Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ξαναπαιγμένο έργο»

Το επιχείρησαν -όπως κάθε φορά- αλλά δεν το κατάφεραν οι «νεκροθάφτες» του μηνύματος του Νοέμβρη. Τα επεισόδια που επιχείρησαν να προκαλέσουν και χτες μια χούφτα «κουκουλοφόρων», μπορεί να έδωσαν τροφή στις κάμερες των τρομολάγνων ΜΜΕ, δε στάθηκαν όμως ικανά να εμποδίσουν τη μεγαλειώδη πορεία να φτάσει μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Είχε προηγηθεί η πρόταση Λαλιώτη για «πορεία κατά της τρομοκρατίας, όχι μέχρι την πρεσβεία, αλλά μέχρι το Σύνταγμα». Τη σκυτάλη πήραν οι διάφοροι ντελάληδες των ΜΜΕ που προέβλεπαν «αιματηρά επεισόδια», στη διάρκεια της πορείας και άλλα τέτοια παρόμοια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου.

Το ίδιο «έργο» των επεισοδίων είχε προετοιμαστεί πολλές μέρες πριν και ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι θα έπαιζαν το ρόλο τους. Ο λεγόμενος «αντιεξουσιαστικός» χώρος είχε λάβει θέσεις από νωρίς κάπου ανάμεσα στα μπλοκ του Συνασπισμού και της «Πρωτοβουλίας Γένοβα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η πορεία είχε αρχίσει και η κεφαλή της είχε ήδη προχωρήσει αρκετά, κάποιοι ενδιάμεσα καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, μέχρι σημείου... παρεξηγήσεως (όπως ακριβώς έκαναν και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 31ης Οκτώβρη). Γεγονός που ανάγκασε τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, να στρίψουν από τη Σταδίου στην Πεσματζόγλου και να ανηφορίσουν την Πανεπιστημίου.

Περίπου στις 4.30 μ.μ. και ενώ η κεφαλή του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν στη συμβολή Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας, από την πλατεία Συντάγματος έβγαινε το μπλοκ των «αντιεξουσιαστών». Αφού φώναξαν τα γνωστά αντικομμουνιστικά και εμετικά συνθήματά τους, επιχείρησαν για πρώτη φορά να στήσουν σκηνικό επεισοδίων, πετώντας πέτρες, μπουκάλια και ένα βεγγαλικό στα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην είσοδο της Βουλής και τα οποία απάντησαν με βομβίδες κρότου.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ. και ενώ το εν λόγω μπλοκ βρίσκεται περίπου στο ύψος του Πολεμικού Μουσείου, διμοιρίες των ΜΑΤ τους πλησιάζουν σχεδόν «κολλητά», σαν κάτι να περίμεναν, και πριν περάσουν λίγα λεπτά γίνεται η εκτόξευση της πρώτης μολότοφ. Οι αστυνομικοί απαντούν με χημικά αέρια. Από εκείνο το σημείο αρχίζει ο κλεφτοπόλεμος, ο οποίος όμως δεν επεκτείνεται καθώς τα μπλοκ που βρίσκονται πριν και μετά τους κουκουλοφόρους κρατούν αποστάσεις. Το σκηνικό με τους όχι παραπάνω από 50 κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες και μολότοφ και τα ΜΑΤ να απαντούν με μεγάλες ποσότητες χημικών που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίστηκε μέχρι την πλατεία Μαβίλη, και κάπου εκεί η παράσταση έλαβε τέλος. Στο μεταξύ, οι κάμερες (που αξίζει να σημειωθεί, είχαν καταλάβει επίκαιρες θέσεις και από ψηλά στα σημεία των «συγκρούσεων») είχαν καταγράψει κάποιο υλικό για τις «ζωντανές συνδέσεις» και τα δελτία. Εδειχναν και ξανάδειχναν το φλεγόμενο εκδοτήριο του ΟΑΣΑ, αφήνοντας κατά μέρους την πραγματική διαδήλωση.

Από την Αστυνομία συνελήφθησαν εννέα νεαροί, στους οποίους ο εισαγγελέας άσκησε χτες ποινική δίωξη για πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές και κατοχή καπνογόνων). Κατηγορούμενοι είναι οι Κ. Τσιούτας, Ν. Λιναρδάκης, Δ. Καπουράνης, Α. Βούλγαρης, Α.Ρεντούμης, Β. Λιάτας, Σπ. Κούρου, καθώς και η Α. Τριανταφυλλίδου.

Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστων δραστών σε βαθμό κακουργήματος για κατασκευή και διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για έκρηξη. Την έρευνα ανέλαβε τακτικός ανακριτής, ενώ οι εννιά κατηγορούμενοι κρατούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ