Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕ ΔΕΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για ΔΕΗ - λαϊκή περιουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Η ανάγκη παραπέρα ισχυροποίησης της Κομματικής Οργάνωσης ώστε από καλύτερες θέσεις και πιο αποτελεσματικά να παρεμβαίνει στις συνειδήσεις των εργαζομένων και να προωθεί την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος, αλλά και ισχυροποίησης του ΠΑΜΕ ως του ταξικού πόλου συσπείρωσης των εργαζομένων, που θα αντιπαρατίθεται με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θα προσανατολίζει στην οριστική ρήξη και ανατροπή, σημειώθηκε ως πρώτος στόχος που θα πρέπει να διαπνέει τη δουλιά των οργανώσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ενόψει του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Οπως αναφέρθηκε από τα κομματικά μέλη, στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εντάθηκε η επίθεση προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα, μεγάλωσε η επίθεση στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων. Μειώθηκε το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Εχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πολλαπλασιάστηκαν τα εργατικά ατυχήματα, μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων, εντατικοποιήθηκε ξέφρενα η δουλιά, διαλύεται το ασφαλιστικό και παραδίδεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, επεκτείνονται διαρκώς οι εργολαβίες. Παράλληλα υποβαθμίζεται ο λιγνίτης σαν εθνικό καύσιμο και προωθείται το φυσικό αέριο, που αποδεδειγμένα είναι ασύμφορο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ παράλληλα μεγαλώνει η εξάρτηση της χώρας από τους ιδιώτες εισαγωγείς.

Είναι καθαρό πως το επόμενο διάστημα θα ενταθεί παραπέρα η επίθεση.

Μπροστά σ' αυτές τις συνθήκες, όπως σημειώθηκε και από την εισήγηση, η πρόταση του ΚΚΕ για ΔΕΗ λαϊκή περιουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και η εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κυριαρχήσει στους χώρους δουλιάς, αλλά και ευρύτερα.

Αυτό όμως προϋποθέτει αναπροσανατολισμό της δουλιάς των ΚΟ σε κατεύθυνση ώστε σχεδιασμένα, πολύ συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα, να ζυμώνεται και να προωθείται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Τη συνδιάσκεψη της ΝΕ της ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας παρακολούθησε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς μπορεί αποτελεσματικά να συνδεθεί η τακτική με το στρατηγικό στόχο του Κόμματος. «Είναι καθήκον των κομμουνιστών να βαθύνουν τον προσανατολισμό του κινήματος, της εργατικής τάξης και των συμμάχων στην καθημερινή διαπάλη ώστε να ισχυροποιείται η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, να λύνονται ζητήματα που έχουν σχέση με το ποια προβλήματα πρέπει να παλέψει σήμερα, πώς πρέπει να παλέψει, ποιον να αντιπαλέψει για να λυθούν και σε ποια προοπτική εμείς θα λύσουμε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο Δ. Κουμπούρης.

Και εξήγησε, αναφέροντας ως παράδειγμα το διεκδικητικό πλαίσιο ΠΑΜΕ, και πώς μέσα από αυτό μπορούμε να ξεδιπλώσουμε όλη την πολιτική πρόταση του Κόμματος. «Πρέπει να κατανοηθεί πως όταν βάζουμε το αίτημα για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, λέμε στους εργαζόμενους ότι αυτά πρέπει να πάρουν, αλλά και ότι μπορούν να τα πάρουν γιατί πλούτος υπάρχει. Και από εκεί μπορούμε να εξηγήσουμε για την υπεραξία, για τον πλούτο, για το πώς το κεφάλαιο σήμερα περιορίζει την αξία της εργατικής δύναμης, κλπ.

Λέμε δεν πάμε πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις, δεν πάμε πίσω από την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική πάλη. Γιατί αν πάμε πίσω, συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, συμβιβαζόμαστε με τη λογική τους που λέει ότι η αξία της εργατικής δύναμης πρέπει να είναι ανάλογη και ακόλουθη στο επίπεδο που το κεφάλαιο καθορίζει, με βάση την κερδοφορία του.

Μέσα από αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο προκύπτει όλη η λογική μας που λέει πως η εργατική τάξη πρέπει να έρθει σε αντίθεση με το κεφάλαιο, με τις πολιτικές δυνάμεις που υλοποιούν τις επιλογές του, με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και παράλληλα προβάλλουμε την προοπτική της διεξόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ