Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΟΣ
Η κοινή γνώμη απορρίπτει

Η κοινή γνώμη στην Κύπρο απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ως τελική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Νίλσεν - Αμερ», για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης». Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ποσοστό 52% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνουν το σχέδιο, κυρίως γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση επ' αυτού, ώστε να αλλάξουν κάποια σημεία.

Το θέμα της ασφάλειας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πρόβλημα, καθώς 55% απαντούν ότι θα ένιωθαν ανασφαλείς σε μια λύση κατά την οποία το ζήτημα αυτό θα διαχειριζόταν πολυεθνική δύναμη και 53% πιστεύουν ότι το κράτος της Κύπρου δε θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση το σχέδιο Ανάν, σε περίπτωση που η ασφάλεια είναι εγγυημένη από τα Ηνωμένα Εθνη.

Εξάλλου, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, 72% εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής λύσης του Κυπριακού, θα υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις είτε από Ελληνοκυπρίους είτε από Τουρκοκυπρίους ή ακόμη και από τις δύο πλευρές. Σύγχυση επικρατεί στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την προτιμητέα λύση στο Κυπριακό: Χωριστά από τους Τουρκοκυπρίους σε διαφορετικά κρατίδια με ένα χαλαρό κεντρικό κράτος, επιλέγει να ζήσει το 44%, μαζί με τους Τουρκοκυπρίους στα δύο κρατίδια με ένα δυνατό κεντρικό κράτος, το 47%.

Σε σχέση με τους δύο χάρτες που προτείνονται στο σχέδιο Ανάν, η έρευνα κατέδειξε ότι 39% των ερωτηθέντων απορρίπτουν και τα δύο εναλλακτικά σενάρια επίλυσης της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού, ενώ το 34% προτιμά επιστροφή της περιοχής Καρπασίας. Μόλις το 16% εκδηλώνει προτίμηση για επιστροφή της περιοχής κεντρικής Μεσαορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ