Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αναζητεί συνενόχους για επιμερισμό ευθυνών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συναίνεση, προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες των επιλογών που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ζητά η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας χτες τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, εμφανίστηκε εμμέσως να διατυπώνει το αίτημα, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κ. Σημίτης ενημέρωσε τους υπουργούς της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τον νικητή των τουρκικών εκλογών Τ. Ερντογάν.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αργά χτες το βράδυ δήλωσε πως από τις επαφές που είχε με τα κόμματα, διαπίστωσε την ισχυρή τους θέληση να αντιμετωπίσουν το θέμα απαλλαγμένοι από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, υιοθετώντας, όπως είπε, «μια στάση που δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Συνοψίζοντας, μετά τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ξεκαθάρισε πέντε σημεία:

Πρώτον, ότι το «σχέδιο Ανάν» δε «μας το επέβαλε κανένας», αλλά είναι το αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης Αθήνας και Λευκωσίας, όλα αυτά τα χρόνια.

Δεύτερον, ότι το διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώνεται έχει να κάνει με την επιτυχή κατάληξη της πορείας της Κύπρου προς την ΕΕ.

Τρίτον, οι ημερομηνίες του «σχεδίου Ανάν» συναρτώνται με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, απαιτεί εντατική συνεννόηση, κάτι για το οποίο δε φαίνεται έτοιμη η τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει.

Τέταρτον, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υιοθέτησε ως βάση διαπραγματεύσεων το «σχέδιο Ανάν» και η Αθήνα στηρίζει αυτή την απόφαση. Οι απόψεις που κάνουν λόγο για «αναβολή» ή για απόρριψη του σχεδίου, σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης, είναι αντιπαραγωγικές, αφού δε λαμβάνουν υπόψη το συσχετισμό των δυνάμεων, διεθνώς.

Πέμπτον, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του υποστήριξε ότι «θέλουμε λύση, όχι οποιαδήποτε λύση» και έκανε λόγο για την επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το πρόβλημα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου να αποτελέσει το «σχέδιο Ανάν» βάση για διαπραγματεύσεις, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, που ασχολήθηκε κυρίως με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμη τη συζήτηση με Ερντογάν» και πως ο νικητής των τουρκικών εκλογών «έδειξε καλή θέληση, έστω κι αν δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης το απέδωσε αυτό στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Τουρκία. Ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι και η ασθένεια του Ντενκτάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε πως κατέστησε σαφές στον Ρ. Ερντογάν ότι ανεξάρτητα από τη θέληση της Ελλάδας, είναι δύσκολο να πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει αλλάξει η ελληνική θέση για την υφαλοκρηπίδα. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως ισχύει η θέση μας για την παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης, εκτός αν η Τουρκία δεχτεί την υπογραφή συνυποσχετικού. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εμμέσως ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με στόχο την υπογραφή του συνυποσχετικού.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης σχολίασε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των εποίκων και τη λειτουργικότητα που θα παρουσιάζει η προτεινόμενη από το «σχέδιο Ανάν» νέα κρατική δομή.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσής του προς το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει τελικά ο Ρ. Ερντογάν να εφαρμόσει όλα αυτά που έχει εξαγγείλει για την προοπτική της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να λάβει από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως ο Ρ. Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από ορισμένες χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δώσουν αυτή την ημερομηνία στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ