ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Δυναμικά και μαζικά τα κόκκινα μπλοκ

Το πάθος, η μαζικότητα, οι κόκκινες σημαίες, τα πανό, τα συνθήματα και ο παλμός των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συγκροτούσαν τα πιο πολυπληθή μπλοκ ξεχώριζαν στην πορεία και καταχειροκροτήθηκαν πολλές φορές από τον κόσμο. Επικεφαλής των μπλοκ του Κόμματος ήταν πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής της την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα που πορεύτηκε μέχρι την πρεσβεία.

Με τη στρατευμένη νεολαία στην κεφαλή των μπλοκ της ΚΝΕ - της νεολαίας, που και φέτος απέδειξε πως ξέρει να διαδηλώνει και να περιφρουρεί τη διαδήλωσή της - ξεκίνησε η δυναμική, μαζική και μεγαλειώδης πορεία προς το άντρο του ιμπεριαλισμού, την Αμερικάνικη Πρεσβεία. «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλιά», ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τους φαντάρους στην πορεία.

«Το Πολυτεχνείο ζει. Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, στη συμμετοχή της χώρας μας. Κύπρος Ενιαία Ανεξάρτητη», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και ακολουθούσαν της Οργάνωσης του Πολυτεχνείου, της ΤΟ Οργάνωσης Πανεπιστημίου Αθήνας, Φυσικομαθηματικής, Φιλοσοφικής, Γεωπονικής - Υγείας, Πανεπιστημίου Πειραιά, ΑΣΟΕΕ, Παντείου της Σιβιτανιδείου, οι ΤΟ του Εργατικού, της Υγείας Πρόνοιας, των Ιδιωτικών Σχολών, του ΤΕΙ ΑΘήνας, της ΣΕΥΠ, του Πειραιά και της ΣΕΛΕΤΕ.

Ακολουθούσαν μπλοκ από τις αχτιδικές, συνοικιακές και νομαρχιακές οργανώσεις του Κόμματος και κυρίως εργατικές από τους χώρους της βιομηχανίας, των κατασκευών, των ΕΒΕ. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί» ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν δεκάδες φορές, αλλά και «Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη» και δεκάδες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και τον αφανισμό των λαών. Δυναμικά και υψώνοντας τη φωνή τους ακόμα περισσότερο πέρασαν έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία φωνάζοντας συνεχώς «δολοφόνοι, δολοφόνοι, δολοφόνοι...» και «Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας μπρος».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκλονιστική συγκέντρωση και πορεία

Από τη δυναμική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη δυναμική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Με μια συγκλονιστική, μεγαλειώδη πορεία, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης διατράνωσαν ότι το Πολυτεχνείο ζει και καλεί σε νέους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, δουλιά, δημοκρατικά δικαιώματα, για να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι απ' τη χώρα μας. Πρωτοφανής σε όγκο και μαχητικότητα ήταν η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος (ΠΑΜΕ, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003») και πρωτόγνωρα μαζική η συμμετοχή της νεολαίας. Μια οργισμένη λαοθάλασσα με πλήθος πανό, κόκκινα λάβαρα, σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου για την πλατεία Αριστοτέλους. Τα πανό και τα βροντερά ρυθμικά συνθήματα δίνουν τον αντιιμπεριαλιστικό τόνο: «Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Κύπρος, Ενιαία, Ανεξάρτητη». Συμμετέχουν και οι ξένες αντιπροσωπείες, που πήραν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με το ειδικό πανό της κίνησης «Αντίσταση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Στο χώρο της πλατείας, στην Αριστοτέλους, τα μπλόκα που κατεβαίνουν από το άγαλμα του Βενιζέλου συναντιούνται με τα μπλόκα των φοιτητών που έρχονται από την πλατεία Χημείου και τους άλλους που βρίσκονται ήδη εκεί και στη μεγάλη πλατεία δημιουργείται το αδιαχώρητο. Ο χώρος πάλλεται από μυριόστομα συνθήματα: «50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε αντίσταση και πάλη λαϊκή».

Στη συγκέντρωση παρευρίσκονται αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΕΚΘ, του ΠΑΜΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ, της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Τώρα», με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Αγάπιο Σαχίνη, πολλές άλλες δημοτικές κινήσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπείες από πολλά σωματεία, επιτροπές ειρήνης και άλλες οργανώσεις.

Τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα: «Ορκο στο Νοέμβρη χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί». Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Χ. Γαζιάνος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορίστων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), ο εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ Α. Κατσάνας, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και εκπρόσωπος της ΕΔΟΘ.

Η πορεία

Από την πλατεία το τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι ξεχύνεται στη λεωφόρο Νίκης και παίρνει το δρόμο για το αμερικάνικο Προξενείο με τα μπλόκα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» να προπορεύονται και να πρωτοστατούν στα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Μπροστά στο προξενείο, στην Τσιμισκή, που φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, νεολαίοι της ΚΝΕ κρεμούν από δύο δέντρα μια τεράστια σημαία των ΗΠΑ που της βάζουν φωτιά και τυλίγεται στις φλόγες.

Την ίδια στιγμή καίγεται, με πυκνό μαύρο καπνό, και ένα ομοίωμα του Μπους, που παριστάνει τον Αμερικανό Πρόεδρο κάου μπόι, έτοιμο να τραβήξει τα δύο εξάσφαιρα. Τον προλαβαίνουν, όμως, οι φλόγες και τον αποτεφρώνουν, ενώ χιλιάδες κόσμου βροντοφωνάζουν: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη. Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος».

Η μεγάλη πορεία συνεχίζει την κίνησή της προς την Εγνατία και από εκεί παίρνει το δρόμο προς την Πολυτεχνική Σχολή, όπου και τελειώνει η συγκλονιστική αυτή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, που τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και τους σημερινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, αλληλεγγύη των λαών, δημοκρατία.

  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ. Τα γνωστά σκηνικά που στήνονται στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού και των τηλεοπτικών σόου. Ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να πετά πέτρες. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ο εικονολήπτης της ΕΤ3 Κώστας Σταματίου και ένας ακόμη 24χρονος. Σε βάρος των συλληφθέντων Κ. Ι. του Γ. ετών 30, Σ. Α. του Ε., ετών 22, Μ. Κ. του Σ., ετών 31 και Θ. Γ. του Ι. ετών 26, όλοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, σχηματίστηκε δικογραφία και χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για απρόκλητη φθορά, αντίσταση κατά της αρχής και απρόκλητη σωματική βλάβη. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν χθες 48ωρη αναβολή για να απολογηθούν.
ΠΑΜΕ
Ταξική σφραγίδα στην πορεία

Από πιο δυναμικά μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου ήταν αυτό των ταξικών δυνάμεων, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που με τα συνθήματά του επικαιροποιούσε το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» δίνοντας σαφή ταξικό προσανατολισμό. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από πλήθος κλάδων, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, πίσω από το πανό του ΠΑΜΕ, διαδήλωναν με έντονο αγωνιστικό παλμό την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό και καλούσαν στη δημιουργία λαϊκού μετώπου για την ανατροπή του.

Το σύνθημα που αναγράφονταν στο πανό του ήταν σαφές ως προς το προσανατολισμό του: «Συνεχίζουμε με συνέπεια το δρόμο της ταξικής πάλης». Ανάμεσα στα άλλα πανό και το δικό μας, των εργαζομένων του «Ρ». Συνθήματα όπως «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ ψήφισαν το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός», «Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς», έδειχναν καθαρά την ξεκάθαρη αντίληψη των ταξικών δυνάμεων που εντάσσουν το μερικό στο γενικό και αποκαλύπτουν το πραγματικό ρόλο όσων προσπαθούν να προσεταιριστούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλλιεργώντας την αυταπάτη της κοινωνικής συναίνεσης.

Το «ξαναπαιγμένο έργο»

Το επιχείρησαν -όπως κάθε φορά- αλλά δεν το κατάφεραν οι «νεκροθάφτες» του μηνύματος του Νοέμβρη. Τα επεισόδια που επιχείρησαν να προκαλέσουν και χτες μια χούφτα «κουκουλοφόρων», μπορεί να έδωσαν τροφή στις κάμερες των τρομολάγνων ΜΜΕ, δε στάθηκαν όμως ικανά να εμποδίσουν τη μεγαλειώδη πορεία να φτάσει μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Είχε προηγηθεί η πρόταση Λαλιώτη για «πορεία κατά της τρομοκρατίας, όχι μέχρι την πρεσβεία, αλλά μέχρι το Σύνταγμα». Τη σκυτάλη πήραν οι διάφοροι ντελάληδες των ΜΜΕ που προέβλεπαν «αιματηρά επεισόδια», στη διάρκεια της πορείας και άλλα τέτοια παρόμοια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου.

Το ίδιο «έργο» των επεισοδίων είχε προετοιμαστεί πολλές μέρες πριν και ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι θα έπαιζαν το ρόλο τους. Ο λεγόμενος «αντιεξουσιαστικός» χώρος είχε λάβει θέσεις από νωρίς κάπου ανάμεσα στα μπλοκ του Συνασπισμού και της «Πρωτοβουλίας Γένοβα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η πορεία είχε αρχίσει και η κεφαλή της είχε ήδη προχωρήσει αρκετά, κάποιοι ενδιάμεσα καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, μέχρι σημείου... παρεξηγήσεως (όπως ακριβώς έκαναν και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 31ης Οκτώβρη). Γεγονός που ανάγκασε τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, να στρίψουν από τη Σταδίου στην Πεσματζόγλου και να ανηφορίσουν την Πανεπιστημίου.

Περίπου στις 4.30 μ.μ. και ενώ η κεφαλή του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν στη συμβολή Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας, από την πλατεία Συντάγματος έβγαινε το μπλοκ των «αντιεξουσιαστών». Αφού φώναξαν τα γνωστά αντικομμουνιστικά και εμετικά συνθήματά τους, επιχείρησαν για πρώτη φορά να στήσουν σκηνικό επεισοδίων, πετώντας πέτρες, μπουκάλια και ένα βεγγαλικό στα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην είσοδο της Βουλής και τα οποία απάντησαν με βομβίδες κρότου.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ. και ενώ το εν λόγω μπλοκ βρίσκεται περίπου στο ύψος του Πολεμικού Μουσείου, διμοιρίες των ΜΑΤ τους πλησιάζουν σχεδόν «κολλητά», σαν κάτι να περίμεναν, και πριν περάσουν λίγα λεπτά γίνεται η εκτόξευση της πρώτης μολότοφ. Οι αστυνομικοί απαντούν με χημικά αέρια. Από εκείνο το σημείο αρχίζει ο κλεφτοπόλεμος, ο οποίος όμως δεν επεκτείνεται καθώς τα μπλοκ που βρίσκονται πριν και μετά τους κουκουλοφόρους κρατούν αποστάσεις. Το σκηνικό με τους όχι παραπάνω από 50 κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες και μολότοφ και τα ΜΑΤ να απαντούν με μεγάλες ποσότητες χημικών που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίστηκε μέχρι την πλατεία Μαβίλη, και κάπου εκεί η παράσταση έλαβε τέλος. Στο μεταξύ, οι κάμερες (που αξίζει να σημειωθεί, είχαν καταλάβει επίκαιρες θέσεις και από ψηλά στα σημεία των «συγκρούσεων») είχαν καταγράψει κάποιο υλικό για τις «ζωντανές συνδέσεις» και τα δελτία. Εδειχναν και ξανάδειχναν το φλεγόμενο εκδοτήριο του ΟΑΣΑ, αφήνοντας κατά μέρους την πραγματική διαδήλωση.

Από την Αστυνομία συνελήφθησαν εννέα νεαροί, στους οποίους ο εισαγγελέας άσκησε χτες ποινική δίωξη για πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές και κατοχή καπνογόνων). Κατηγορούμενοι είναι οι Κ. Τσιούτας, Ν. Λιναρδάκης, Δ. Καπουράνης, Α. Βούλγαρης, Α.Ρεντούμης, Β. Λιάτας, Σπ. Κούρου, καθώς και η Α. Τριανταφυλλίδου.

Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστων δραστών σε βαθμό κακουργήματος για κατασκευή και διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για έκρηξη. Την έρευνα ανέλαβε τακτικός ανακριτής, ενώ οι εννιά κατηγορούμενοι κρατούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ