Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στην Πράγα

Απέλασαν πολλούς Ιταλούς κομμουνιστές

Χιλιάδες διαδηλωτές καταφτάνουν με κάθε μέσο στην Πράγα για να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής της δολοφονικής συμμαχίας, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ωστόσο, οι κρατικές αρχές φρόντισαν ήδη να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία, «βρέθηκε μικρή βόμβα σε σιδηροδρομική γραμμή της Πράγας», μάλιστα για να δημιουργηθούν και οι κατάλληλοι ...συνειρμοί, η «ανακάλυψη» έγινε λίγες ώρες πριν την άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους στην Πράγα...

Σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, «εργάτες που επιθεωρούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές βρήκαν ένα μπουκάλι τοποθετημένο κάτω από μία σιδηροδρομική γραμμή, στα περίχωρα της Πράγας, γύρω στις 9 το πρωί, τοπική ώρα».

Μαζικές απελάσεις Ιταλών κομμουνιστών

Ο δημοσιογράφος της LiberazioneΙβάν Μπονφάντι απελάθηκε τη Δευτέρα, από τις αρχές της Τσεχίας, άμα τη αφίξει του στο διεθνές αεροδρόμιο της Πράγας, όπου είχε μεταβεί, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και την αντι-σύνοδο, την οποία οργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Μοραβίας - Βοημίας, όπως και τις διαδηλώσεις που θα γίνουν στην Πράγα, κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Τμήματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, μέχρι αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 24 ώρες μετά, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους των αρχών της Τσεχίας για την απέλαση του δημοσιογράφου, παρά τις εκκλήσεις της ιταλικής πρεσβείας, που έγιναν κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Τζενάρο Μιλιόρε, αυτόπτη μάρτυρα της απέλασης του Μπονφάντι. «Πρόκειται για μία ανήκουστη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και περαιτέρω απόδειξη της διεθνούς στρατηγικής, που στόχο έχει την ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση οποιασδήποτε εκδήλωσης αντίδρασης και αντίθεσης στο μόνιμο παγκόσμιο πόλεμο και τα ιδρύματά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης που προσθέτει ότι επίσης σταμάτησαν στα σύνορα πολλά μέλη και στελέχη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και των Νέων Κομμουνιστών και τους απαγόρευσαν τελικά την είσοδο στην Τσεχία ως «personae non gratae», μόνο και μόνο επειδή είχαν μαζί τους σημαίες και πανό!

«Ενα νέο σιδηρούν παραπέτασμα έχει υψωθεί: Εγκαθιδρύεται, προκειμένου να προστατεύσει το ΝΑΤΟ και τις πολεμικές στρατηγικές του. Είναι απαράδεκτο, Ιταλοί πολίτες, αλλά και ένας δημοσιογράφος να απελαύνονται με μοναδικό γνώμονα τις πολιτικές τους απόψεις», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται, τέλος, ότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα αναλάβει δράση, τόσο στο Ευρωπαϊκό, όσο και στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να καταγγελθεί η επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και των διαδηλώσεων... «Αντιμετωπίζουμε μία διεθνή, κοινή στρατηγική προληπτικής καταστολής» και η ανακοίνωση καταλήγει «κάνουμε έκκληση σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κόμματα της εναλλακτικής αριστεράς να αντισταθούν σε αυτήν την επίθεση».

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Ολοκληρώνεται σήμερα η άφιξη των αρχηγών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην Πράγα, όπου αρχίζει αργά το βράδυ, με το επίσημο δείπνο, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα θέματα της διεύρυνσης και των εξοπλισμών κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη αυτής της Συνόδου.

Από τη μέχρι τώρα προεργασία, στην Πράγα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Στην υπόθεση της διεύρυνσης, που πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, προβλέπεται η ένταξη, μέχρι το Μάη του 2004, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας. Με την προσθήκη και αυτών των χωρών, ο αριθμός των κρατών - μελών θα αυξηθεί από 19 σε 26.

Παράλληλα, στην Πράγα αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης. Το νέο αυτό εκστρατευτικό σώμα, που θα τεθεί ουσιαστικά υπό τις διαταγές του αμερικανικού Πενταγώνου, θα αποτελείται από 21.000 άνδρες και θα εντάσσεται στις δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των «νέων απειλών»...

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα συζητηθούν και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εδώ να πρωταγωνιστεί, πιέζοντας τους Ευρωπαίους «εταίρους» να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος για την αγορά των νέων οπλικών συστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ