Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Και η Εκκλησία τοποθετείται...

Θέση επί του «σχεδίου Ανάν» και μάλιστα αρνητική παίρνει η Κυπριακή Εκκλησία, ενώ και η Ελλαδική Εκκλησία προβληματίζεται και αναμένεται να τοποθετηθεί επί του προβλήματος αύριο, Τετάρτη, στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκής Συνόδου που συγκάλεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά από τους Κύπριους ιεράρχες, οι οποίοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο «σχέδιο Ανάν», ενώ χτες τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο επισκέφτηκε και τον ενημέρωση στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, που ρωτήθηκε χτες σχετικά, εξέφρασε την αντίθεσή του για μια τέτοια δραστηριοποίηση της Εκκλησίας και αναφορικά με τη σημασία της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον αρχιεπίσκοπο, είπε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει μία σειρά και άλλων θεσμικών παραγόντων, εντάσσοντας την ενημέρωση του αρχιεπισκόπου στον κύκλο αυτών των συναντήσεων. Κατά τ' άλλα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και πρόσθεσε ότι «η συμπαράσταση της Εκκλησίας σ' αυτές τις δύσκολες ιστορικές στιγμές είναι πολύ σημαντική».

Η Εκκλησία της Κύπρου

Εναντίον του σχεδίου τάχτηκε χτες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου. Υστερα από τετράωρη συνεδρία των Συνοδικών εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτεται το περιεχόμενο του προτεινομένου σχεδίου λύσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο λύσης δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί δε συνάδει με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αντιθέτως, προστίθεται, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία άφησε αιχμές εναντίον του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας, λέγοντας ότι άλλα έχουν λεχθεί και άλλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ