Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η CIA έχει... «επέτειο»

Στις 20 Νοέμβρη του 1975, σκάει βόμβα μεγατόνων: Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσερτς παρουσιάζει την έκθεση της επιτροπής που συστάθηκε στις ΗΠΑ - μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του Τύπου - για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA. Η έκθεση περιλαμβάνει τη λίστα των πολιτικών δολοφονιών που οργάνωσε και εκτέλεσε ή αποπειράθηκε να εκτελέσει η CIA κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 χρόνων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις: Στην περίοδο 1960-1965 και μόνο, επί προεδρίας Αϊζενχάουερ, Κένεντι και Τζόνσον, η CIA οργάνωσε οκτώ απόπειρες δολοφονίας του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, του αδελφού του Ραούλ και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σε συνεργασία με τον υπόκοσμο της Μαφίας. Το 1960, ο επικεφαλής της CIA Αλεν Ντάλες οργανώνει τη δολοφονία του ηγέτη του τότε βελγικού Κονγκό (μετέπειτα Ζαΐρ) Πατρίς Λουμούμπα, κατόπιν προσωπικής εντολής του Αϊζενχάουερ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που καταχωρίζονται στην έκθεση.

Η CIA ενέχεται επίσης στη δολοφονία των Προέδρων του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκο Ντιν Ντιέμ, και της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λέο Τρουχίγιο, όπως επίσης και του δημοκρατικού αρχηγού των χιλιανών ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ, πριν από την ανατροπή του Αλιέντε. Ανάμεσα στις πάμπολλες καταγγελίες που περιέχονται στην έκθεση Τσερτς περιλαμβάνονται και σχέδια για τη δολοφονία του ηγέτη της Ινδονησίας Σουκάρνο και του Προέδρου της Αϊτής Φρανσουά Ντιβαλιέ.

Αυτά πριν από 27 χρόνια. Σαν σήμερα, δηλαδή...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ