Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρόκειται για σχέδιο μη λειτουργικής Συνομοσπονδίας
  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Συναντήθηκε και με τους φορείς της επαρχίας της Κερύνειας

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο, η Αλ. Παπαρήγα συζήτησε για περίπου μισή ώρα με τον Γλ. Κληρίδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους τόνισε:

«Θέσαμε στον Πρόεδρο Κληρίδη τις απόψεις του ΚΚΕ για το "σχέδιο Ανάν". Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ένα σχέδιο διαμόρφωσης μιας απατηλής, θα έλεγα και μη λειτουργικής, Συνομοσπονδίας που βασίζεται πάνω σε μια διχοτομημένη Κύπρο. Είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο αυτό και τασσόμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων που προσπαθούν και παλεύουν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Βεβαίως, αρμόδιος να αποφασίσει τελικά είναι ο κυπριακός λαός. Οποια και αν είναι η απόφασή του πάνω στο "σχέδιο Ανάν", εμείς θα είμαστε στο πλευρό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα διαρκές κίνημα αλληλεγγύης και απέναντι στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους. Φροντίζοντας ακόμα, όσο εξαρτάται από εμάς, να συμβάλλουμε στη συνένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γιατί εξίσου θα υποφέρουν από τις συνολικές εξελίξεις, αντιπαλεύοντας βεβαίως κάθε πνεύμα εθνικισμού, που σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσεται».

Με φορείς της Κερύνειας

Την ίδια μέρα και λίγο αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, τα οποία βρέθηκαν στην Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους της πολιτικής ζωής του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Ε[ιτροπής παρουσίασαν τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις τους για το «σχέδιο Ανάν», τις οποίες και πήραν μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 13 Νοέμβρη του 2002. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψή τους, ομόφωνα αποφάσισαν ότι «το σχέδιο λύσης που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελληνοκυπριακή πλευρά διότι σ' αυτό:

-- Δεν κατοχυρώνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

-- Δεν κατοχυρώνεται η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

-- Δεν κατοχυρώνεται η έμπρακτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

-- Δεν κατοχυρώνεται η εφαρμογή όλων των διεθνώς κατοχυρωμένων βασικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων».

Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της αντιπροσωπείας τόνισε ότι το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι αντίθετο με το «σχέδιο» και τάσσεται στο πλευρό του κυπριακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ