Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκεί που μας χρωστούσανε...

ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ έχουν πέσει πάνω στους Ελληνοκύπριους και τους πιέζουν να προβούν σε υποχωρήσεις προς την κατοχική ηγεσία. Στόχος τους να «περάσουν» το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν, που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και οδηγεί στη συγκρότηση ενός προτεκτοράτου, αδύναμου να λειτουργήσει και έτοιμου να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Στην προσπάθειά τους αυτή, αρωγός εμφανίζεται και η νέα ελληνική κυβέρνηση, που όπως και η προηγούμενη, αποδέχεται το πλαίσιο αυτών των «διαπραγματεύσεων». Την ίδια στιγμή Τούρκοι κυβερνώντες και Τουρκοκύπριοι υφιστάμενοί τους, ολοένα και αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό, προσφέρει μια καλή και δίκαιη λύση σε όλο το λαό της Κύπρου και ότι όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν όσο σοβαρά το αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον. Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο προϊστάμενός του Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, είπε ότι ο πρώτος καλωσόρισε τη δήλωση του δεύτερου ότι η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την πρόοδο των συνομιλιών. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για το θέμα καθώς προχωρά η διαδικασία.

Παρέμβαση υπέρ του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν έκανε (και χτες) και η ΕΕ. Ο προεδρεύων πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν κάλεσε τα δύο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επίλυση λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ αύριο βράδυ φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος. Το πρωί της Κυριακής συναντάται με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλο και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες εμπειρογνωμόνων Αθήνας - Αγκυρας για τα ζητήματα ασφαλείας του νέου κράτους της Κύπρου. Στις 24 Μάρτη αρχίζουν οι λεγόμενες τετραμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων των δύο «εγγυητριών» χωρών.

Οπως αποκάλυψε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι τετραμερείς θα γίνουν στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Ταυτόχρονα ο Ταλάτ επιθυμεί όπως η Τουρκία εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού. Οι δηλώσεις του έγιναν στην Αγκυρα ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Ταλάτ μαζί με το λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους υιό Ντενκτάς, Σερντάρ, μετέβησαν στην τουρκική πρωτεύουσα για να πάρουν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις. Οπως δήλωσε πάντως ο Ταλάτ «φαίνεται ότι όλα θα μείνουν στον Ανάν». Τουτέστιν δεν υπάρχει «σύγκλιση απόψεων» και τα κενά που θα μείνουν στο κείμενο της προωθούμενης συμφωνίας θα καλυφθούν από το ΓΓ του ΟΗΕ, που αναλαμβάνει ανοιχτά ρόλο επιδιαιτητή.

Την ίδια στιγμή ο εκλεκτός τους στις διαπραγματεύσεις, Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να αρνείται να συζητήσει θέμα εποίκων στις απευθείας συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει για την τουρκοκυπριακή πλευρά τέτοιο θέμα, «αφού όλοι οι έποικοι είναι υπήκοοι του ψευδοκράτους». Επίσης, επανήλθε και στο θέμα της ενίσχυσης του Αστυνομικού Σώματος, με στόχο να μετατάξει στην Αστυνομία, όλο το στρατό που διαθέτει.

Δεν έχουμε να πάρουμε

Ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει και πολλά να δώσει στο επικείμενο «πάρε-δώσε» (όπως παρουσιάζουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και κατοχική ηγεσία), καθώς επιδιώκει ενίσχυση της λειτουργικότητας του κράτους και δε ζητεί να πάρει οτιδήποτε από τους Τουρκοκυπρίους. «Εμείς - είπε ενδεικτικά - δε θα πάρουμε, άρα γιατί να δώσουμε». Επανέλαβε, πάντως, ότι δεν έχει δει καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει «πάρε-δώσε», καθώς οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν στόχο τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν και ενίσχυση της λειτουργικότητας, σε αντίθεση με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς οι οποίες αποκλίνουν από το σχέδιο. Υπογράμμισε ότι ο Ντενκτάς έχει μεγάλες αξιώσεις στο εδαφικό, χωρίς όμως να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις και χωρίς να έχει καταθέσει χάρτη, παρ' όλο ότι του είχε ζητηθεί.

Εξάλλου, ο Γ. Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση άρχισε έντονη διπλωματική εκστρατεία για να αποτρέψει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για διασφάλιση μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώνουν τις ξένες κυβερνήσεις για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είπε, επίσης, ότι στόχος της Τουρκίας είναι να πετύχει επανεξέταση της συνθήκης προσχώρησης.

ΟΗΕ όπως ΗΠΑ

Και ο ειδικός σύμβουλος του Ανάν για το Κυπριακό (και επιβλέπων των διαπραγματεύσεων) Αλβάρο ντε Σότο επέμεινε - χτες στην 14η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών - πως στόχος είναι να υπάρξει ένα «πάρε - δώσε» για να βελτιωθεί το σχέδιο. Αποφάσισε δε να εγκαινιάσει χωριστές εντατικές διαβουλεύσεις με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Πιστεύει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υποβοηθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει στα κύρια θέματα, δεδομένων των δυσκολιών στην απευθείας διαπραγμάτευση. Ενόσω αυτή η διαδικασία εξελίσσεται, δε θα πραγματοποιούνται κατ' ανάγκη καθημερινές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών. Θα συναντώνται όποτε χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ