Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων

«Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού και νεολαίας στους δρόμους της Πάτρας το απόγευμα της Κυριακής στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

Η καρδιά της πόλης χτυπούσε από την Παρασκευή στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας, στον τριήμερο εορτασμό της παλλαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με πλήθος εκδηλώσεων.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, στο χώρο - σύμβολο της αντίστασης του πατραϊκού λαού, ήταν ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και μέλος της Γραμματείας της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αχαΐας. «Εκείνος ο αγώνας, σε δύσκολες συνθήκες, ανέδειξε τη δύναμη της ενωμένης λαϊκής πάλης. Χτύπησε την ηττοπάθεια, την υποταγή και τη μοιρολατρία. Προέβαλε την ανάγκη να απαλλαγούμε από τα πολύμορφα ιμπεριαλιστικά δεσμά», θα υπογραμμίσει ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα.

Δυναμική η παρουσία της νεολαίας. Ενώ, στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης, το πανό φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων έδινε το στίγμα: «Μόρφωση - Δουλιά - Δημοκρατία, Ειρήνη - Ανεξαρτησία, Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα πολυπληθή μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους.

«Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ - έξω οι Αμερικανοί», «Το σχέδιο Ανάν να επιστραφεί - Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη», «Κανένας φαντάρος στην Ευρασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, καθώς η πορεία περνούσε έξω από το βρετανικό προξενείο και κατευθυνόταν προς το παράρτημα του Πανεπιστημίου.


Μελανό σημείο της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης ήταν η στιγμή που, όταν η πορεία περνούσε μπροστά από τα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, τα μπλοκ του «αντιεξουσιαστικού» χώρου, αλλά και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας τον κοινό τους εχθρό, φώναξαν αντικομμουνιστικά συνθήματα και, κατόπιν, ακολούθησαν το κομμάτι εκείνο της πορείας που αποσπάστηκε από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση.

«Φαίνεται ότι η επίσκεψη του κ. Λαλιώτη στην Πάτρα», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, «έπιασε τόπο για την ένταση του αντικομμουνισμού. Γι' αυτό και στην πορεία του εορτασμού αναρχοκουκουλοφόροι, ασφαλίτες και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, υπό την προστασία των ΜΑΤ, σχημάτισαν το μονόχρωμο αντικομμουνιστικό μαύρο μπλοκ της πορείας».

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Στην Καλαμάτα έγινε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Τρίπολη η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Κόρινθο, στο Ναύπλιο και στον Πύργο πραγματοποιήθηκαν πορείες. Επίσης εκδηλώσεις με πορεία στους δρόμους έγιναν και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Εκδήλωση για τον αντιδικτατορικό αγώνα

Στιγμές έντονης συγκίνησης έζησαν και πρόσφεραν οι πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που πολλοί από αυτούς συναντήθηκαν έπειτα από 29 χρόνια στην Πάτρα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Εμπορικό Σύλλογο, με διοργανωτή την «Ομάδα Πρωτοβουλίας Φοιτητών του Αντιδικτατορικού Κινήματος Πανεπιστημίου Πατρών».

Στην εκδήλωση, αφού έγινε αναφορά στο χρονικό των κινητοποιήσεων από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη και προβλήθηκαν στιγμιότυπα από την κατάληψη του Παραρτήματος, από την κινηματογραφική μηχανή του Σάκη Κάπαρη, ακολούθησε συζήτηση για το ρόλο του Πανεπιστημίου της Πάτρας στην εξέγερση του '73, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη. Το «στρογγυλό τραπέζι» των ομιλητών περιλάμβανε πολλά μέλη της Επιτροπής Κατάληψης εκείνης της εποχής. Ανάμεσά τους, ο Δημήτρης Βεργίδης, ο Κώστας Βογιατζής, η Τζόγια Καπάτου, η Αννα Μπαστάκη, ο Γιάννης Κουντουράκης, ο Ακης Ταγκαλάκης και ο αρχισυντάκτης του «Ρ», Τάκης Τσίγκας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικός γιορτασμός σε όλη τη χώρα(2012-11-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου(2012-11-13 00:00:00.0)
Την Τρίτη ξεκινάει ο τριήμερος εορτασμός(2005-11-12 00:00:00.0)
Ζωντανά τα οράματα του Νοέμβρη(2004-11-18 00:00:00.0)
Την Κυριακή σε άλλες πόλεις(2002-11-15 00:00:00.0)
Εκατοντάδες πολιτικές εκδηλώσεις(2001-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ