Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικοί Αγώνες
  • Σε τεράστια στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ μετατρέπονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες
  • Επίσημο αίτημα για βοήθεια από τη συμμαχία υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αξιοποιώντας» το τρομακτικό χτύπημα στη Μαδρίτη η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει μια προειλημμένη απόφαση, με την οποία παραδίδει κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τη διοίκηση ολόκληρης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, σε γραπτή του ανακοίνωση χτες σημείωσε: «Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση ζήτησε από την Ατλαντική Συμμαχία να παράσχει τη συνδρομή της για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως στους τομείς της εναέριας επαγρύπνησης, της από κοινού επίβλεψης του θαλάσσιου χώρου και της προστασίας από χημικό, βιολογικό και ραδιολογικό επεισόδιο».

Εκτός όλων αυτών που παραδέχεται με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία και για την προσφορά «βοήθειας» στην ξηρά, με τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Στο ζήτημα αυτό οι αμερικανικές πιέσεις είναι ασφυκτικές καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αξιοποιήσει την παγκόσμια εμβέλεια των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να επιδείξει τη νέα επίλεκτη μονάδα της και μάλιστα σε ρόλο προστασίας της ειρήνης. Η Αθήνα, αντιλαμβανόμενη ότι η παρουσία μιας τέτοιας δύναμης σε ελληνικό έδαφος δύσκολα μπορεί να καλύψει την πλήρη στρατιωτικοποίηση των Αγώνων, προσπαθεί να αποτρέψει τη «βοήθειά» της, ή να περιορίσει την εμφάνισή της. Ομως, οι Αμερικανοί για την ώρα τουλάχιστον είναι απόλυτοι, ότι αυτή η δύναμη πρέπει να επιδειχτεί!

Η σημερινή επίσημη αίτηση για προσφορά βοήθειας από το ΝΑΤΟ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ήρθε να επισφραγίσει μια διαδικασία η οποία σε γενικές γραμμές είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη και δεν είχε ανακοινωθεί γιατί μεσολάβησε η προεκλογική περίοδος.

Οι σχετικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων για τον καθορισμό των αναγκών είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη. Μάλιστα, εν κρυπτώ, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν επιθεωρήσει επί τόπου την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι ανάγκες, τελικά, καθορίστηκαν, με την εξέταση σεναρίων εργασίας. Καθώς, όπως είναι φανερό, τα σενάρια είναι άπειρα σε αριθμό, εμφανίστηκαν οι «περιορισμένες» δυνατότητες των ελληνικών δυνάμεων και προσδιορίστηκε η απαιτούμενη βοήθεια για την ασφαλή τέλεση των Αγώνων. Ολόκληρο το πακέτο αυτής της «βοήθειας» μπορούσε να το προσφέρει τελικά μόνο το ΝΑΤΟ, όπου υποβλήθηκε και το σχετικό αίτημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δίκτυο που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ είναι τόσο πολύπλοκο και τεράστιο - εκτείνεται δηλαδή πέραν της ελληνικής επικράτειας - που ουσιαστικά θέτει συνολικά το έργο της ασφάλειας των ΟΑ υπό ΝΑΤΟική σκέπη και διοίκηση. Τα στρατιωτικά μέσα που θα διατεθούν από τη συμμαχία καλύπτουν τις καταγραμμένες - μέσα από τα σενάρια εργασίας - ανάγκες σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο με τη συνδρομή πλοίων του 6ου αμερικανικού στόλου θα εποπτεύουν την κίνηση προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς κανείς να μπορέσει να αποκλείσει ή και να εμποδίσει τη δραστηριοποίησή τους και εντός των ελληνικών θαλασσών.

Στον αέρα ΝΑΤΟικά ΑΒΑΞ θα εποπτεύουν εκτός από τον ελληνικό εναέριο χώρο την κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει την Αδριατική, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο νότια και ανατολικά της Κρήτης. Θα είναι επίσης σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα περιπολούν στην περιοχή και μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας.

Στην ξηρά, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, γίνεται η προσπάθεια να εμφανιστεί η Μονάδα Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Πέρα από αυτούς έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη της υποδομής για τη δράση χιλιάδων πρακτόρων και άλλων συναφών ειδικοτήτων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της εμπλοκής του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ ζητείται μόνο για την αντιμετώπιση «συγκεκριμένων απειλών», τις οποίες περιόριζαν σε περιπτώσεις βιολογικού, χημικού και ραδιολογικού επεισοδίου. Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχονταν έμμεσα τη «δικαιοδοσία» της ΝΑΤΟικής παρέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα, επικαλούμενοι την επιδίωξή τους «να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να καλυφθεί κάθε γωνιά της επικράτειας από κάθε απειλή».

Εμείς ζητήσαμε πρώτοι τη συνδρομή του ΝΑΤΟ

«Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από τη δική μας πλευρά», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της ΝΔ για συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος χαρακτήρισε το αίτημα «τυπική διαδικασία», δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, και συντηρώντας το κλίμα της συναίνεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι «η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων μάς αφορά όλους».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του, μη θέλοντας να χάσει την πρωτιά γι' αυτή την ...επιτυχία, τόνισε: «Οπως ξέρετε, αυτή η προετοιμασία έχει γίνει και επί δικής μας κυβέρνησης συστηματικά, είχαμε ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έρθει σε επαφή με το ΝΑΤΟ για να δούμε πώς και αυτοί μπορούσαν να προσφέρουν»...

Την πλήρη παράδοση της χώρας στο ΝΑΤΟ ο Γ. Παπανδρέου, εντελώς προκλητικά, τη χαρακτήρισε «ουσιαστική βοήθεια», που, όπως πρόσθεσε, «οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει απ' όπου και αν έρθει». Στην προσπάθειά του βέβαια να συγκαλύψει την πλήρη υποταγή του κόμματός του στις ΝΑΤΟικές επιταγές υποστήριξε ότι αυτή θα γίνει «μέσα στα πλαίσια πάντα των δικών μας κανόνων και αρχών»... Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι «η συνεισφορά της Συμμαχίας είναι σημαντική» και επιχειρώντας να ισχυροποιήσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό του υποστήριξε: «Στο κάτω κάτω σ' αυτή τη Συμμαχία βρισκόμαστε, καλό είναι να την αξιοποιήσουμε θετικά προς το συμφέρον μας και προς την ασφάλειά μας»!

Την ίδια στιγμή που η παρουσία του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να μετατρέψει τη χώρα σε έδαφος υπό κατοχή, ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέλουμε να είναι τέτοιοι ώστε να μη δώσουμε την εντύπωση μιας στρατοκρατούμενης περιοχής»... Βέβαια, την παραπάνω δήλωση ακολούθησε η διαπίστωση του ίδιου ότι «οι συγκεκριμένες συνθήκες απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ