Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σκόπιμη διγλωσσία για Κυπριακό

Δύο γλώσσες χρησιμοποιεί ο Κ. Καραμανλής στο Κυπριακό, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους. Από τη μια, πειθαρχώντας στις επιθυμίες και το «πακέτο» των ΗΠΑ για Κυπριακό και Αιγαίο, υποστηρίζει τη «διαπραγμάτευση» στο «σχέδιο Ανάν» και εμφανίζεται στυλοβάτης του «εθνικού μετώπου». Από την άλλη, επιχειρεί να εισπράξει (και απορροφήσει) τη δυσαρέσκεια για το «σχέδιο Ανάν», ασκώντας κριτική σε διαπραγματευτικά λάθη της κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή εκφράστηκε στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ο Κ. Καραμανλής στήριξε την τακτική των «σκληρών διαπραγματεύσεων» για να διορθωθούν οι «αδυναμίες»(!) του «σχεδίου Ανάν», που αφορούν τη λειτουργικότητα και τις «μεγάλες αποκλίσεις του από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ταυτόχρονα άσκησε εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας λάθος τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι «ιστορική ευκαιρία», γιατί «και επί της ουσίας δεν είναι έτσι, αλλά και διότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση μας». Λάθος χαρακτήρισε και τη μη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχών για το Κυπριακό, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει πάση θυσία, με κάθε τρόπο, να αποφευχθεί η σύνδεση της λύσης του Κυπριακού, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Προσποιείται προφανώς πως δε γνωρίζει ότι η πακετοποίηση έχει γίνει από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο ρυθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της Τουρκίας εξαρτάται, πάνω απ' όλα, από την ίδια και την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την «εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε στον Ερντογάν τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς «κυρίως για τη λειτουργικότητα αυτού του σχεδίου, αλλά και την εναρμόνισή του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Την άποψη ότι η «λύση» του Κυπριακού πάει πακέτο με την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε με τον κυνισμό που τον διακρίνει ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή το πρωί με τον Γλ. Κληρίδη. «Την πρόταση Ανάν θα τη δούμε σαν πακέτο με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πιθανότατα, κανείς δε θα δεχόταν αυτή την πρόταση χωρίς να συνοδεύεται από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, που σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, εκτίμησε ότι το «σχέδιο Ανάν» «αδιαμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης», ενώ εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτή και από την την τουρκική πλευρά σαν βάση διαπραγμάτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την έναρξη των διαπραγματεύσεων(2004-12-30 00:00:00.0)
Τι έλεγαν για το «σχέδιο Ανάν»(2004-04-04 00:00:00.0)
Εκεί που μας χρωστούσανε...(2004-03-13 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό ολόκληρου του κυπριακού λαού(2002-12-19 00:00:00.0)
ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ(2002-12-19 00:00:00.0)
Στυλοβάτης της «εθνικής ομοψυχίας»(2002-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ