Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
32η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Την Τρίτη ξεκινάει ο τριήμερος εορτασμός

Την ερχόμενη Δευτέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έχει συγκροτηθεί, αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριημέρου, που θα κορυφωθεί με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Πέμπτη 17/11 και να παρουσιάσει τη Διακήρυξη του φετινού εορτασμού. Οπως κάθε χρόνο, το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων θα ανοίξει τις πύλες του την Τρίτη 15/11 και για τρεις μέρες θα γίνονται στο χώρο καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις.

Στη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, φοιτητικές παρατάξεις, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πολυτεχνείου και της Σχολής Καλών Τεχνών, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας.

Με την ανακοίνωσή του για τη φετινή επέτειο, ο ΣΦΕΑ 1967 - 1974, τιμά το αγωνιστικό μήνυμα της εξέγερσης, χαρακτηρίζοντάς την «κορυφαία αντιστασιακή πράξη της νεολαίας και του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» και επισημαίνει την επικαιρότητα του αγωνιστικού μηνύματος του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΦΕΑ καλεί τα μέλη του, τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα να συμμετάσχουν μαζικά στο φετινό εορτασμό, στην κατάθεση στεφάνου (Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι) και στην πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία, το κατεξοχήν ιμπεριαλιστικό σύμβολο της Νέας Τάξης, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη. Παράλληλα, ζητά απ' όλους την υπεράσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του μηνύματος του Νοέμβρη 1973, όπως προσδιορίστηκε από τα συνθήματα που δίνουν και σήμερα το όραμα της συνέχειας «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχα, ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου προετοιμάζεται και σε άλλες πόλεις. Στην Πάτρα, έγινε προχτές σύσκεψη μαζικών φορέων για να συζητηθεί το πλαίσιο και το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού, που θα είναι όπως πάντα τριήμερος, στο «Παράρτημα του Πανεπιστημίου» στην πόλη, με πολλές εκδηλώσεις και κορύφωση με πορεία την Πέμπτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 26 φορείς - του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις συνταξιούχων και της Εθνικής Αντίστασης, πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους.

Παράλληλα, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο διοργανώνουν διάφοροι φορείς όπως:

  • Το Παράρτημα Οικοδόμων Γκύζη και η Επιτροπή Ειρήνης, αύριο Κυριακή, στις 7 το βράδυ, στα γραφεία του Παραρτήματος (Κουμουνδούρου 4, πλατεία Γκύζη).
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου Θεσ/νίκης, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).
  • Ο φοιτητικός σύλλογος Φυσικού Αθήνας, το μεσημέρι της Δευτέρας 14/11, σε αίθουσα της σχολής.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας, την Τρίτη 15/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Φιλαρέτου 102), με θέμα: «Η γυναίκα ως θύμα Βασανιστηρίων για λόγους πολιτικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, οικογενειακούς. Μαρτυρίες από το παρελθόν, αλλά και το σήμερα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ