Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προφάσεις εν αμαρτίαις...

Επί οκτώ ολόκληρες ώρες το περασμένο Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ αναζητούσε δικαιολογίες για το «ναι» που η ηγεσία του κόμματος είχε προαποφασίσει να δηλώσει στο σχέδιο Ανάν. Η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΠΕ επικύρωσε όσα είχαν καταληχθεί στις εντατικές διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών. Με την επίκληση επιχειρημάτων που ξεκινούσαν από το «πώς θα κοιτάξουμε τον Κληρίδη στα μάτια» και κατέληγαν στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, η ΚΠΕ επικύρωσε την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου υπέρ του σχεδίου Ανάν, προς μεγάλη ευχαρίστηση των ανανεωτών οι οποίοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τη θέση της ηγεσίας επί του θέματος.

Τα έξι λευκά της ψηφοφορίας ανήκουν σε στελέχη του «αριστερού ρεύματος», το οποίο αυτή τη φορά δεν κατάφερε να εκφραστεί με κοινή θέση στην ΚΠΕ και καταγράφηκαν σοβαρές αποκλίσεις στις απόψεις των στελεχών που πρόσκεινται σε αυτό. Για παράδειγμα, ο Π. Λαφαζάνης στηλίτευσε με τον πλέον δριμύ τρόπο το σχέδιο Ανάν, απορρίπτοντάς το ως απαράδεκτο και εκβιαστικό, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος, που επίσης κατέθεσε ενστάσεις για το σχέδιο, έθεσε σε ψηφοφορία τροπολογία με την οποία ζητούσε: Η απάντηση στον ΓΓ του ΟΗΕ να δοθεί μετά την Κοπεγχάγη ώστε να μη συνδεθεί η επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή διαδικασία. Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς τελεσίγραφα. Να δηλώσει ο ΣΥΝ ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ. Η τροπολογία συγκέντρωσε μόλις 12 ψήφους και ως εκ τούτου απορρίφθηκε.

Σε γενικές γραμμές, η ΚΠΕ αποφάσισε ότι ο ΣΥΝ: Υποστηρίζει την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Στηρίζει τη διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ζητά την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτά, παρότι όλοι, μηδέ εξαιρουμένων των «ανανεωτών», αναγνώρισαν και επισήμαναν τα αρνητικότητα σημεία που εμπεριέχει η προτεινόμενη «λύση», τα οποία όμως προσπεράστηκαν στο όνομα μιας κακώς νοούμενης «ρεαλιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ