Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Δέχεται να διαπραγματευτεί την πρόταση Ανάν

Eurokinissi

Τις πλέον κρίσιμες στιγμές τις ιστορίας της, μετά την εισβολή του Αττίλα, διέρχεται η Κύπρος. Το απαράδεκτο σχέδιο Ανάν, υπαγορευμένο από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα σχέδιο κυριολεκτικά παγίδα για τους λαούς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκει τη θεσμική πλέον αναγνώριση της διχοτόμησης και την αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Εντείνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα και σε κόμματα που συνηγορούν υπέρ του σχεδίου Ανάν, υπάρχουν φωνές αντίθεσης και προβληματισμού και καλούν σε κινητοποίηση και δράση. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι η κατάθεση του σχεδίου από τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων» και τετελεσμένων αποφάσεων, που φέρνουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε, μετά από τετράωρη συνεδρίαση που είχε χτες, ότι δέχεται να διαπραγματευτεί την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, με την επισήμανση ότι το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό. Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης ενημέρωση χτες το απόγευμα για την απόφαση αυτή - που ήταν και δική του θέση - τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μ. Παπαπέτρου, ο οποίος περιορίστηκε στο να διαβάσει μια σύντομη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου: «Το Εθνικό Συμβούλιο πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δέχεται να διαπραγματευτεί την πρότασή του για τη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου». Επισήμανε ακόμα ότι εξ αντικειμένου, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο σχέδιο Ανάν, περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν δεσμευτικά. Ο Μ. Παπαπέτρου αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων, ενώ υπάρχει και δέσμευση μεταξύ των κομμάτων να μην προβούν σε δημόσια συζήτηση επί της ουσίας της πρότασης Ανάν, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Σάββατο στην Αθήνα στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε κατά την επιστροφή του από την Αθήνα ότι στις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ως προς τη γραμμή που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Η ομοφωνία αυτή, όπως είπε, συνίσταται στο ότι επί ορισμένων σημείων του σχεδίου, τα οποία δεν ανέφερε, θα ζητηθούν διευκρινίσεις, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει διαπραγμάτευση.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αν και δεν ανακοινώθηκε πώς τάχθηκαν τα κόμματα, είναι γνωστό ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΑΔΗΚ και ΚΙΣΟΣ υποστήριξαν την πρόταση που τελικά αποφασίστηκε, ενώ οι Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι ζήτησαν απόρριψη του σχεδίου. Η επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 28 του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ