Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προϊδεάζει για «επώδυνους» συμβιβασμούς

Να προϊδεάσει για το «επώδυνο» του «συμβιβασμού» για το Κυπριακό, όπως αυτός προωθείται στο «σχέδιο Ανάν», αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, παρά την απατηλή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιμένει ότι μέσα από «σκληρό διαπραγματευτικό αγώνα» θα αμβλυνθούν οι «αδυναμίες» του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ.

Την ανάγκη «προσγείωσης» στη σκληρή πραγματικότητα επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης μετά από ημίωρη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης. «Αυτή την ώρα υπάρχουν προβλήματα και δε δικαιολογούνται ούτε πανηγυρισμοί, ούτε υπερβολές, ούτε υπερβολική αισιοδοξία», τόνισε μετά τη συνάντηση ο επίτιμος πρόεδρος και έσπευσε να προδιαγράψει τη «λύση» που επέρχεται: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επόμενοι μήνες που έρχονται θα είναι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια λύση, η οποία θα είναι οδυνηρά, επώδυνος λύση συμβιβασμού». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αν το «σχέδιο Ανάν» δε γίνει δεκτό με ευθύνη της Τουρκίας τότε «η Κύπρος θα μπει όπως είναι, με το γερμανικό εάν θέλετε πρότυπο και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά». Εκείνο, που κατά τον Κ. Μητσοτάκη, «σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται είναι να αναλάβει η ελληνική πλευρά την ευθύνη της ματαίωσης της λύσης και της διακοπής των διαπραγματεύσεων». Αναφερόμενος στη στάση τη ΝΔ είπε ότι πάντα αντιμετώπιζε τα εθνικά θέματα με «αίσθημα ευθύνης και αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της Κύπρου και ιδιαίτερα στον κ. Κληρίδη, όπως επίσης «τον πατριωτισμό, τη φρόνηση και το αίσθημα αυτοσυντήρησης του κυπριακού λαού όταν θα έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος». Αυτό, όμως, συνέχισε, δε σημαίνει ότι η Ελλάς θα κρυφτεί από πίσω από την Κύπρο. Η Ελλάς πρέπει να έχει τη δική της γνώμη και τελικά θα υπάρξει συναπόφαση και συνυπευθυνότητα σε όποια λύση τελικά προκριθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μια μεγάλη ευκαιρία» την πολιτική αλλαγή στην Τουρκία, για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι, αν λυθεί το Κυπριακό κατά τρόπο «δίκαιο και οριστικό» οι διμερείς διαφορές με την Τουρκία και ιδιαίτερα τα προβλήματα του Αιγαίου είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν και σε σχετικό σύντομο χρόνο.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα εάν θα βρεθεί πολιτική λύση μέσω του "σχεδίου Ανάν", η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι επώδυνη». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη που συμμερίζονται πολλά στελέχη της ΝΔ ότι «υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν τα πολλά και έντονα προβληματικά στοιχεία αυτού του σχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ