Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση

Αναφορικά με τους ελέγχους που είχαν γίνει στο πλοίο «Πρεστίζ»

Διευκρινίσεις από την Ελλάδα για τους ελέγχους ασφαλείας που διεξάγονται στα πλοία που προσεγγίζουν ελληνικούς λιμένες, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αφορμή για την υποβολή του εν λόγω αιτήματος ήταν η αναφορά σύμφωνα με την οποία το δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ», που απειλεί με μεγάλη ρύπανση τις ακτές της Βορειοδυτικής Ισπανίας, είχε αγκυροβολήσει τον περασμένο Ιούνιο στο λιμάνι της Καλαμάτας για ανεφοδιασμό. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ανάλογο αίτημα έχει ήδη αποσταλεί στις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, θα πρέπει να ελέγχεται το 25% των πλοίων που προσεγγίζουν λιμένες χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ από τον Ιούλιο του 2003 προβλέπονται αυστηρότεροι κανόνες ελέγχου για τα παλαιότερης κατασκευής πλοία. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος, στο δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ» δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από το 1999.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι τη σχετική επιστολή στις ελληνικές αρχές, με ημερομηνία 15 Νοέμβρη, υπογράφει ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουά Λαμουρέ. Στην επιστολή αυτή, ο Φ. Λαμουρέ ζητά εξηγήσεις για τους ελέγχους ασφαλείας που διεξάγονται στους ελληνικούς λιμένες και για τον τρόπο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας περί «ελάχιστου ελέγχου του 25% των πλοίων που προσεγγίζουν κοινοτικά λιμάνια».

Σχολιάζοντας την προσέγγιση του «Πρεστίζ» στην Καλαμάτα, πηγές της Επιτροπής εξέφρασαν μάλιστα την απορία τους για το γεγονός ότι οι λιμενικές αρχές δεν προέβησαν στους σχετικούς απαραίτητους ελέγχους σε ένα πλοίο «που έχει ναυπηγηθεί πριν από 26 χρόνια και στο οποίο δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος την τελευταία τριετία». Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «τέτοιου είδους πλοία αποφεύγουν συστηματικά να προσεγγίζουν κοινοτικά λιμάνια λόγω της αυστηρής νομοθεσίας που τα διέπει», για να προσθέσουν χαρακτηριστικά ότι «όταν σου δίνεται η ευκαιρία να υποβάλεις τέτοια πλοία σε ελέγχους ασφαλείας, δεν μπορείς να αφήνεις αυτή την ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη».

Στο ελληνικών συμφερόντων, αλλά με σημαία από τις Μπαχάμες, δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ», με 70.000 τόνους αργού πετρελαίου, που είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Λετονίας, με προορισμό το Γιβραλτάρ, σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη εισροή υδάτων, ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών της Γαλικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ