ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση

Τα προκαταρκτικά για την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση επί του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό και του τελεσιγράφου που έχει θέσει έχουν ήδη αρχίσει, τουλάχιστον όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επαφές και διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται επί του κυπριακού εδάφους και πέρα από αυτό, όπου ουσιαστικά καταρτίζεται η ατζέντα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ανοιχτό μένει το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος με την καταληκτική ημερομηνία - τελεσίγραφο που έχει καθορίσει ο Κ. Ανάν, που είναι η 12η Δεκέμβρη, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, που έχει οριστεί και ως ημέρα οριστικοποίησης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα έτοιμος εμφανίζεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, προκειμένου να πιέσει για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει στο σχέδιό του. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Κόφι Ανάν ετοιμάζεται να μεταβεί στην Κύπρο στα τέλη Νοέμβρη και να παραμείνει για ένα δεκαήμερο, προκειμένου να διαπραγματευτεί, με στόχο μία απόφαση πριν από τις 12 Δεκέμβρη. Η εφημερίδα γράφει ότι οι επαφές του ΓΓ με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς θα γίνουν στην Κύπρο, αν στο μεταξύ έχει επιστρέψει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας θα καλέσει τον πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για κοινή συνάντηση των τριών.

Στη λογική της επιβολής του τελεσιγράφου κινείται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος σε προχθεσινές δηλώσεις του, μετά την επίδοση της απάντησης της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο «σχέδιο Ανάν», από τον πρόεδρο Κληρίδη, άφησε να νοηθεί ότι όλες οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εξαντλούνται μέχρι τη 12η Δεκέμβρη. Τα χρονοδιαγράμματα, είπε συγκεκριμένα ο Αλβαρο ντε Σότο, τα οποία περιλαμβάνονται στο «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και ο χρόνος, τόνισε χαρακτηριστικά, πιέζει και το ρολόι κτυπά.

Πάντως από την κυπριακή πλευρά καλλιεργείται η άποψη ότι στις 12 Δεκέμβρη δε θα έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, ότι είναι αναπόφευκτο στην Κοπεγχάγη οι Ευρωπαίοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό και σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το στόχο αυτό, όπως η υγεία του Ραούφ Ντενκτάς, ο μη σχηματισμός ακόμα κυβέρνησης στην Τουρκία, καθώς και η πολιτική βούληση, οι επιδιώξεις και οι προθέσεις της άλλης πλευράς.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλ. Μαρκίδης δήλωσε ότι καταβάλλεται φοβερά κοπιώδης προσπάθεια για πλήρη ανάλυση του σχεδίου, ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι έτοιμη, οποτεδήποτε αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να διαβουλευτεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ανέφερε ακόμα ότι χρειάζεται να διευκρινιστούν πάρα πολλά σημεία του σχεδίου και πρόσθεσε ότι αυτά έχουν καταγραφεί και αναλυθεί.

Ανευ υποκρισίας

Η ένσταση, που εκ νέου διατυπώνει ο Μ. Κωστόπουλος (και προφανώς η ΚΕΔΑ), έχει όντως μια αξία: Επιβεβαιώνει (έστω και άθελά τους) εκείνο, που κι εμείς γνωρίζουμε κι εκείνοι γνωρίζουν, αλλά κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Οτι, δηλαδή, ανάμεσα στις δυνάμεις της λεγόμενης αριστεράς υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο. Και άρα, ότι τα περί κοινής δράσης μεταξύ τους είναι κοροϊδία προς το λαό και γίνονται για λόγους εντυπώσεων.

Είπε ο Μ. Κωστόπουλος σε ομιλία του: «Κοινή δράση σημαίνει "πάμε μαζί εκεί όπου συμφωνούμε". Η ανάδειξη ζητημάτων από μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ, στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις (όπως το Κυπριακό), συνιστά επιλογή απόρριψης της συνεργασίας» («Ελευθεροτυπία», 19/11).

Σημειώνουμε, ότι τα παραπάνω λέγονται από τον ίδιο τον Μ. Κ. στο ίδιο χρονικό διάστημα, που δικάστηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Συνδικάτου Οικοδόμων, στα οποία, ως γνωστόν, η ΚΕΔΑ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ πρωτοστάτησαν και έγιναν στο δικαστήριο ρεζίλι, αφού προσκόμισαν (μέσα στη βιασύνη και στην εμπάθειά τους) το απαρχαιωμένο, παλιό καταστατικό του Συνδικάτου, για να αποδείξουν του λόγου τους το... αληθές! Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί δείχνει, από μόνο του, το μέγεθος της υποκρισίας τους.

Πού συμφωνούν οι δυνάμεις της λεγόμενης αριστεράς; Στο Κυπριακό, όχι! Στα της ΟΝΕ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όχι! Στα της ανεργίας, ομοίως! Στα της αντίληψης για το συνδικαλιστικό κίνημα, παρομοίως! Και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός...

Ναι, σου λένε, αλλά ας τα αφήσουμε αυτά, γιατί όποιος τα προβάλλει βλάπτει την κοινή δράση!! Και ας δούμε που μπορούμε να συμπέσουμε!!

Πού μπορούμε; Τη θέση του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την κατήγγειλαν (από την πλευρά τους ορθώς έπραξαν). Στα της τρομοκρατίας («17Ν» κλπ.) επίσης κατήγγειλαν το ΚΚΕ, ότι συνωμοσιολογεί! Στα της διεύρυνσης της ΕΕ λένε ΝΑΙ, ενώ το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ. Επομένως;

Μα, αφού σε όλα αυτά και σε τόσα άλλα (περιττός ο ολοκληρωμένος κατάλογος) μας χωρίζει χάος, θα γεννηθεί το ερώτημα: Τι σόι αριστερές δυνάμεις είναι αυτές, που πασχίζουν να βρουν κοινά σημεία, την ίδια στιγμή που ο ένας κοιτάζει προς την Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση;

Θα πει κανείς: Κι αν κάπου, έστω κάπου, συμπίπτετε, γιατί να μην πάτε μαζί;

Βεβαίως να πάμε. Στα κοινωνικά κινήματα υπάρχει τόσος χώρος, που μπορεί να χωρέσει όποιον θέλει όντως να αγωνιστεί. Εκεί ας συναντηθούν όλοι όσοι αντιπαλεύουν έστω και ορισμένες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπου κι αν ανήκουν. Ποιος τους εμποδίζει;

ΥΓ. Καθόλου περιέργως, η ΚΕΔΑ έχει πρόβλημα με τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη θέση του ΣΥΝ για το Κυπριακό. Και όχι μόνο...


M. B.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.15 ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τη νομικό και συγγραφέα Αναστασία Καλλιοντζή, με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου «Ολα ήταν τόσο μα τόσο υπέροχα...».
  • Στις 22.00 το πρώτο μέρος από τη Διεθνή Συνάντηση της Επιτροπής «Δράση Θεσσαλονίκη 2003». Θα μεταδοθούν οι εισηγητικές ομιλίες των: Στέλιου Βαλανά μέλους της Γραμματείας της Κίνησης «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003», Μπάμπη Αγγουράκη μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργου Μαυρίκου μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Θανάση Παφίλη οργανωτικού γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και Σωκράτη Γραβαλά εκπροσώπου της ΠΑΣΥ.
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μας πιέζουν για λύση «άρον - άρον»

Λύση του Κυπριακού που να μην αδικεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό καμιά από τις δυο πλευρές, ζήτησε σε χθεσινές δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας και προειδοποίησε ότι ο διεθνής παράγοντας πιέζει για λύση άρον - άρον, με οποιονδήποτε τρόπο και με προχειρότητες. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με ή χωρίς λύση. Είπε ακόμη ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί πριν την ένταξη της Κύπρου και όχι απαραίτητα πριν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Πρόσθεσε ότι τα χρονοδιαγράμματα στα οποία επιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, τονίζοντας ότι αυτά εξαντλούνται από μόνα τους. Επισήμανε ακόμα ότι εάν η νέα τουρκική ηγεσία αλλάξει στάση, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού. Ομως, πρόσθεσε, τα μηνύματα που φθάνουν είναι αντιφατικά και εξέφρασε φόβους ότι δε δείχνουν αλλαγή στην τουρκική πολιτική.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ
Οχι στο άδικο σχέδιο

Τορπίλη για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού χαρακτηρίζει το «σχέδιο Ανάν» ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονικής και καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε στο λαό τον εφησυχασμό για τη δήθεν δίκαιη λύση που θα δινόταν στο Κυπριακό από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Απέναντι στο διχοτομικό και άδικο σχέδιο, οι φοιτητές της Γεωπονικής προτάσσουν τα αιτήματα: καμιά αναγνώριση των Τούρκων εποίκων ως Κυπρίων υπηκόων, δικαίωμα επιστροφής των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα και άμεση επιστροφή των περιουσιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ