ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Πράγα

Αναχώρησε για την Πράγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοέμβρη στην Πράγα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στην αντινατοϊκή διαδήλωση στις 20/11 και σε εκδήλωση - συζήτηση, στις 19/11, για τον αντιδραστικό ρόλο του ΝΑΤΟ, για την επέκτασή του, όπως και την τυπική μεταμόρφωσή του σε «παγκόσμιο οργανισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι μετέχοντες θα συζητήσουν πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, όπως και προτάσεις για το συντονισμό του αντιΝΑΤΟικού αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην αντιΝΑΤΟική διαδήλωση θα συμμετέχουν, επίσης, ομάδες διαδηλωτών της ΕΕΔΥΕ, της «Δράσης 2003», της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη κ.ά. από Ελλάδα, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία.

«Παρών» και το ΠΑΜΕ

Το δικό του αντιιμπεριαλιστικό «παρών» στις διαδηλώσεις στην Πράγα δίνει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής το συνδικαλιστή Γιώργο Ποντικό αναχωρεί σήμερα.

Σε δήλωσή του ο Γ. Ποντικός σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ δίνει και πάλι το αντιιμπεριαλιστικό του ραντεβού με τις άλλες ταξικές δυνάμεις της Ευρώπης, στις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις που θα γίνουν στην Πράγα. Η εργατική τάξη δεν υποδουλώνεται στη "νέα τάξη πραγμάτων", αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Τα θέματα της Συνόδου

Τα θέματα της διεύρυνσης και των εξοπλισμών κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα (20-22 Νοέμβρη).

Από τη μέχρι τώρα προεργασία, στην Πράγα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο διεύρυνσης προβλέπει την ένταξη μέχρι το Μάη του 2004 της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας. Ετσι ο αριθμός των κρατών - μελών θα αυξηθεί από 19 σε 26.

Φυσικά, στην υπόθεση της διεύρυνσης πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ζητάει από τους «εταίρους» της να προωθήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

Στην Πράγα αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης «που θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά εναντίον των εχθρών και εκτός Ευρώπης», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας λόρδος Ρόμπερτσον.

Αυτό το νέο εκστρατευτικό σώμα που θα τεθεί ουσιαστικά υπό τις διαταγές του αμερικανικού Πενταγώνου θα αποτελείται από 21.000 άνδρες και θα εντάσσεται στις δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των «νέων απειλών», όπως η τρομοκρατία.

Τέλος όσον αφορά στους εξοπλισμούς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια άσκησης πιέσεων προς τους Ευρωπαίους «εταίρους» να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος για την αγορά των νέων οπλικών συστημάτων.

ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ!!!
Κάποιοι ήξεραν τι έκαναν

Αυξάνουν τα ερωτηματικά μαζί και οι ευθύνες πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας

Αυξάνουν τα ερωτηματικά και μαζί τους οι ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας γύρω από την ιστορία της παρασημοφόρησης για την... προσφορά τους στον κυπριακό αγώνα ακόμα και πρωτοπαλίκαρων-εγκληματιών της χούντας, όπως ο εκτελεστής Ντερτιλής. Ο ένας παραπέμπει στον άλλο και δε βρίσκεται κανείς να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτή τη βδελυρή πράξη.

Η σημερινή, υπό τον Γ. Παπαντωνίου, πολιτική ηγεσία ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη, υπό τον Α. Τσοχατζόπουλο και στους στρατιωτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους τα χρεώνουν στην πολιτική ηγεσία, καθώς αυτοί όπως λένε «εκτελούν διαταγές». Ολα αυτά όμως στο παρασκήνιο. Είναι απορίας άξιο γιατί κανείς δεν... αντιλήφθηκε πως ανάμεσα στους 2.303 υποψήφιους για παρασημοφόρηση ήταν και ένας μεγάλος αριθμός χουντικών, γνωστά ονόματα, που συμμετείχαν στο προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στην τουρκική εισβολή.

Ετσι συμπεριέλαβαν τα ονόματα όλων αυτών και τα έστειλαν για να εκδοθεί, όπως και έγινε, Προεδρικό Διάταγμα. Να σημειωθεί ότι η αρχική διαταγή εκδόθηκε από το Επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΕΠΥΕΘΑ) το Νοέμβρη του 1998, στη συνέχεια το ΓΕΣ κατάρτισε τους καταλόγους, το δε Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε το Γενάρη του 2001. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορία, η επισήμανση ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τέτοια υποκείμενα, είχε γίνει από κάποιους στρατιωτικούς που διαπίστωσαν την «γκάφα» πριν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Χθες η διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ηθικό σφάλμα απονομής μεταλλίων σε ολιγάριθμους πρωταγωνιστές της δικτατορίας και του πραξικοπήματος της Κύπρου, που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τους χιλιάδες αγωνιστές που συμμετείχαν στον κυπριακό αγώνα», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προβαίνει στη διαδικασία ανάκλησης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος απονομής μεταλλίων. Αναμορφώνει το νομικό πλαίσιο απονομής των μεταλλίων, με τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 9/25.1.2001 «καθορίζοντας σαφείς προϋποθέσεις και όρους για την απονομή των μεταλλίων, ώστε να μην είναι δυνατό να περιληφθούν άτομα τα οποία αποδεδειγμένα πρωταγωνίστησαν κατά τη δικτατορία ή στο πραξικόπημα της Κύπρου». Μετά την αναμόρφωση του πλαισίου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα καταρτίσει εκ νέου τους πίνακες με τα άτομα τα οποία δικαιούνται να τύχουν της ηθικής αυτής αμοιβής. Και διαβεβαιώνει ότι «θα διερευνηθεί η ύπαρξη ευθυνών για την κατάρτιση του αρχικού καταλόγου και θα επιβληθούν κυρώσεις».

«Συμβολικές» παραβιάσεις του FIR Αθηνών

Σε 15 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και σε 20 παραβάσεις του FIR Αθηνών προχώρησαν χτες τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, την ώρα, μάλιστα, που στην Αθήνα προσγειωνόταν ο νικητής των εκλογών Ρ. Ερντογάν! Οι παραβιάσεις έγιναν στο Κεντρικό Αιγαίο και ανατολικά της Ρόδου από 28 τουρκικά μαχητικά. Σε πέντε περιπτώσεις έγιναν σκληρές εικονικές αερομαχίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ