Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Καθυστερούν την απάντηση οι Τουρκοκύπριοι

Ο ανώτερος σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, με γραπτή δήλωσή του, εξήγησε τους λόγους που η τουρκοκυπριακή πλευρά απέτυχε να ανταποκριθεί στην προθεσμία που έθεσε στα δύο μέρη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «για να δώσουν τις πρώτες αντιδράσεις τους στο σχέδιό του».

Ο Ερ. Ολγκούν δήλωσε πως ο Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος είναι ακόμη στο νοσοκομείο, «δεν κατόρθωσε ακόμη να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση και τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά ούτε και με τις τουρκικές αρχές, λόγω της αναμονής σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές». Ο ίδιος, πάντως αναφέρει ότι «αυτά τα δεδομένα μεταφέρθηκαν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο» και υποστήριξε ότι «ο χρόνος που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας για την απάντηση των δύο πλευρών δεν έχει τη μορφή προθεσμίας». Από την τουρκική πλευρά, διοχετεύονται πληροφορίες, ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα αναχωρήσει για την Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή ή το Σάββατο.

Σε δέκα μέρες θα απαντήσουμε

Παράλληλα, όμως με τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Ρ. Ντεκτάς, σε δηλώσεις προχώρησε και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του «στην αποδοχή του "σχεδίου Ανάν" ως βάση για λύση του Κυπριακού». Υποστήριξε επίσης ότι «η απάντηση των Τουρκοκυπρίων θα δοθεί σε 10 μέρες και αυτό με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν νέες επιπλοκές στην υγεία του Ραούφ Ντενκτάς».

Πάντως η καθυστέρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να δώσει απάντηση για το «σχέδιο επίλυσης», σε συνδυασμό με τη χτεσινή επιστολή του Ρ. Ντεκτάς, προς τον Κόφι Ανάν, με την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά χρόνο, προκειμένου να προχωρήσει στις κατάλληλες διαβουλεύσεις, επικαλούμενος τα προβλήματα της υγείας του, προκάλεσαν την αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, με δήλωσή του, ο Κ. Ανάν εξέφρασε την «ανησυχία του» και χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κινδυνεύουμε να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεΐν Αγκολεμλί, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «αποδέχεται το "σχέδιο Ανάν" ως βάση διαπραγμάτευσης και ότι αναμένει πως εντός των επόμενων ημερών η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δώσει την απάντησή της στα Ηνωμένα Εθνη». Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπάρχουν αρνητικά σημεία και για τις δύο πλευρές», αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «θα βρεθεί λύση μέχρι τις 12 Δεκέμβρη, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να βαδίσουν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρόεδρος του κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Τουρκοκύπριος Αλπάι Ντουρντουράν εξέφρασε επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του «σχεδίου Ανάν», αφού διατύπωσε ανησυχίες για όσα προβλέπει σχέδιο «για τους εποίκους» και «τη δομή της κεντρικής κυβέρνησης», δηλώνοντας ότι «είναι αδύναμη».

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, πάντως τάχθηκε «υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και αν δε βρεθεί προηγουμένως λύση», τονίζοντας ότι «αυτή μπορεί να επιτευχθεί και εντός των κόλπων της Ευρώπης». Αξίζει, όμως να σημειώσουμε, ότι ο ίδιος, επισήμανε ότι «όλοι γνωρίζουν πως τον τελικό λόγο όσον αφορά την απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα τον έχει η Αγκυρα, ασχέτως από την εξέλιξη της υγείας του Ντενκτάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ