Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκκλήσεις για την επίτευξη της διεύρυνσης στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η χώρα του οποίου ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε χτες να υποστηριχτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα κράτη - μέλη και από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα γίνει στις 12 και 13 Δεκέμβρη. Σε δήλωσή του, που κυκλοφόρησε χτες, μια μέρα πριν την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο κ. Ράσμουσεν επανέλαβε «το στόχο της δανικής προεδρίας για την ένταξη έως δέκα χωρών στην ΕΕ».

«Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο αυτό, αλλά δεν μπορούμε να τον επιτύχουμε μόνοι μας», υπογράμμισε ο κ. Ράσμουσεν επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η υποστήριξη όλων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών - μελών και των υποψηφίων χωρών». Η σύνοδος του Στρασβούργου για μια διευρυμένη Ευρώπη «σηματοδοτεί την έναρξη των τελευταίων αποφασιστικών διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση» πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, προσθέτει ο κ. Ράσμουσεν.

«Ελπίζω ότι η σύνοδος αυτή θα μας επιτρέψει να στείλουμε ένα φωτεινό μήνυμα στους λαούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δείχνοντάς τους ότι έφτασε η ώρα» να ενωθούν με την Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες διαχωρισμού. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει περίπου 200 κοινοβουλευτικούς από τις υποψήφιες χώρες να μετάσχουν στη σημερινή ολομέλεια, στο Στρασβούργο.

Στην ολομέλεια θα μιλήσουν οι πρόεδροι των τριών εξεχουσών θεσμών της ΕΕ, ο Πατ Κοξ για το Κοινοβούλιο, ο Ρομάνο Πρόντι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Α. Ράσμουσεν προεδρεύων της ΕΕ το παρόν εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ