχει να πει τα κάνει περιπέτεια και δράση. Δράκοι που θυμώνουν, τρομάζουν κι εξουσιάζουν, αλλά τρελαίνονται και για μηλόπιτες. Στοιχειά και μάγισσες. Στρατιώτες που συνάντησαν τον Διγενή Ακρίτα. Αρχοντοπούλες τυχερές και άτυχες. Κουτοπόνηροι καταφερτζήδες που προσπαθούν να κυβερνήσουν με ψευτιές και κόλπα. Το έργο θυμίζει στους μεγάλους κάποια από τις δικές τους περιπέτειες, ενώ στους μικρούς διδάσκει πως αν σταθούν με θάρρος, τόλμη, σιγουριά και δύναμη απέναντι στα δύσκολα, είναι απολύτως βέβαιο πως θα τα νικήσουν και θα τα ξεπεράσουν. Σκηνικά - κοστούμια: Κέλλυ Βρεπού. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Χορογραφίες: Ναταλί Κανελλίδου. Παίζουν: Χρήστος Μωραΐτης Λουκάς Ζήκος, Παντελής Σταυρινός, Βασίλης Βασιλάκης, Μαρία Αντουλινάκη και Μελίνα Αποστολίδου.
  • Τι μπορεί να συμβεί όταν οι... «Τρεις αδελφές» του Τσέχοφ βρεθούν μετανάστριες στη σημερινή Ελλάδα; Πάνω σ' αυτό τον καμβά είναι φτιαγμένη η κωμωδία του Ευδόκιμου Τσολακίδη «Αθήνα-Μόσχα», που παρουσιάζεται από χτες, στη Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Τις τρεις αδελφές ερμηνεύουν: Αννα Κουρή, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Θάλεια Προκοπίου. Η σκηνοθεσία είναι του συγγραφέα.
Εικαστικές αναζητήσεις

Γλυπτό, μεγάλων διαστάσεων, της Αφ. Λίτη
Γλυπτό, μεγάλων διαστάσεων, της Αφ. Λίτη
Εκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Καμπαδάκη φιλοξενείται στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Εκτίθενται έργα κυρίως σε μπρούντζο, όπου «τα ενεργητικά σχήματα, η εκφραστικότητα των μορφών, η αδρότητα της επεξεργασίας του υλικού, η ένταση των επιφανειών, η κίνηση και ο ρυθμός των περιγραμμάτων, δημιουργούν μια πλαστική παρουσία». Οπως σημειώνει ο Μιλτιάδης Παπανικολάου που οργάνωσε την έκθεση, το περασμένο καλοκαίρι στη Μονή Λαζαριστών, «ο Κ. Καμπαδάκης είναι δημιουργός με διεθνή αναγνώριση, με πλούσιο και πολυσχιδές έργο». Γλύπτης, που συνθέσεις του κοσμούν δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και που εκδηλώνει μόνιμη διάθεση για διαρκή ανανέωση, αναζήτηση και προβληματισμό.

Ο Κ. Καμπαδάκης ξεκινά από τη μορφή και το σώμα του ανθρώπου και προχωρεί σε εκφραστικές αξίες με νέο περιεχόμενο, επιτυγχάνοντας μια δική του μορφοπλαστική γλώσσα, που τη διακρίνει ρώμη, πληρότητα και εσωτερική αλήθεια. Διάρκεια έκθεσης έως τις 19/11.

Εως τις 23/11 στην «Τερρακόττα Tint» (Θεσσαλονίκη, Χρυσ. Σμύρνης 13), φιλοξενείται ζωγραφική της Ελένης Θεοφυλάκτου. Συνθήματα παραφρασμένα ή εικονοκλαστικά σχόλια συχνά χρησιμοποιούνται ως παραπλανητικές παγίδες. Στην πρόσφατη ερευνητική της δουλιά διαλύει μέρη της εικόνας. Δε θέλει να μαγέψει με το παραμύθι της εικόνας, αλλά με τη μαγεία που έτσι κι αλλιώς έχει η ζωγραφική.

Εργο του Β. Ζωγράφου
Εργο του Β. Ζωγράφου
Ζωγραφική του Βασίλη Ζωγράφου εκθέτει η γκαλερί «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα). Παρουσιάζονται κυρίως τοπία, «αποσπάσματα φύσης σαν στιγμιότυπα ζωγραφικής μνήμης» όπως σημειώνει η Θάλεια Στεφανίδου. «Χειροποίητα τοπία, παραθέματα τρυφερής φυσικής ιστορίας. Χειρονομίες σεβασμού για τη δημιουργία τόπων με συγκεκριμένη και φανταστική γεωγραφία ταυτόχρονα». Διάρκεια έκθεσης έως τις 26/11.

Μέχρι τις 30/11 στην γκαλερί «ΖΜ» (Πρ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζονται έργα του Γιάννη Ζήκα. Πρόκειται για τέμπερες των δύο τελευταίων χρόνων.

Εκθεση γλυπτικής της Αφροδίτης Λίτη, με τίτλο «Δαχτυλίδια» παρουσιάζεται έως τις 23/11 στην γκαλερί «Ζ. Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη). Εκτίθενται μεγάλα γλυπτά (η διάμετρος των δαχτυλιδιών φτάνει και το 1,5μ.), όπου η προσωπική ιστορία συναντάει την ιστορία της κοινότητάς μας.

Μοντέρνα και βυζαντινή τέχνη

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει (18-23/11) στη Θεσσαλονίκη διεθνές συμπόσιο - σεμινάριο με θέμα «Κινήματα του Μοντερνισμού και Βυζαντινή Παράδοση». Στόχος της ετήσιας συνάντησης (η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 2002) είναι η επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ φοιτητών διαφόρων πανεπιστημίων και πολιτισμών και η διεύρυνση της έρευνας σε θέματα Ιστορίας της Τέχνης του 20ού αιώνα.

Συμμετέχουν φοιτητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Νάπολης, το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και φοιτητές από το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο πρώτο μέρος των εργασιών του συμποσίου θα αναφερθούν στη ρωσική πρωτοπορία οι: John E. Bowlt, Nicoletta Misler, Lidia Iovleva, Natalia Adaskina, Liubov Popova. O διευθυντής του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου, θα παρουσιάσει τη συλλογή Κωστάκη και μέρος του αρχειακού, ανέκδοτου υλικού της. Στο δεύτερο μέρος των εργασιών, οι φοιτητές θα παρουσιάσουν τις απόψεις για τα έργα της συλλογής. Στο πλαίσιο του συμποσίου εντάσσονται και επισκέψεις - ξεναγήσεις σε βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Με τη συμμετοχή Ελλήνων συντελεστών παρουσιάζεται (έως 30/11) στο Λονδίνο, η νέα παραγωγή του θεατρικού έργου του Αμερικανού συγγραφέα Γ. Κάρλος Γουίλιαμς «Πολλές αγάπες». Το έργο ανεβάζει ο ελληνικός θίασος «Sandis Productions», με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Λονδίνο. Σκηνοθεσία Ντ. Σίμπλεϊ. Σκηνογραφία Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Πρωταγωνιστεί η Αρια Σάνδη.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου δημιουργεί μια βιβλιοθήκη, αξίας 9.000 ευρώ, περίπου, στο ακριτικό χωριό Δίκαια, του Δήμου Τριγώνου στον Εβρο. Η τελετή παράδοσης των βιβλίων θα γίνει σήμερα. Να σημειωθεί ότι ο σύνδεσμος έχει συμβάλει στη δημιουργία και άλλων δύο βιβλιοθηκών στον Κοντιά της Λήμνου και στο Σκαλοχώρι της Λέσβου.

Τη Δευτέρα (7.45μμ) στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η μουσική ως μορφή και μέσο θεραπείας του σώματος και της ψυχής. Μουσικοθεραπεία και θεραπευτική μουσική». Μιλούν: Ιούλιος Κέρπης, Θωμάς Ταμβάκος. Είσοδος ελεύθερη.

  • Τη Δευτέρα (12.30 μμ) μαθητές από όλη την Ελλάδα, στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν την έκθεση «Τα παιδιά παίζουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους». Θα βραβευτούν όσοι ξεχώρισαν. Διάρκεια έκθεσης έως τις 23/11.

Η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στη μνήμη της Ουράνας Διοματάρη, προκηρύσσει για το 2003 διαγωνισμό ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμίου ή θεατρικού έργου. Απαραίτητος όρος, κάθε διαγωνιζόμενος να είναι δημότης Χίου, ή να κατάγεται από τη Χίο. Τα υποψήφια κείμενα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 3/6/2003. Θα απονεμηθεί έπαθλο 730 ευρώ και τιμητικές διακρίσεις. Πληροφορίες στα γραφεία της ΕΕΕΛ (Ιπποκράτους 63, 3ος όροφος, τηλ. 210-3608239, κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, 11π.μ.-1 μ.μ.).

Στις 24 Νοέμβρη (10πμ-6μμ) το Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα) προσκαλεί τα παιδιά σε ολοήμερο «Αφιέρωμα στη Μαγειρική». Πρόκειται για σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται ταυτόχρονα ή διαδοχικά στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου. Είσοδος ελεύθερη για τους ενήλικους και τα παιδιά κάτω των 4 και άνω των 12 ετών. Η συμμετοχή των υπολοίπων παιδιών είναι 8 ευρώ.

«Εγκοιλον» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, που εγκαινιάζεται στις 19/11 στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3). Μοναχικά τοπία ύπαρξης μέσα στη σιωπή του κοιλώματος αποτελούν την πρόσφατη δημιουργία της, η οποία εκτίθεται μέχρι τις 7/12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ