Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Πράγα

Αναχώρησε για την Πράγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοέμβρη στην Πράγα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στην αντινατοϊκή διαδήλωση στις 20/11 και σε εκδήλωση - συζήτηση, στις 19/11, για τον αντιδραστικό ρόλο του ΝΑΤΟ, για την επέκτασή του, όπως και την τυπική μεταμόρφωσή του σε «παγκόσμιο οργανισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι μετέχοντες θα συζητήσουν πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, όπως και προτάσεις για το συντονισμό του αντιΝΑΤΟικού αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην αντιΝΑΤΟική διαδήλωση θα συμμετέχουν, επίσης, ομάδες διαδηλωτών της ΕΕΔΥΕ, της «Δράσης 2003», της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη κ.ά. από Ελλάδα, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία.

«Παρών» και το ΠΑΜΕ

Το δικό του αντιιμπεριαλιστικό «παρών» στις διαδηλώσεις στην Πράγα δίνει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής το συνδικαλιστή Γιώργο Ποντικό αναχωρεί σήμερα.

Σε δήλωσή του ο Γ. Ποντικός σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ δίνει και πάλι το αντιιμπεριαλιστικό του ραντεβού με τις άλλες ταξικές δυνάμεις της Ευρώπης, στις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις που θα γίνουν στην Πράγα. Η εργατική τάξη δεν υποδουλώνεται στη "νέα τάξη πραγμάτων", αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Τα θέματα της Συνόδου

Τα θέματα της διεύρυνσης και των εξοπλισμών κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα (20-22 Νοέμβρη).

Από τη μέχρι τώρα προεργασία, στην Πράγα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο διεύρυνσης προβλέπει την ένταξη μέχρι το Μάη του 2004 της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας. Ετσι ο αριθμός των κρατών - μελών θα αυξηθεί από 19 σε 26.

Φυσικά, στην υπόθεση της διεύρυνσης πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ζητάει από τους «εταίρους» της να προωθήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

Στην Πράγα αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης «που θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά εναντίον των εχθρών και εκτός Ευρώπης», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας λόρδος Ρόμπερτσον.

Αυτό το νέο εκστρατευτικό σώμα που θα τεθεί ουσιαστικά υπό τις διαταγές του αμερικανικού Πενταγώνου θα αποτελείται από 21.000 άνδρες και θα εντάσσεται στις δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των «νέων απειλών», όπως η τρομοκρατία.

Τέλος όσον αφορά στους εξοπλισμούς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια άσκησης πιέσεων προς τους Ευρωπαίους «εταίρους» να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος για την αγορά των νέων οπλικών συστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ