Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να είναι οι διαδηλώσεις «ένα βήμα μπροστά»

Το βράδυ της Κυριακής οι αντιπρόσωποι από τις άλλες χώρες συμμετείχαν στη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο
Το βράδυ της Κυριακής οι αντιπρόσωποι από τις άλλες χώρες συμμετείχαν στη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο
Η πολιτική της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, στις εργασιακές σχέσεις, ο ευρωστρατός, η πολιτική Αμυνας, η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, η πολιτική στην Παιδεία, η περιστολή δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η προσπάθεια δημιουργίας κοινού συντάγματος, ο σχεδιαζόμενος πόλεμος στο Ιράκ και το σχέδιο για τη δήθεν δίκαιη λύση του Κυπριακού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Μεταφέρθηκε εμπειρία από τη δράση των φορέων, των κινημάτων και των κομμάτων και αναδείχτηκε η ανάγκη διαρκούς αντίστασης, αντεπίθεσης, ρήξης με τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Στη συνάντηση συζητήθηκε και υιοθετήθηκε κοινή έκκληση για στήριξη της κοινής προσπάθειας. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις που έγιναν. Στο κυριακάτικο φύλλο του «Ρ» 17/11/2002 έχουν ήδη παρουσιαστεί αποσπάσματα από τις τρεις βασικές εισηγήσεις.

Ο Τζο Κοτενιέρ, από το Κόμμα Εργασίας Βελγίου, μίλησε για την ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις μαζικές απολύσεις. Αναφέρθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στη Σαμπένα και στην προσπάθεια προσανατολισμού των διεκδικήσεων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων. Κατήγγειλε ότι «ένας πόλεμος ενάντια στην Εργατική Τάξη βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη στους χώρους δουλιάς, με θύματα δεκάδες νεκρούς εργάτες». Και κατέληξε, μιλώντας για το μεγάλο κίνημα αντίστασης που αναπτύσσεται στο Βέλγιο.

Ο Ούγκο Μπράουν, από την Επιτροπή Ειρήνης Γερμανίας, μίλησε για τις δυνατότητες που αναδεικνύονται μέσα από τις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας ότι «μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς την καπιταλιστική εκμετάλλευση». Ομως, προειδοποίησε πως παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

H Λίζμπετ Μπράμπαεκ, από τη μεριά του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία, αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπολύει η ΕΕ στα εργασιακά δικαιώματα και στο δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μίλησε για την κοινή δράση του Κόμματός της με την Κίνηση «stop the Union, Copenhagen 2002», ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, κατά της υπονόμευσης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, για εργασία και Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στον ευρωστρατό, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση της αντισυνόδου κορυφής στις 13 -15 Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.

Ο Μίντσο Μίντσεφ, από το Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», σημείωσε ότι απέναντι στην ΕΕ που αντικατοπτρίζει τη νίκη της αστικής τάξης, πρέπει να αντιπαραθέσουμε την Ευρώπη της εργατικής τάξης.

Ο Μίλεν Ιλίεφ, από τη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Βουλγαρίας, είπε πως είναι αισιόδοξος ότι και στη Βουλγαρία αλλά και παγκόσμια θα υπάρξει ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, που παίρνει χαρακτήρα παγκόσμιου φασισμού.

«Οι ελπίδες για δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα από την ΕΕ φαίνεται ότι μετατρέπονται σε πολύ μεγάλα διλήμματα», ανέφερε ο Σωτήρης Φελάς, από μέρους της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας. Εξάλλου μίλησε για ανάγκη συγκρότησης μετώπου ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές των καπιταλιστικών κέντρων.

Ο Τζον Λόουρι, εκ μέρους του Κόμματος Εργασίας Ιρλανδίας, περιέγραψε τις εκβιαστικές μεθόδους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της χώρας του, προκειμένου να σπρώξει το λαό μέσα από το δεύτερο δημοψήφισμα να εγκρίνει τη συνθήκη της Νίκαιας. Αναφέρθηκε στην αυξημένη ανησυχία που υπάρχει στη χώρα του για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την εμπλοκή της Ιρλανδίας και δήλωσε ότι θα στηρίξουν τις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, για να εκφραστεί η αντίθεση στην αντιδημοκρατική πολιτική της ΕΕ.

Για τη θετική πορεία του κόμματός του, που, παρά την αντικομμουνιστική εκστρατεία, κατάφερε να εκπροσωπείται στη Βουλή, αλλά και στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο στο Ιράκ και το ΝΑΤΟ, μίλησε ο Χέρμαν Αρβεϊ, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας.

Ο Κετέν Σουρέκ, από το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των ισλαμιστών θα δώσει «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ, θα λύσει το Κυπριακό όπως θέλουν οι ΗΠΑ και θα εντείνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αντιπολεμική εκστρατεία που ξεκινά το Δεκέμβρη και τις διαδηλώσεις που θα γίνουν σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, με τη στήριξη 100 οργανώσεων και κομμάτων.

Ο Οζγκιού Ορσέν, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, κάλεσε τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», να είναι επιθετική και να προβάλει τις διεκδικήσεις και τις λύσεις που προτείνει. «Πρέπει να εμποδίσουμε τη σοσιαλδημοκρατία να αποπροσανατολίσει τα κινήματα», είπε. Στη συνάντηση η δημοσιογράφος Βέρα Γιωτοπούλου, μετέφερε την αλληλέγγυα στάση του Συνδικάτου ΖΑΣΙΤΑ» της Ρωσίας και της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ και σημείωσε: «Πρέπει τις ημέρες των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, όλες οι ταξικές δυνάμεις, ακόμα και εκείνες που δεν μπορούν να στείλουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα, να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις στη χώρα τους».

Ο Κώστας Αρτεμίου Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), μίλησε για την επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους οι εργαζόμενοι του κλάδου ιδιαίτερα στις πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες (COCA - COLA, HEINEKEN, AMSTEL, PEPSICO, HENNINGER, ΜΥΘΟΣ, ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ, ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ, ΧΩΝΑΙΟΣ, ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ). Για την εργοδοτική και δικαστική τρομοκρατία. Και κατέληξε σημειώνοντας την ανάγκη συντονισμού και υπερεθνικής δράσης των συνδικάτων.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στη δημόσια διοίκηση στο όνομα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και στόχο έχουν να φέρουν το κράτος και τη δημόσια διοίκηση στο ύψος των σημερινών αναγκών του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.

Ο Δ. Καλτσώνης, από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, προειδοποίησε πως αν εδραιωθεί η επίθεση στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών, θα μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για μια αντιδημοκρατική εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα. Και μίλησε για την ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο Σ. Γραβαλάς εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και σημείωσε: «Η ΠΑΣΥ προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αγροτικού κινήματος που θ' αγωνίζεται και για αύξηση των τιμών και άλλες επιμέρους διεκδικήσεις, αλλά θα έχει ως στρατηγική τη σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ».

Η Μαρία Ζευγώλη εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, σημείωσε: «Και στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003 ο αντίπαλος είναι ο Καπιταλισμός. Και αποτελεί χρέος μας η συσπείρωση και ο συντονισμός και άλλων αντικαπιταλιστικών - αντιιμπεριαλιστικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

«Από το ποιος θα οργανώσει τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, από το χαρακτήρα και το περιεχόμενο που θα έχουν αυτές, θα καθοριστεί αν θα είναι ένα βήμα μπροστά στην αντίσταση των Ευρωπαίων εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης ενάντια στο κεφάλαιο, ή μια εκδήλωση εκτόνωσης και καταδίκης του ενός μοντέλου καπιταλιστικής διαχείρισης αλλά ενίσχυσης και εξωραϊσμού του άλλου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου», ξεκαθάρισε ο Γ. Σκιαδιώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Μίλησαν ακόμη συνδικαλιστές, όπως η Σ. Τσελεμπώνη, πρόεδρος του Παγκαπνεργατικού Σωματείου που περιέγραψε τις επιπτώσεις της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο των καπνεργατών, ο Δ. Μαυροδόγλου πρ. Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας που μίλησε για την επίθεση σε Ασφάλιση και συντάξεις, ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του Σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, για την κατάσταση στο χώρο των ναυτεργατών και την ανάγκη αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και η Δ. Γραμματικοπούλου ΔΣ ΟΓΕ, ξεκαθάρισε πως οι γυναίκες θα πορευτούν στον κοινό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ