ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη των αρχαιρεσιών μέχρι το τέλος

Τελειώνουν σήμερα οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Ομως τα μέλη και τα στελέχη του Συνδικάτου βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς είναι αποφασισμένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή να δώσουν τη μάχη για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις εκλογές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό αυτών των εκλογών είναι οι χιλιάδες συζητήσεις που έγιναν για τη σημασία των αρχαιρεσιών. Το κύριο που ανέδειξαν αυτές οι συζητήσεις είναι η ανάγκη για το δυνάμωμα του Συνδικάτου, ενίσχυσης του ταξικού προσανατολισμού και καλύτερης οργάνωσης των εργαζομένων ώστε οι αγώνες τους ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να είναι όλο και πιο αποτελεσματικοί.

Ακριβώς αυτός ο ταξικός χαρακτήρας του Συνδικάτου είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση και τους εργοδότες και για αυτό μεθόδευσαν μια διαρκή επίθεση μέσω των υποτακτικών τους όλο αυτό το διάστημα ενάντιά του, με κύριο στόχο να πλήξουν τη μαζικότητά του, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και τους αγώνες τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) επιδόθηκαν σε κάθε είδους καταγγελίες, έφτασαν ακόμα να χρησιμοποιούσουν, με πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ, ακόμα και νομικά μέσα προκειμένου να πλήξουν το Συνδικάτο. Είναι οι ίδιοι που κατά καιρούς κόπτονται τάχα για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Ομως οι δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους του κλάδου δε δημιουργήθηκαν στη βάση γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά γεννήθηκαν και γίνονται όλο και πιο ισχυροί στους δρόμους του αγώνα. Στη στάση εργασίας μέσα στο γιαπί για το μεροκάματο, στην απεργιακή συγκέντρωση για την ασφάλεια στην εργασία, στους αγώνες ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και αυτό δεν μπορεί να εξαλειφθεί από κανένα δικαστήριο και καμιά αυταπάτη περί κοινωνικής συναίνεσης.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στην παγίδα του τζόγου

Οι ασφαλισμένοι του Ταμείου κινδυνεύουν να γίνουν μάρτυρες της καταστροφής του ως άμεσης συνέπειας της πολιτικής του τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται το «Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας», καθώς οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια, που έχει στην κατοχή του έχουν χάσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτώβρη, το 73,33% της αξίας τους σε σχέση με την τιμή αγοράς τους! Η κατάσταση είναι ακόμη περισσότερο σοβαρή, καθώς στο Χρηματιστήριο κυρίως από το 1999 και έπειτα, έχει τζογαριστεί περίπου το 90% των διαθεσίμων του Ταμείου. Ειδικότερα, οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια που αγοράστηκαν έναντι 57.644.000 ευρώ, τον Οκτώβρη του 2002 είχαν συνολική αξία μόλις 16.657.000 ευρώ, μια διαφορά σχεδόν 43 εκατ. ευρώ ή περίπου 14,5 δισ. δραχμών!!!

Μέλη του προηγούμενου ΔΣ του Ταμείου, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την τραγική κατάστασή του, υποστηρίζουν ότι αυτή η ζημιά θα ήταν «πραγματική», εάν οι μετοχές είχαν ρευστοποιηθεί. Ωστόσο, μόνο το 2001 το Ταμείο απώλεσε πέρα από κάθε αμφιβολία 1,67 δισ. δραχμές από ρευστοποίηση για την κάλυψη άμεσων υποχρεώσεών του! Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων είναι εγκλωβισμένο στα «χαρτιά» της Σοφοκλέους και η προοπτική ανάτασης είναι απίθανη κατά γενική ομολογία, το Ταμείο βρίσκεται σε οριακό σημείο και πλησιάζει στην καταστροφή εάν ένας μικρός, έστω, αριθμός εργαζομένων της Γενικής Τράπεζας αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί, οπότε θα πρέπει να πάρει εφάπαξ και επικουρική σύνταξη!

Το παράδειγμα του συγκεκριμένου Ταμείου δείχνει τις πραγματικές συνέπειες από το τζογάρισμα της περιουσίας των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, δικαιώνει τις καταγγελίες των συνταξιούχων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποκαλύπτει σε όλο τους το μέγεθος τις ευθύνες της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική του τζογαρίσματος, με όλες τις δυνάμεις τους.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της Γενικής είναι αυτοδιοικούμενο και τα έσοδά του προέρχονται από εισφορά ύψους 16%. «Η αυτοτέλεια του Ταμείου πρέπει να διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση», τονίζουν στο «Ρ» τα στελέχη του συνδυασμού «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ», που υποστηρίζεται και από την ΕΣΑΚ, Μ. Πηλός και Γ. Λιονουδάκης. Η θέση του συνδυασμού είναι να γίνει αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, να τροποποιηθεί το καταστατικό, προκειμένου να αποφευχθούν αποτελεσματικά φαινόμενα αυθαιρεσίας, να διαχωριστούν οι κλάδοι εφάπαξ και συντάξεων, να περιοριστούν τα διοικητικά έξοδα και φυσικά να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για την κατάσταση του Ταμείου και για κάθε παρατυπία, που θα διαπιστωθεί.

Εξάλλου, η υπόθεση έγινε ευρύτερα γνωστή μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Μ. Πηλού, ο οποίος εκλέχτηκε στη νέα διοίκηση του Ταμείου στις εκλογές που έγιναν το Μάρτη του 2002.

Στο προηγούμενο ΔΣ συμμετείχαν μόνο οι παρατάξεις ΝΕΑ ΔΑΚΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ. Παρά τις εκθέσεις της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αλλεπάλληλα είχε περιγράψει το πρόβλημα και συνιστούσε την άσκηση ελέγχου από ανεξάρτητη αρχή, καθώς δήλωνε και αδυναμία ολοκληρωμένου ελέγχου, η νέα διοίκηση του Ταμείου θεώρησε ότι πρέπει να γίνει εσωτερικός έλεγχος. Με την απόφαση διαφώνησε ο Μ. Πηλός, ο οποίος κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Σ' αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσπάθησα μέσα από τις συνεδριάσεις του νέου ΔΣ να προκαλέσω τον έλεγχο της διαχείρισης από ανεξάρτητη αρχή, αλλά απέτυχα, διότι η πλειοψηφία του ΔΣ έχει άλλες απόψεις». Προσθέτει ότι «το αίτημά μου, είναι ο έλεγχος σε βάθος τουλάχιστον 6 χρόνων διαχείρισης και η απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, επειδή αυτό πρακτικά δεν είναι δυνατόν να γίνει με απόφαση ΓΣ ή του ΔΣ».

Σε άλλο σημείο, ο συνδικαλιστής αναφέρει: «Στις 22/2/02 ανακοινώθηκε στα μέλη ο ισολογισμός οικονομικής χρήσης 1/1/01 έως 31/12/01. Αυτός ο ισολογισμός δημοσιοποιήθηκε πριν τύχει της έγκρισης του ΔΣ και δε γνωρίζουμε αν ποτέ εγκρίθηκε από το ΔΣ σε τακτική συνεδρίαση». «Αυτός ο ισολογισμός ενέχει στοιχεία πλαστότητας, διότι δεν απεικονίζει την πραγματική διάρθρωση της περιουσίας του ΤΑΠΓΤΕ, αφού σκοπίμως δεν αναφέρει την αποτίμηση μέχρι 31/12/01 της αξίας των αγορασθεισών παρατύπως μετοχών».

ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ
Τα πληρώματα θα πληρώσουν την άρση του «καμποτάζ»

Ο πλήρης αποδεκατισμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τις οργανικές συνθέσεις των κρουαζιερόπλοιων είναι «προ των πυλών». Ηδη το σχετικό σκηνικό άρχισε να στήνεται, ενώ αποτελεί μία από τις οδυνηρές συνέπειες της εφαρμογής του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ - τον οποίο έχει προσυπογράψει με χέρια και με πόδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - που για αυτή την κατηγορία πλόων, τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη 1999. Ηδη από το 1999 οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα κρουαζιερόπλοια άρχισαν να βιώνουν όχι μόνο τις απανωτές απολύσεις κυρίως από τον κλάδο του λεγόμενου ξενοδοχειακού προσωπικού (καμαρότοι κλπ.), αλλά και το κουρέλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Μέρος της προετοιμασίας για το διωγμό και των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών, αποτελεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε βάρος της Ελλάδας «για παράλειψη εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τον κανονισμό 3577/92 καθώς και επί θεμάτων ερμηνείας του Κανονισμού 3577/92, όπως το θέμα επάνδρωσης των κρουαζιερόπλοιων». Η διαφορά βρίσκεται στο αν στα κρουαζιερόπλοια που εκτελούν εσωτερικούς πλόες θα ισχύει σε θέματα επάνδρωσης η νομοθεσία του κράτους υποδοχής, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, ή η νομοθεσία του κράτους του οποίου τη σημαία φέρει το πλοίο που συνήθως είναι... τριτοκοσμική. Η κυβέρνηση αφού αποδέχτηκε τον κανονισμό, τώρα υποτίθεται ότι... «αγωνίζεται» για να ισχύσει η νομοθεσία του κράτους υποδοχής που και σε αυτή την περίπτωση δεν εξασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών.

Στο παιχνίδι έχει μπει και η ΠΝΟ με ευθύνη της πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Ετσι από χτες υπουργείο και ΠΝΟ άρχισαν την αλληλογραφία για να δουν πώς θα... αντιμετωπίσουν από κοινού την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Συγκεκριμένα, το ΥΕΝ έστειλε έγγραφο ως απάντηση σε σχετική επιστολή της ΠΝΟ, για να την... καθησυχάσει αναφέροντας ότι οι θέσεις που εξέφρασε το 1998 σχετικά με τη νομοθεσία του κράτους υποδοχής «παραμένουν ίδιες». Ομως... διευκρινίζει ότι το υπουργείο υποστηρίζει την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο «αφού το θέμα της αυθεντικής ερμηνείας των Συνθηκών και των νομοθετικών κειμένων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτών συνιστά θεσμική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και σε καμία περίπτωση άλλων οργάνων της ΕΕ».

Ξύνεται ο Φελώνης

Δε φτάνει που πιάστηκαν στα πράσα. Δε φτάνει που έγιναν ρεζίλι των σκυλιών με τις κομπίνες που έστησαν για να εμποδίσουν τους οικοδόμους να ψηφίσουν στο συνδικάτο τους, σκούζουν κι από πάνω σαν τον κλέφτη στο σπίτι του νοικοκύρη. Ετσι χτες ο πρόεδρος του ΕΚΑ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γρ. Φελώνης, με νεότερη ανακοίνωσή του συνεχίζει την επίθεση στο Συνδικάτο Οικοδόμων, αλλά και στο «Ρ», ισχυριζόμενος ότι δε γνώριζε το Καταστατικό του συνδικάτου επειδή οι οικοδόμοι «τροποποιούν το Καταστατικό κάνοντας Γενική Συνέλευση σε ασανσέρ». Απειλεί μάλιστα με ύφος που παραπέμπει σε κακέκτυπο του Λαλιώτη ότι «η ασυλία» που απολαμβάνει το Συνδικάτο έχει λήξει!

Κάτι προσπαθεί να πει και για τις επ' αμοιβή υπηρεσίες του σε διάφορες θέσεις, αλλά δεν αναφέρει λέξη για το απλό: Πόσα τελικά βάζει στην τσέπη;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ