Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση

Τα προκαταρκτικά για την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση επί του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό και του τελεσιγράφου που έχει θέσει έχουν ήδη αρχίσει, τουλάχιστον όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επαφές και διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται επί του κυπριακού εδάφους και πέρα από αυτό, όπου ουσιαστικά καταρτίζεται η ατζέντα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ανοιχτό μένει το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος με την καταληκτική ημερομηνία - τελεσίγραφο που έχει καθορίσει ο Κ. Ανάν, που είναι η 12η Δεκέμβρη, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, που έχει οριστεί και ως ημέρα οριστικοποίησης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα έτοιμος εμφανίζεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, προκειμένου να πιέσει για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει στο σχέδιό του. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Κόφι Ανάν ετοιμάζεται να μεταβεί στην Κύπρο στα τέλη Νοέμβρη και να παραμείνει για ένα δεκαήμερο, προκειμένου να διαπραγματευτεί, με στόχο μία απόφαση πριν από τις 12 Δεκέμβρη. Η εφημερίδα γράφει ότι οι επαφές του ΓΓ με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς θα γίνουν στην Κύπρο, αν στο μεταξύ έχει επιστρέψει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας θα καλέσει τον πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για κοινή συνάντηση των τριών.

Στη λογική της επιβολής του τελεσιγράφου κινείται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος σε προχθεσινές δηλώσεις του, μετά την επίδοση της απάντησης της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο «σχέδιο Ανάν», από τον πρόεδρο Κληρίδη, άφησε να νοηθεί ότι όλες οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εξαντλούνται μέχρι τη 12η Δεκέμβρη. Τα χρονοδιαγράμματα, είπε συγκεκριμένα ο Αλβαρο ντε Σότο, τα οποία περιλαμβάνονται στο «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και ο χρόνος, τόνισε χαρακτηριστικά, πιέζει και το ρολόι κτυπά.

Πάντως από την κυπριακή πλευρά καλλιεργείται η άποψη ότι στις 12 Δεκέμβρη δε θα έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, ότι είναι αναπόφευκτο στην Κοπεγχάγη οι Ευρωπαίοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό και σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το στόχο αυτό, όπως η υγεία του Ραούφ Ντενκτάς, ο μη σχηματισμός ακόμα κυβέρνησης στην Τουρκία, καθώς και η πολιτική βούληση, οι επιδιώξεις και οι προθέσεις της άλλης πλευράς.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλ. Μαρκίδης δήλωσε ότι καταβάλλεται φοβερά κοπιώδης προσπάθεια για πλήρη ανάλυση του σχεδίου, ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι έτοιμη, οποτεδήποτε αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να διαβουλευτεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ανέφερε ακόμα ότι χρειάζεται να διευκρινιστούν πάρα πολλά σημεία του σχεδίου και πρόσθεσε ότι αυτά έχουν καταγραφεί και αναλυθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ