Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ανακοίνωση του ΠΓ του ΑΚΕΛ

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, στη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την επόμενη ημέρα σημειώνονται τα παρακάτω:

«Κατά τη χτεσινή τακτική συνεδρία του, το ΠΓ της KE του AKEΛ συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται με την υποβολή του σχεδίου Ανάν.

Το ΠΓ της KE του AKEΛ επαναβεβαίωσε ότι στόχος όλων είναι η επίτευξη μιας ορθής, λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Αυτή η λύση πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα του OHE, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και το Κοινοτικό Κεκτημένο. Μια τέτοια λύση είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και θα επανενώνει λαό και πατρίδα.

H λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και δημοκρατικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. H λύση αυτή θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, και θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Είναι γεγονός ότι η υποβολή του σχεδίου Ανάν, τη χρονική στιγμή που έχει υποβληθεί, δημιουργεί πιεστικές συνθήκες προς όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα προς την ελληνοκυπριακή, γιατί συμπίπτει με την τελική ευθεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το AKEΛ είχε έγκαιρα προβλέψει αυτή την πιθανότητα και είχε ζητήσει από τους κυβερνώντες να δραστηριοποιηθούν προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες δεν έπραξαν όλα όσα έπρεπε, επηρεασμένοι ίσως και από την πεποίθησή τους ότι σε καμιά περίπτωση δε θα διασυνδεόταν η ένταξη με τη λύση του Κυπριακού. Να, όμως, που ορισμένοι επιχειρούν να τα διασυνδέσουν.

Το ΠΓ της KE του AKEΛ είναι της άποψης ότι οι χειρισμοί τόσον επί της τακτικής αντιμετώπισης του σχεδίου Ανάν όσον και επί της ουσίας του θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, συνετοί και νηφάλιοι, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και όλων των κατοίκων της. Είναι γι' αυτό το λόγο που διαφωνούμε, με κάθε μηδενιστική αντιμετώπιση του σχεδίου λύσης, αλλά και με τη διαρκή προσπάθεια ωραιοποίησής του από ορισμένους κύκλους. Το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι ο τόπος μας διέρχεται τις πιο κρίσιμες στιγμές από το 1974, καλεί όλους σε αυτοσυγκράτηση. Το ΠΓ της KE του AKEΛ θεωρεί ότι το σχέδιο επί της ουσίας του περιέχει θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν. Θεωρεί, επίσης, ότι τα χρονικά και διαδικαστικά διλήμματα και όρια είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ουσιαστικής και ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα που συνθέτουν την πολιτική συγκυρία τη χρονική στιγμή της υποβολής του εγγράφου Ανάν και το περιεχόμενο του σχεδίου είναι της άποψης ότι το σχέδιο είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης, χωρίς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διλήμματα τα οποία θέτει. Επίσης, διαφωνούμε με τη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι κατά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης όπου διαφωνούν οι πλευρές τη λύση θα δίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτός ο χειρισμός κατά την άποψη του ΠΓ της KE του AKEΛ παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και δημιουργεί τις δυνατότητες με τη συνεργασία και της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεραστούν τα αρνητικά στοιχεία του σχεδίου. Στοιχεία που είναι κατά τη γνώμη μας απότοκο κύρια της εκτροπής που έχει σημειωθεί με την υιοθέτηση της θέσης "όλα στο τραπέζι" και σειράς άκαιρων και άστοχων χειρισμών.

Το ΑΚΕΛ έχει πολλά να πει, γιατί και πώς φτάσαμε σ' αυτό το άστοχο σημείο και θα μιλήσουμε στην ώρα που πρέπει. Φρονούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να επιδειχτεί συλλογικότητα και περίσκεψη, η μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και συνέπεια σε αρχές, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Οι στιγμές επιβάλλουν ενότητα, συλλογικότητα και σοβαρότητα και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα ομοψυχίας και ισοτιμίας.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές στρεφόμαστε προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και τους καλούμε να αγωνιστούν και εκείνοι στη βάση των κοινά αποδεκτών και διεθνώς παραδεκτών αρχών, για να πετύχουμε να λύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα και να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας σε μια κοινή, λεύτερη, ανεξάρτητη και ειρηνική πατρίδα. Το AKEΛ, όπως πάντα, έτσι και τώρα θα κρίνει τις εξελίξεις με γνώμονα το κοινό καλό όλων των Κυπρίων και της κοινής μας πατρίδας.

Το ΠΓ της KE του AKEΛ

16.11.2002»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ