Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στα βήματά τους

Λένε ότι «όλα τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες μόνον». Το θαύμα του «Πολυτεχνείου» όμως - ο ηρωικός ξεσηκωμός του λαού κατά της ξενοκίνητης χούντας - δεν ακολούθησε αυτόν τον «κανόνα». Ετσι, η εκθαμβωτική νύχτα της 17 Νοέμβρη 1973 εξακολουθεί, μετά από τρεις δεκαετίες, να προκαλεί ιερό δέος στα πλήθη και μεγάλη ταραχή στους άρχοντες. Εξακολουθεί να δυναμώνει την πίστη του λαού στους αγώνες του και εξακολουθεί να είναι «κάρφος» στο μάτι των εκάστοτε εξουσιαστών που θέλουν τις λαϊκές δυνάμεις αδρανείς και υποταγμένες.

Το θαύμα του «Πολυτεχνείου» επανεμφανίζεται με ένταση μπροστά μας κάθε χρόνο, όταν γιορτάζουμε για τρεις μέρες τη μεγάλη εξέγερση. Καταθέτουμε τότε κόκκινα γαρίφαλα και στεφάνια στον τόπο της θυσίας, πορευόμαστε με τις γροθιές ψηλά προς την αμερικάνικη πρεσβεία και μόλις λήξουν οι εκδηλώσεις τελειώνει συνήθως, εξατμίζεται θα έλεγα, και η δική μας αγωνιστική ανάταση. Κι, όμως. Το Πολυτεχνείο δεν είναι το μαυσωλείο κάποιων ηρωικών νεκρών και των ιδανικών τους, ώστε να πηγαίνουμε μια φορά να προσκυνάμε εκεί και να νομίζουμε έτσι ότι πράξαμε το χρέος μας. Το Πολυτεχνείο είναι ζωντανή παρακαταθήκη ελευθεροφροσύνης, ανδρείας και πάλης και πρέπει συνεχώς να μας οιστρηλατεί και να οδηγεί τα βήματά μας. Το χρέος μας προς τους «τετιμημένους» νεκρούς το εκπληρώνουμε στο ακέραιο, μόνον όταν δονούμαστε μόνιμα από το πάθος τους και προσπαθούμε να πραγματώσουμε τα δικά τους οράματα: Τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Οι ήρωες έγειραν στο χώμα, εκείνη τη μεγάλη νύχτα, μ' ένα αιμάτινο ρυάκι στα χείλη τους. Μα, πριν κλείσουν τα μάτια τους, να ξέρετε πως παραδώσαν νοερά, σε μας, τη σκυτάλη του αγώνα τους. Ενός μεγάλου αγώνα, που είχε αρχίσει απ' τη στιγμή που η χώρα βυθίστηκε στο φασιστικό σκοτάδι, που κορυφώθηκε εκείνη τη νύχτα και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται, ναι, γιατί οι καιροί παραμένουν χαλεποί και τίποτε από όσα οραματίστηκαν - όπως είπαμε - εκείνοι δεν έχει υλοποιηθεί.

Βέβαια, λίγους μήνες μετά την εξέγερση, η χούντα κατέρρευσε. Η μεταπολίτευση, όμως, που ήρθε ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα άλλων και όχι του λαού. Και ο λαός άρχισε αμέσως να ανοίγει λογαριασμούς με τους νέους κυρίαρχους. Λογαριασμοί, που, όσο περνούσε ο καιρός, τόσο και διογκώνονταν. Και που σήμερα με τη «νέα τάξη», την «παγκοσμιοποίηση» και όσα δεινά κουβαλούν για τους εργαζόμενους αυτές οι καταστάσεις, έχουμε φτάσει να είναι οι εξουσιαστές μας χρεωμένοι ως το λαιμό απέναντί μας.

Το γεγονός ότι οι διαφορές μας με τους κρατούντες έχουν φτάσει στο «αμήν» φάνηκε και από την εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για το «Πολυτεχνείο». Και μακάρι εφέτος να μην εξατμιστεί, όπως άλλοτε, η ορμή αυτής της κινητοποίησης. Η φετινή τιμή προς τους ήρωες είθε να είναι και ένας όρκος από πιο πολλούς ότι η σκυτάλη του αγώνα θα προχωρήσει. Οτι ο αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη μαζικότητα και δυνατότερο πάθος. Οτι ο λαός θα βγαίνει συνεχώς στους δρόμους σαν ποτάμι και θα υψώνει ρωμαλέα τη γροθιά του για να απαιτεί όσα του κλέβουν και να φωνάζει «όχι» στους αντιδημοκρατικούς νόμους, στα αντεργατικά «μέτρα», στην ανεργία, στην ακρίβεια, στο ξεπούλημα της χώρας και τον πόλεμο. Αυτό άλλωστε είναι και το βαθύτερο νόημα του συνθήματος το «Πολυτεχνείο ζει».


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ