Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαπραγματεύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

Για διαπραγματεύσεις «με το πιστόλι στον κρόταφο» έκανε λόγο χτες βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «η εκτίμηση η δική μας, την οποία και μεταφέραμε στον πρωθυπουργό, είναι ότι αυτή τη στιγμή όλο το σκηνικό των διαπραγματεύσεων συντελείται με ένα πιστόλι στον κρόταφο των εμπλεκομένων. Ενα πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου.

Το πιστόλι στον κρόταφο έχει να κάνει και με το περιεχόμενο του "σχεδίου Ανάν" και με τις χρονικές διαδικασίες και με τον εκβιασμό σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως με το πνεύμα που υπάρχει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να θίξουν την ουσία και τη βάση του "σχεδίου Ανάν". Οδηγεί σε μια αμφισβητούμενη συνομοσπονδία, σε μια διχοτομημένη Κύπρο. Μια Κύπρο με τρία κράτη; Με δύο κράτη και με καπέλο από πάνω που δε θα μπορεί να το φορέσει κανένα από τα δυο; Κανείς δεν ξέρει. Πραγματικά και κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο.

Από τη στιγμή που ο Κόφι Ανάν λέει για διαπραγματεύσεις, σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν και τα ουσιαστικά ζητήματα και τα δευτερεύοντα, όχι μόνο τα δευτερεύοντα. Βεβαίως, δεν είναι σωστό να τα ρίξει κανείς όλα στον Κόφι Ανάν ως πρόσωπο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα αμερικανο-βρετανικό σχέδιο με την επιμονή των Αμερικανών να περάσει ως έχει και την ηγεμονία των Βρετανών να λειτουργούν ως επικυρίαρχοι στην Κύπρο και ενδεχομένως και σε έναν καταμερισμό ρόλων με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η επίσκεψη Ερντογάν σημαίνει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι ο Ερντογάν πέρα από ένα πιο ήπιο και μειλίχιο κλίμα δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο. Νομίζω ότι αν υπάρξει αλλαγή, πρέπει να τη δούμε πρώτα και να τη σχολιάσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ