Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αλέκος κερνάει, Αλέκος πίνει...

Η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΝ να καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση, δε βρήκε σύμφωνα πέντε μέλη της, τα οποία επέλεξαν το λευκό για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Φημολογείται ότι ανάμεσά τους είναι και στελέχη προσκείμενα στο «αριστερό ρεύμα», κάτι που αν αληθεύει σχετίζεται προφανώς με το ότι αφαιρέθηκαν απ' αυτό κάποιοι σημαντικοί τομείς, όπως της ευρωπαϊκής και της εξωτερικής πολιτικής.

Ο κρίσιμος τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μέχρι πρότινος κατείχε ο Σπύρος Λυκούδης, ανατέθηκε στον πρώην βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου, στέλεχος του «ρεύματος». Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς όλα δείχνουν ότι επιθυμία του νέου προέδρου του ΣΥΝ είναι η αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να αποβάλει το κόμμα του το «στίγμα» του προνομιακού συμμάχου του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλ. Αλαβάνος εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση του «αριστερού» προφίλ του Συνασπισμού. Αλλωστε, σ' αυτή την κατεύθυνση πιέζεται να προχωρήσει κι από κινήσεις που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Γραμματείας του, η οποία προηγήθηκε χτες αυτής της Πολιτικής Γραμματείας. Ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στην επιθυμία και στην πράξη είναι τεράστια. Ηδη αρκετοί δήμαρχοι, νομάρχες ή σύμβουλοι του ΣΥΝ που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι θα σταθούν ενάντιοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο θα πράξουν και ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού (πρώην προεδρικοί, ανανεωτές) που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο καταμερισμός στην ΠΓ έχει ως εξής: Β. Αποστόλου: Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιφερειακή ανάπτυξη, Ν. Βούτσης: Γραφείο Τύπου, Ν. Θεοδωρακοπούλου: Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Α. Θεοδόση: γυναικείο κίνημα και Δημόσια Διοίκηση, Π. Λαφαζάνης: οικονομική και κοινωνική πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Λεουτσάκος: υπεύθυνος οργανωτικού γραφείου, Σπ. Λυκούδης: πολιτισμός, Θ. Μαργαρίτης: ναρκωτικά, αθλητισμός, οργανωτικό γραφείο, Αρ. Μπαλτάς: συντονισμός προγραμματικού συμβουλίου - θεωρητικά ζητήματα, εταιρεία πολιτικού προβληματισμού «Ν. Πουλαντζάς», Μ. Παπαγιαννάκης: ποιότητα ζωής, δημόσια έργα, Σ. Παπαδόγιαννη: οργανωτικό γραφείο, Χ. Παπαδόπουλος: δικαιώματα, μετανάστες, ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Σαμπατακάκης: εξωτερική πολιτική - άμυνα, Δ. Στρατούλης: εργατική πολιτική, Γ. Τόλιος: αγροτικά, Υγεία, ΕΒΕ και ευθύνη για την επιτροπή εργαζομένων στο Υπ. Δημόσιας Τάξης, Π. Τριγάζης: ευρωπαϊκή πολιτική και διεθνείς σχέσεις, Α. Τσίπρας: Παιδεία, νεολαία, Α. Φλαμπουράρης: υπεύθυνος της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χατζησωκράτης: διευθυντής κοινοβουλευτικής ομάδας, Ν. Χουντής: συντονιστής της ΠΓ υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΣΥΝ.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η θέληση των συμμετεχόντων για επανάληψη του εγχειρήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ξεπεραστεί, όπως φάνηκε από ομιλίες, η καχυποψία που προκάλεσε στο πρόσφατο παρελθόν ο τρόπος που αντιμετώπισε τη συνεργασία η ηγεσία του ΣΥΝ. Ωστόσο, φαίνεται πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα για κανέναν, καθώς κι αυτή τη φορά επιχειρείται «ενότητα» γενικώς και αορίστως, προβαλλόμενη σαν αυτοσκοπός, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση πάνω σε θέσεις και προτάσεις, πάνω στην προοπτική που θέλουν να υπηρετήσει η νέα απόπειρα «ανάστασης» του ΣΥΡΙΖΑ. Το διάστημα που προηγήθηκε η εμπειρία απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τον Συνασπισμό έκφραση της επιδίωξής του να καπηλευτεί υπαρκτές αγωνίες ενός κόσμου της Αριστεράς και να αποσπάσει την πολυπόθητη ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές, αλλά κυρίως μέσο για το χτύπημα του ΚΚΕ, κάτι που ομολογούσαν ανοιχτά κορυφαία του στελέχη. Οι υπόλοιπες δυνάμεις έπαιξαν το παιχνίδι του ΣΥΝ, ασχέτως αν αυτό δεν κατέληξε όπως θα ήθελαν, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ