Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Πολεμώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της συνάντησης που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Καθορίστηκαν πλαίσιο και στόχοι πάλης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει τον Ιούνη του 2003

Η ανάγκη κοινής δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των φορέων, των κομμάτων και των κινημάτων, απέναντι στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εκφράστηκε μέσα από τη Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Τονίστηκε η ανάγκη της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που χτυπά σήμερα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, κόντρα στη γενικευμένη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και εργατικών κατακτήσεων. Παράλληλα, αναδείχτηκε η πρόθεση για μια μαζική συμμετοχή στις μεγάλες διαδηλώσεις που θα διοργανώσει η κίνηση τον επόμενο Ιούνη στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στις επιμέρους θεματικές εκδηλώσεις που θα προηγηθούν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, προκειμένου να αναδειχτεί η θέση του εργατικού λαϊκού κινήματος απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης.

Αναδείχτηκε η ανάγκη αντιπαράθεσης και με εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να προσανατολίσουν στην κατεύθυνση βελτίωσης και όχι ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. Σημειώθηκε πως απέναντι στην πολιτική που πλήττει σήμερα εξίσου τους λαούς πρέπει να υπάρχει καθημερινή δράση και αντίσταση.

Από τις εργασίες της συνάντησης
Από τις εργασίες της συνάντησης
Τόσο από τους εκπροσώπους όσων συμμετέχουν στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αλλά και από τους άλλους φορείς (ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες) που συμμετείχαν στις διήμερες εργασίες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, κατατέθηκαν προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Χ. Κόφφας, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθεί η καθημερινή δράση των δυνάμεων που συμμετέχουν ως συνιστώσες στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και ξεκαθάρισε: «Εμείς περιμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής δεν αργούμε. Το έχουμε ξεκαθαρισμένο ως κίνηση, δεν είμαστε τουριστική περιφορά. Είμαστε αγωνιστικό κίνημα, που δρα καθημερινά με βάση τα προβλήματα που έχει να λύσει η κάθε συνιστώσα και όλοι μαζί. Είμαστε σε διαρκή κίνηση, αγώνα και αντιπαράθεση με τα προβλήματα που γεννά η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, ανακοίνωσε ότι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει προγραμματίσει συγκεκριμένες θεματικές παρεμβάσεις και συζητήσεις και κάλεσε όσους συμμετείχαν να συμβάλουν στην προσπάθεια διεύρυνσης των συμμετοχών με επιπλέον φορείς και κινήματα από τις χώρες τους. Με βάση αυτό τον προγραμματισμό, το Μάρτη του 2003 οπότε συμπληρώνονται 4 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση για τον Ευρωστρατό, την Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα, το ΝΑΤΟ, τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης και τους στόχους που υπηρετούν.

Τον Απρίλη του 2003 θα οργανωθεί συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα, την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, την αμφισβήτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ. Το Μάη ειδική εκδήλωση για την καπιταλιστική ενοποίηση, τη διεύρυνση της ΕΕ και τα όσα προωθούνται για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Επίσης θα οργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις για τα ζητήματα της Παιδείας, την αναθεώρηση της ΚΑΠ κλπ. Τέλος, ήδη για το Φλεβάρη έχει αποφασιστεί να υπάρχει αγωνιστική υποδοχή των υπουργών Παιδείας που θα συνεδριάζουν στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ