ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενάντια στο κατασταλτικό όργιο της εξουσίας

Διαδήλωση ενάντια στις μαζικές συλλήψεις
Διαδήλωση ενάντια στις μαζικές συλλήψεις
ΡΩΜΗ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.--

«Λευτεριά σε όλους»... ένα σύνθημα σαν ιαχή που ακούγεται καθημερινά σχεδόν σε όλες τις ιταλικές πόλεις, που οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης του ιταλικού κινήματος, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή με τη σύλληψη 20 και την άσκηση δίωξης σε άλλους 22, μετά από εντάλματα που εξέδωσαν δικαστικοί βασισμένοι στο αντιτρομοκρατικό άρθρο 270/bis του ποινικού κώδικα της χώρας, προσάπτοντας κατηγορίες για «πολιτική συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, ανατρεπτική προπαγάνδα ενάντια στην οικονομική σταθερότητα, πρόκληση φθορών στις διαδηλώσεις της Γένοβας και της Νάπολης».

Οι συλλήψεις μάλιστα έγιναν μόλις 6 μέρες μετά τη μεγαλειώδη μαζική διαδήλωση στη Φλωρεντία. Η ιταλική κυβέρνηση και η ιταλική Δικαιοσύνη εξαπόλυσαν μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο επιχείρηση σκούπας με προφανείς στόχους, όπως την ποινικοποίηση του ιταλικού κινήματος και την κατατρομοκράτηση όσων συμμετέχουν και αντιστέκονται. Ως προς το δεύτερο σκέλος αυτής της «τρομοκρατικής εκστρατείας», ο στόχος δεν επιτεύχτηκε καθώς λίγες μόνο ώρες μετά τις συλλήψεις, αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις τις χώρας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στη Ρώμη, το Σάββατο, όπου πάνω από 30.000 συμμετείχαν και βροντοφώναξαν «Λευτεριά σε όλους». Η πορεία από την Πιάτσα Βενέτσια κατέληξε στο Παλάτσο Κίτζι -έδρα της κυβέρνησης - όπου παραδόθηκε ψήφισμα καταγγελίας από πολλές οργανώσεις, από την Κομμουνιστική Επανίδρυση μέχρι τους «Lilliput» και τους «Arci», που καταδίκασαν και κατήγγειλαν τον κατασταλτικό κατήφορο του Μπερλουσκόνι. Διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων έγιναν στο Ταράντο, στη Φλωρεντία, στο Μιλάνο, στο Παλέρμο, στη Μόντενα, στο Βιαρέτζο, στην Περούτζια, στη Γένοβα και δεκάδες άλλες μικρότερες πόλεις. Στη Νάπολι άλλα και σε άλλες πόλεις σχολεία και πανεπιστήμια καταλαμβάνονται, δρόμοι αποκλείονται.. Ολη η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή.

Καταδικαστική απόφαση για Αντρεότι

Στο μεταξύ, η ιταλική Δικαιοσύνη γίνεται αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Εκτός από την πρωτοφανή απόφαση των δικαστών της Εισαγγελίας της Κοσέντσας που ζήτησαν τη σύλληψη 20 μελών του ιταλικού Κοινωνικού Φόρουμ με τη βαρύτατη κατηγορία της ανατρεπτικής δράσης εναντίον του ιταλικού κράτους, την Κυριακή το Εφετείο της Περούτζιας καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι σε 24 χρόνια κάθειρξη καθώς και το φυγόδικο στις ΗΠΑ «νονό» της Κόζα Νόστρα Γκαετάνο Μπανταλαμέντι, ως εντολοδόχους της δολοφονίας του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το Μάρτη του 1979. Η απόφαση αυτή ανατρέπει εντελώς την πρωτόδικη του 1999, όπου ο Αντρεότι είχε αθωωθεί.

Και ενώ στην πρώτη περίπτωση, αφού οι δύο αυτές αποφάσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, τηρήθηκε σιγήν ιχθύος, αναμενόμενο πάντως, σάλος μέγας προκλήθηκε με την καταδικαστική απόφαση για τον Αντρεότι. «Οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να τύχουν του σεβασμού όλων», γράφει στο χτεσινό άρθρο της η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», συνδέοντας μάλιστα τα γεγονότα με τον προς έγκριση στη Βουλή «νόμου Τζιράμι», που προωθηθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και έχει προκαλέσει τη μήνιν της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρώτος πολιτικοποίησε το θέμα για τον Αντρεότι ...«Πρόκειται για ένα θεώρημα της Δικαιοσύνης από πολιτικοποιημένους δικαστές που θέλησαν να αλλάξουν την πορεία της δημοκρατίας και της πολιτικής. Η Δικαιοσύνη τρελάθηκε», δήλωσε με το γνωστό του ύφος. Ολα τα κυβερνητικά κόμματα ακολουθώντας τη γραμμή Μπερλουσκόνι επικρίνουν την πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Αμερικανικά κεφάλαια βοήθησαν κυβερνητικά κόμματα

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.- Δύο μη κυβερνητικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση βοήθησαν σλοβακικά πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Σεπτέμβρη παρά την ύπαρξη σχετικού νόμου που απαγορεύει τέτοιες ενέργειες, όπως αποκαλύπτουν σήμερα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το σλοβακικό περιοδικό Spectator, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (ΔΡΙ) και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (ΕΔΙ) (που δεν είναι ιδρύματα ή ξένα αδερφά κόμματα όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά μη κυβερνητικοί οργανισμοί) προσέφεραν μη οικονομική βοήθεια στα κεντρο-δεξιά κόμματα της κυβέρνησης (καθώς και σε άλλα αστικά κόμματα). Συγκεκριμένα το ΔΡΙ πραγματοποίησε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σειρά από δημοσκοπήσεις και δύο δημοσκοπήσεις με θέμα τη σλοβακική νεολαία και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών σε αντιπροσώπους 7 πολιτικών κομμάτων καθώς και σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το ΕΔΙ από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διεξήγαγε σε συνεργασία με πολιτικά κόμματα, σεμινάρια σχετικά με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και τη διαχείριση των πολιτικών κομμάτων (συγκέντρωση κεφαλαίων, στρατολόγηση μελών, διαχείριση προεκλογικής καμπάνιας, διαχείριση μέσων επικοινωνίας) προκειμένου να βοηθήσει τα κόμματα αυτά να γίνουν πιο «επαγγελματικά».

Τα κεφάλαια για όλες αυτές τις ενέργειες (σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης) προήλθαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και από το αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία (NED). Το δεύτερο από τα δύο αν και μη κυβερνητικός οργανισμός χρηματοδοτείται κυρίως από ετήσια κυβερνητικά κονδύλια ενώ βρίσκεται και υπό την εποπτεία του αμερικανικού Κογκρέσου. Τα κεφάλαιά του έπειτα φτάνουν, με τη μορφή επιχορηγήσεων, σε θυγατρικούς οργανισμούς που «προωθούν τη δημοκρατία» και φυσικά την ελεύθερη αγορά ή όπως αναφέρει και το ίδιο το ίδρυμα «τη δημοκρατία σε σχέση με τα αμερικάνικα συμφέροντα και τα συμφέροντα των ατόμων που δέχονται τη βοήθεια»! Οσον αφορά την ΑΥΔΑ είναι ανεξάρτητο ομοσπονδιακό ίδρυμα που βρίσκεται υπό την εποπτεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά πώς φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτέμβρη, με την επικράτηση των κεντρο-δεξιών κομμάτων (και με το απρόσμενο 15,1% των ψήφων του κόμματος του πρωθυπουργού Ντζούριντα) που εγγυάται την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μάλλον κάποια σχέση είχε με τις παραπάνω ενέργειες...

ΡΩΣΙΑ
Νεκροί από το κρύο

ΜΟΣΧΑ.--

Πεθαίνουν συνέχεια από το κρύο στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Ρωσίας, σε 91 ανήλθε μέχρι τώρα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας του παγετού στη ρωσική πρωτεύουσα. Εξι άτομα πέθαναν το Σαββατοκύριακο από έκθεση στον παγετό και 40 νοσηλεύονται, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Τα περισσότερα θύματα είναι άστεγοι ή άτομα που κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο μετά από υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Τον περασμένο χειμώνα του 2001 καταγράφηκε ο αριθμός - ρεκόρ των 399 θανάτων από το κρύο στη Μόσχα.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αφιξη αξιωματούχων

ΛΟΜΕ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Εφτασαν την Κυριακή, στην Ακτή Ελεφαντοστού, 19 στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις δυτικοαφρικανικές χώρες, που αναμένεται να αποστείλουν ειρηνευτική δύναμη, στην περιοχή να αντικαταστήσει τα γαλλικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του γειτονικού Τόγκο, που ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ στασιαστών και κυβέρνησης, συναντήθηκε, για άλλη μια φορά, με εκπρόσωπο των στασιαστών, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, μετά την αποχώρησή τους από τις διαπραγματεύσεις.

Την αισιοδοξία, πάντως, της περασμένης βδομάδας, για την πολυπόθητη ειρήνευση στην περιοχή, αντικατέστησε η ανασύνταξη των δυνάμεων των δύο πλευρών, που δείχνουν να εμμένουν στα αιτήματά τους, η μεν κυβέρνηση, για πλήρη αφοπλισμό των στασιαστών και για παραίτηση του Προέδρου Γκμπάγκμπο οι στασιαστές.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενα σφάλμα προκαλεί ταραχή για βορειοκορεατικά «πυρηνικά όπλα»...

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Το διαφαινόμενο λάθος ενός Βορειοκορεάτη εκφωνητή ειδήσεων στην εκφορά του λόγου εμφανίστηκε να προκαλεί θόρυβο, αναφορικά με το εάν η ΛΔ Κορέας «παραδέχεται» ή όχι πως διαθέτει πυρηνικά όπλα...

Ο «μίτος της Αριάδνης» εμφανίζεται να ξεκινά από το κυριακάτικο δελτίο ειδήσεων του ραδιοσταθμού της Πιονγκ Γιανγκ σύμφωνα με το οποίο η χώρα «κατέληξε να διαθέτει πυρηνικά και άλλα ισχυρά πυρηνικά όπλα λόγω των πυρηνικών απειλών που επισείουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές». Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δελτίου ειδήσεων πρωτοαναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας και αναπαρήχθη από ΜΜΕ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ ως η «πρώτη επίσημη παραδοχή» της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας για πυρηνικό οπλοστάσιο...

Ωστόσο, αρκετές ώρες μετά εμφανίστηκε πως η όλη «εμπλοκή» οφειλόταν σε σφάλμα στην εκφορά λόγου του παρουσιαστή ειδήσεων του ραδιοσταθμού της Πιονγκ Γιανγκ, γιατί η ίδια είδηση μεταδόθηκε χτες από τον κρατικό ραδιοσταθμό «ΣΕΝΤΡΑΛ» της ΛΔ Κορέας ως εξής: «Η ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα στην απόκτηση πυρηνικών και άλλων ισχυρών όπλων λόγω των πυρηνικών απειλών που επισείουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές»... Μετά από αυτό το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΓΙΟΝΑΠ» που πρωτοαναπαρήγαγε την είδηση έκανε λόγο για παρεξήγηση που ενδεχομένως οφειλόταν σε σφάλμα του εκφωνητή ειδήσεων, μιας που είναι μάλλον σαφής η διαφορά ανάμεσα στα ρήματα «κατέχω» και «έχω το δικαίωμα» απόκτησης όπλων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ