Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Αμερικανικά κεφάλαια βοήθησαν κυβερνητικά κόμματα

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.- Δύο μη κυβερνητικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση βοήθησαν σλοβακικά πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Σεπτέμβρη παρά την ύπαρξη σχετικού νόμου που απαγορεύει τέτοιες ενέργειες, όπως αποκαλύπτουν σήμερα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το σλοβακικό περιοδικό Spectator, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (ΔΡΙ) και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (ΕΔΙ) (που δεν είναι ιδρύματα ή ξένα αδερφά κόμματα όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά μη κυβερνητικοί οργανισμοί) προσέφεραν μη οικονομική βοήθεια στα κεντρο-δεξιά κόμματα της κυβέρνησης (καθώς και σε άλλα αστικά κόμματα). Συγκεκριμένα το ΔΡΙ πραγματοποίησε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σειρά από δημοσκοπήσεις και δύο δημοσκοπήσεις με θέμα τη σλοβακική νεολαία και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών σε αντιπροσώπους 7 πολιτικών κομμάτων καθώς και σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το ΕΔΙ από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διεξήγαγε σε συνεργασία με πολιτικά κόμματα, σεμινάρια σχετικά με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και τη διαχείριση των πολιτικών κομμάτων (συγκέντρωση κεφαλαίων, στρατολόγηση μελών, διαχείριση προεκλογικής καμπάνιας, διαχείριση μέσων επικοινωνίας) προκειμένου να βοηθήσει τα κόμματα αυτά να γίνουν πιο «επαγγελματικά».

Τα κεφάλαια για όλες αυτές τις ενέργειες (σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης) προήλθαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και από το αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία (NED). Το δεύτερο από τα δύο αν και μη κυβερνητικός οργανισμός χρηματοδοτείται κυρίως από ετήσια κυβερνητικά κονδύλια ενώ βρίσκεται και υπό την εποπτεία του αμερικανικού Κογκρέσου. Τα κεφάλαιά του έπειτα φτάνουν, με τη μορφή επιχορηγήσεων, σε θυγατρικούς οργανισμούς που «προωθούν τη δημοκρατία» και φυσικά την ελεύθερη αγορά ή όπως αναφέρει και το ίδιο το ίδρυμα «τη δημοκρατία σε σχέση με τα αμερικάνικα συμφέροντα και τα συμφέροντα των ατόμων που δέχονται τη βοήθεια»! Οσον αφορά την ΑΥΔΑ είναι ανεξάρτητο ομοσπονδιακό ίδρυμα που βρίσκεται υπό την εποπτεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά πώς φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτέμβρη, με την επικράτηση των κεντρο-δεξιών κομμάτων (και με το απρόσμενο 15,1% των ψήφων του κόμματος του πρωθυπουργού Ντζούριντα) που εγγυάται την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μάλλον κάποια σχέση είχε με τις παραπάνω ενέργειες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ