Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενάντια στο κατασταλτικό όργιο της εξουσίας

Διαδήλωση ενάντια στις μαζικές συλλήψεις
Διαδήλωση ενάντια στις μαζικές συλλήψεις
ΡΩΜΗ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.--

«Λευτεριά σε όλους»... ένα σύνθημα σαν ιαχή που ακούγεται καθημερινά σχεδόν σε όλες τις ιταλικές πόλεις, που οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης του ιταλικού κινήματος, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή με τη σύλληψη 20 και την άσκηση δίωξης σε άλλους 22, μετά από εντάλματα που εξέδωσαν δικαστικοί βασισμένοι στο αντιτρομοκρατικό άρθρο 270/bis του ποινικού κώδικα της χώρας, προσάπτοντας κατηγορίες για «πολιτική συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, ανατρεπτική προπαγάνδα ενάντια στην οικονομική σταθερότητα, πρόκληση φθορών στις διαδηλώσεις της Γένοβας και της Νάπολης».

Οι συλλήψεις μάλιστα έγιναν μόλις 6 μέρες μετά τη μεγαλειώδη μαζική διαδήλωση στη Φλωρεντία. Η ιταλική κυβέρνηση και η ιταλική Δικαιοσύνη εξαπόλυσαν μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο επιχείρηση σκούπας με προφανείς στόχους, όπως την ποινικοποίηση του ιταλικού κινήματος και την κατατρομοκράτηση όσων συμμετέχουν και αντιστέκονται. Ως προς το δεύτερο σκέλος αυτής της «τρομοκρατικής εκστρατείας», ο στόχος δεν επιτεύχτηκε καθώς λίγες μόνο ώρες μετά τις συλλήψεις, αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις τις χώρας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στη Ρώμη, το Σάββατο, όπου πάνω από 30.000 συμμετείχαν και βροντοφώναξαν «Λευτεριά σε όλους». Η πορεία από την Πιάτσα Βενέτσια κατέληξε στο Παλάτσο Κίτζι -έδρα της κυβέρνησης - όπου παραδόθηκε ψήφισμα καταγγελίας από πολλές οργανώσεις, από την Κομμουνιστική Επανίδρυση μέχρι τους «Lilliput» και τους «Arci», που καταδίκασαν και κατήγγειλαν τον κατασταλτικό κατήφορο του Μπερλουσκόνι. Διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων έγιναν στο Ταράντο, στη Φλωρεντία, στο Μιλάνο, στο Παλέρμο, στη Μόντενα, στο Βιαρέτζο, στην Περούτζια, στη Γένοβα και δεκάδες άλλες μικρότερες πόλεις. Στη Νάπολι άλλα και σε άλλες πόλεις σχολεία και πανεπιστήμια καταλαμβάνονται, δρόμοι αποκλείονται.. Ολη η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή.

Καταδικαστική απόφαση για Αντρεότι

Στο μεταξύ, η ιταλική Δικαιοσύνη γίνεται αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Εκτός από την πρωτοφανή απόφαση των δικαστών της Εισαγγελίας της Κοσέντσας που ζήτησαν τη σύλληψη 20 μελών του ιταλικού Κοινωνικού Φόρουμ με τη βαρύτατη κατηγορία της ανατρεπτικής δράσης εναντίον του ιταλικού κράτους, την Κυριακή το Εφετείο της Περούτζιας καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι σε 24 χρόνια κάθειρξη καθώς και το φυγόδικο στις ΗΠΑ «νονό» της Κόζα Νόστρα Γκαετάνο Μπανταλαμέντι, ως εντολοδόχους της δολοφονίας του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το Μάρτη του 1979. Η απόφαση αυτή ανατρέπει εντελώς την πρωτόδικη του 1999, όπου ο Αντρεότι είχε αθωωθεί.

Και ενώ στην πρώτη περίπτωση, αφού οι δύο αυτές αποφάσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, τηρήθηκε σιγήν ιχθύος, αναμενόμενο πάντως, σάλος μέγας προκλήθηκε με την καταδικαστική απόφαση για τον Αντρεότι. «Οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να τύχουν του σεβασμού όλων», γράφει στο χτεσινό άρθρο της η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», συνδέοντας μάλιστα τα γεγονότα με τον προς έγκριση στη Βουλή «νόμου Τζιράμι», που προωθηθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και έχει προκαλέσει τη μήνιν της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρώτος πολιτικοποίησε το θέμα για τον Αντρεότι ...«Πρόκειται για ένα θεώρημα της Δικαιοσύνης από πολιτικοποιημένους δικαστές που θέλησαν να αλλάξουν την πορεία της δημοκρατίας και της πολιτικής. Η Δικαιοσύνη τρελάθηκε», δήλωσε με το γνωστό του ύφος. Ολα τα κυβερνητικά κόμματα ακολουθώντας τη γραμμή Μπερλουσκόνι επικρίνουν την πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ