Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι αναμένει την έναρξη διαβουλεύσεων για το Κυπριακό τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο τον καθορισμό της μεθοδολογίας έναρξης διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ιακώβου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές είναι αναγκαίες πριν αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί της ουσίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ιακώβου, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να αρχίσουν μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα Κατεχόμενα στις 20 Φλεβάρη, αλλά θα υπάρξει διακοπή μέχρι τη διεξαγωγή και των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2005.

Η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, για παράδειγμα, κατά πόσο θα υπάρξει συζήτηση του «σχεδίου Ανάν» παράγραφο προς παράγραφο, με τις δύο πλευρές να προβάλλουν τις θέσεις τους, ή θα τους ζητηθεί να υποβάλουν παρατηρήσεις επί ολοκλήρου του σχεδίου, ή συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων για αλλαγές που θέλουν στο σχέδιο, ή να καθορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και τέλος μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς κανένα έγγραφο.

Πάντως, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι επίκειται επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε, είναι ότι έχει εκδηλώσει την προθυμία να διαπραγματευτεί για λύση του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν». Σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων, οι θέσεις στις οποίες εμμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι:

1. Η λύση του Κυπριακού δε συνδέεται με την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

2. Δε θα δεχτεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

3. Επιδιώκει μια συμφωνημένη λύση και από αυτό απορρέει και η θέση ότι η λύση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιδιαιτησίας.

4. Μια συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από το λαό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε διεργασίες για προσδιορισμό του είδους των διαπραγματεύσεων και συνεπώς πιστεύω ότι θα γίνουν προκαταρκτικές επαφές και με τον ΓΓ και με τους άλλους ενδιαφερομένους, ούτως ώστε να υπάρχει και συμφωνημένη μεθοδολογία πάνω στην οποία θα στηριχτεί η διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Ιακώβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η στρατηγική και τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς θα καθοριστεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τον ερχόμενο Οκτώβριο σημαντικό χρονικό ορόσημο για τη λύση του Κυπριακού, αλλά τόνισε ότι «το ζήτημα είναι τι θα επιδιώξει η Τουρκία, λύση ή κλείσιμο του προβλήματος ή απλώς αποφυγή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η πλευρά μας, πρόσθεσε, που διακαώς επιθυμεί τη λύση, θα χαιρέτιζε κάθε πρωτοβουλία για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, που θα οδηγήσουν σε συμφωνημένη και όχι σε δοτή λύση.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών αποτελεί ένα βήμα μπροστά, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος επιδίωκε περισσότερα. «Πάνω σε ό,τι επιτεύχθηκε θα πρέπει να επενδύσουμε στη συνέχεια για να προωθηθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε ο κ. Χριστόφιας. Επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση του «σχεδίου Ανάν», για επίτευξη τέτοιων αλλαγών που δε θα αλλάζουν την ουσία και τη φιλοσοφία του, αλλά θα βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης. «Ουσιαστικός παράγοντας για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι οι επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που πρέπει να εντατικοποιηθούν», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Αμερικανοί - Ρώσοι

Η πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις. Η Κίπρις δημοσιεύει μικρό απόσπασμα της συνέντευξης, στην οποία ο κ. Κλόσον αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στο Κυπριακό.

Εξ άλλου, ο Μόνιμος Γραμματέας της ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο Βαλερί Μασλίν δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να αρχίσουν στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης, ο κ. Μασλίν δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό λύση στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ