Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ!!!
Κάποιοι ήξεραν τι έκαναν

Αυξάνουν τα ερωτηματικά μαζί και οι ευθύνες πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας

Αυξάνουν τα ερωτηματικά και μαζί τους οι ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας γύρω από την ιστορία της παρασημοφόρησης για την... προσφορά τους στον κυπριακό αγώνα ακόμα και πρωτοπαλίκαρων-εγκληματιών της χούντας, όπως ο εκτελεστής Ντερτιλής. Ο ένας παραπέμπει στον άλλο και δε βρίσκεται κανείς να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτή τη βδελυρή πράξη.

Η σημερινή, υπό τον Γ. Παπαντωνίου, πολιτική ηγεσία ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη, υπό τον Α. Τσοχατζόπουλο και στους στρατιωτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους τα χρεώνουν στην πολιτική ηγεσία, καθώς αυτοί όπως λένε «εκτελούν διαταγές». Ολα αυτά όμως στο παρασκήνιο. Είναι απορίας άξιο γιατί κανείς δεν... αντιλήφθηκε πως ανάμεσα στους 2.303 υποψήφιους για παρασημοφόρηση ήταν και ένας μεγάλος αριθμός χουντικών, γνωστά ονόματα, που συμμετείχαν στο προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στην τουρκική εισβολή.

Ετσι συμπεριέλαβαν τα ονόματα όλων αυτών και τα έστειλαν για να εκδοθεί, όπως και έγινε, Προεδρικό Διάταγμα. Να σημειωθεί ότι η αρχική διαταγή εκδόθηκε από το Επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΕΠΥΕΘΑ) το Νοέμβρη του 1998, στη συνέχεια το ΓΕΣ κατάρτισε τους καταλόγους, το δε Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε το Γενάρη του 2001. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορία, η επισήμανση ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τέτοια υποκείμενα, είχε γίνει από κάποιους στρατιωτικούς που διαπίστωσαν την «γκάφα» πριν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Χθες η διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ηθικό σφάλμα απονομής μεταλλίων σε ολιγάριθμους πρωταγωνιστές της δικτατορίας και του πραξικοπήματος της Κύπρου, που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τους χιλιάδες αγωνιστές που συμμετείχαν στον κυπριακό αγώνα», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προβαίνει στη διαδικασία ανάκλησης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος απονομής μεταλλίων. Αναμορφώνει το νομικό πλαίσιο απονομής των μεταλλίων, με τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 9/25.1.2001 «καθορίζοντας σαφείς προϋποθέσεις και όρους για την απονομή των μεταλλίων, ώστε να μην είναι δυνατό να περιληφθούν άτομα τα οποία αποδεδειγμένα πρωταγωνίστησαν κατά τη δικτατορία ή στο πραξικόπημα της Κύπρου». Μετά την αναμόρφωση του πλαισίου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα καταρτίσει εκ νέου τους πίνακες με τα άτομα τα οποία δικαιούνται να τύχουν της ηθικής αυτής αμοιβής. Και διαβεβαιώνει ότι «θα διερευνηθεί η ύπαρξη ευθυνών για την κατάρτιση του αρχικού καταλόγου και θα επιβληθούν κυρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ