Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Να κλείσει η Σχολή των Δολοφόνων»

Από τις εκδηλώσεις έξω από τη «Σχολή των δολοφόνων»
Από τις εκδηλώσεις έξω από τη «Σχολή των δολοφόνων»
ΦΟΡΤ ΜΠΕΝΙΝΓΚ.-

Επί διημέρου, το Φορτ Μπένινγκ στο Κολόμπους της Πολιτείας της Τζόρτζια έγινε το επίκεντρο των κινητοποιήσεων Αμερικανών πολιτών. Οχι τυχαία. Η στρατιωτική βάση του Φορτ Μπένινγκ φιλοξενεί στους χώρους της την περιβόητη «Σχολή της Αμερικής», τη στρατιωτική σχολή που παράγει «δικτάτορες» που έχουν αιματοκυλήσει τη Λατινική Αμερική.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων που απαίτησαν με μία φωνή να κλείσει «η σχολή των δολοφόνων», αλλά όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν και να περάσουν το συρματόπλεγμα τότε άρχισαν οι συλλήψεις. Τουλάχιστον 96 άτομα, περιλαμβανομένων 6 καλογριών, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στον περίβολο της αμερικανικής βάσης Φορτ Μπένινγκ, στην Τζόρτζια, στις εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκεται η σχολή.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν πιο μαζικά και πιο μαχητικά από κάθε άλλη φορά, στο 13ο ετήσιο συλλαλητήριο όπως πράττουν κάθε χρόνο από το 1990, να κλείσει το Ινστιτούτο για το Δυτικό Ημισφαίριο για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ασφάλειας, που προηγουμένως ονομαζόταν «Σχολή της Αμερικής». Ο «λύκος και εάν έβαλε προβιά, λύκος παραμένει»... και οι διαδηλωτές το γνωρίζουν αυτό και εξοργισμένοι απαιτούν εκ νέου και οριστικά το κλείσιμό της, αφού μετά τις πολυετείς κινητοποιήσεις το αμερικανικό Κογκρέσο είχε κλείσει τη σχολή το 2000, όμως το 2001 επαναλειτούργησε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμύνης. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των διαδηλώσεων, στη συγκέντρωση πορείας της Κυριακής, εκτός από την πληθώρα των συνθημάτων όπως «Να κλείσει η Σχολή των Δολοφόνων», «Σταματήστε να εκπαιδεύετε δολοφόνους» κ.ά., αναγνώστηκε και προσκλητήριο νεκρών, από βρέφη έως γέροντες, που οι θάνατοί τους προήλθαν από τις διαταγές ή ακόμη και από το ίδιο το χέρι των αξιωματικών που έχουν εκπαιδευτεί στη «Σχολή της Αμερικής».

Ενδεικτικός είναι ο κατάλογος που δίνουν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, για τους «διπλωματούχους» της σχολής. Ορισμένοι από τους απόφοιτούς της ήταν ο πρώην δυνατός άνδρας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, Λεοπόλδο Γκαλτιέρι, και ο δικτάτορας της Βολιβίας, Ούγο Μπάνσερ. Σύμφωνα με έναν από τους διαδηλωτές, πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση που έχει διοργανωθεί εδώ και πολύ καιρό. «Μας έδειξαν περισσότερη προσοχή απ' όσο συνήθως. Η συμμετοχή ήταν τεράστια. Ισως αυτή τη φορά, να καταφέρουμε να κλείσει η σχολή οριστικά» πρόσθεσε εκπρόσωπος των διοργανωτών.

Η οργάνωση της εκδήλωσης γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη της δολοφονίας το 1989 έξι Ιησουιτών καλόγερων στο Σαλβαδόρ από αξιωματικούς, που ορισμένοι εξ αυτών είχαν αποφοιτήσει από τη συγκεκριμένη σχολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ