ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποχή κηρύσσουν οι εργολάβοι δημοσίων έργων

Τους οφείλονται πάνω από 50 δισ. δραχμές για έργα που εκτέλεσαν από τον περασμένο Μάη σε διάφορους δήμους της χώρας

Σε αποχή από τις δημοπρασίες όλων των δημοσίων έργων πρόκειται να κατεβούν από τις 27 Νοέμβρη οι εργολήπτες της χώρας, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), απαιτώντας την εξόφληση έργων που έχουν ολοκληρώσει μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) και τα οποία η κυβέρνηση καθυστερεί να πληρώσει.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΠΕΣΕΔΕ, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις - και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες που είναι μέλη της - «βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τους οφείλονται 150 και πλέον εκατομμύρια ευρώ (πάνω από 50 δισ. δρχ.) για έργα που εκτέλεσαν από τον περασμένο Μάη μέχρι σήμερα σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα». Οπως επίσης επισημαίνεται, οι χιλιάδες μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν πληρώνονται, αν και προχωρούν στην εκτέλεση των έργων και ανταποκρινόμενοι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές τους πιστώσεις να έχουν εξαντληθεί, οι έμποροι πιστωτές τους να μην τους δίνουν οικοδομικά υλικά για να δουλέψουν και το εργατοτεχνικό προσωπικό τους να μένει απλήρωτο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δε δείχνει να αισθάνεται τις ευθύνες τους, παρά τις επανειλημμένες επιστολές και εκκλήσεις για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Κατσούλας αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα έργα που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφήνοντας στη σκιά εξίσου σημαντικά και χρήσιμα μικρομεσαία έργα, οδηγώντας σε αφανισμό τους μικρομεσαίους εργολήπτες.

Σημειώνεται ότι αν οι εργολάβοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην εκτέλεση διαφόρων προγραμμάτων δημοσίων έργων ανά τη χώρα και σοβαρός κίνδυνος να χαθούν σημαντικά κονδύλια. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν στην αποχή συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας, κάτι που προαναγγέλλουν με κοινή επιστολή που έστειλαν στις 19 Νοέμβρη προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό Οικονομίας Χ. Πάχτα, ζητώντας τους την άμεση παρέμβασή τους για την επίλυση του προβλήματος.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ιδιαίτερα οξυμένο το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται γιατί πέρα από τα γενικότερα προβλήματα που πηγάζουν από την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσής τους κι αυτό το θέμα φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης.

«Από τα πιο οξυμένα προβλήματα» των φοιτητών στα Γιάννενα, όπως εξηγεί ο Σπ. Στριφτάρης «είναι το στεγαστικό, δεδομένου ότι ο αριθμός των φοιτητών χρόνο με το χρόνο αυξάνει, ενώ τα σπίτια παραμένουν λίγα και τα ενοίκια υψηλά. Οι εστίες καλύπτουν μόνο το 6%-6,5% των φοιτητών. Στις εστίες της Δουρούτης οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες και επιπλέον το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας έχει επιβάλει ενοίκιο, το οποίο μάλιστα σχεδιάζει να αυξήσει στα 50 ευρώ το μήνα, πράγμα εντελώς απαράδεκτο στα πλαίσια μιας δημόσιας δωρεάν παιδείας. Επίσης προβληματική είναι και η μεταφορά των φοιτητών μια και η εξυπηρέτηση με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ είναι αμφισβητήσιμη, αλλά και ακριβή».

Παραθέτοντας αυτά τα προβλήματα ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι φοιτητές διεκδικούν εκτός των άλλων, κατάργηση του ενοικίου στις εστίες, ανέγερση νέων εστιών, υπενοικίαση ξενοδοχείου ως προσωρινή λύση, επιδότηση των ενοικίων στην πόλη, αγορά λεωφορείων απ' το Πανεπιστήμιο για δωρεάν μεταφορά, κάρτα απεριόριστων διαδρομών, επιδότηση του εισιτηρίου».

Ετσι, ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και για να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές.

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό - νοσηλευτή και λογοθεραπευτή - λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. Οι γονείς αναγκάζονται μερικές φορές, εγκαταλείποντας τις εργασίες τους, να πηγαίνουν οι ίδιοι στο σχολείο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες του νοσηλευτή. Το παραπάνω πρόβλημα καταγράφουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

«Η έλλειψη νοσηλευτή στο Ειδικό Σχολείο οφείλεται σε καθυστέρηση του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας να εγκρίνει την απόσπαση νοσηλευτή από το Νοσοκομείο Τρικάλων στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο», αναφέρουν οι δύο βουλευτές. Οσον αφορά την απουσία λογοθεραπευτή, «παλαιότερα η θέση αυτή καλυπτόταν μέσω προγράμματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Τρικάλων και σήμερα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα», αναφέρουν. Σημειώνουν δε, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λύσης του προβλήματος και η μοναδική λύση είναι η δημιουργία θέσεων νοσηλευτή και λογοθεραπευτή.

Ετσι, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του προβλήματος με την απόσπαση νοσηλευτή και την πρόσληψη λογοθεραπευτή, αλλά και για τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τις ειδικότητες του νοσηλευτή και του λογοθεραπευτή.

Κι άλλοι πρόσφυγες στο Βόλο

Αλλοι 31 Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο Τρίκκερι της Μαγνησίας. Τις επόμενες μέρες οι πρόσφυγες αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και με κείμενο που συνέταξαν απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές να τις κάνουν δεκτές.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου φιλοξενούνται εδώ και δύο βδομάδες, περίπου, άλλοι 97 Ασιάτες πρόσφυγες που, ήδη, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Πάντως, όλο αυτό το διάστημα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους Ασιάτες πρόσφυγες εκφράζουν πλήθος φορέων και ο λαός της Μαγνησίας, προσφέροντας, με κάθε τρόπο, ηθική και υλική βοήθεια.

Για γέλια και για κλάματα

Τα τραγελαφικά περιστατικά που συμβαίνουν στο Δημόσιο λόγω της υποβάθμισης και της εγκατάλειψης μιας σειράς τομέων και υπηρεσιών είναι συχνά για γέλια και για κλάματα. Ενα τέτοιο περιστατικό συνέβη στην πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ και νυν ΑΣΠΑΙΤΕ, όπου ένας διοικητικός υπάλληλος ενημερώθηκε μόλις την προηγούμενη βδομάδα ότι από τις 20/6/1998 είχε πάρει προαγωγή η οποία «εκ παραδρομής» δεν του κοινοποιήθηκε. Χρειάστηκε δηλαδή, να περάσουν τεσσεράμισι χρόνια για να του κοινοποιήσουν την προαγωγή. Ο,τι άλλο και να πούμε περιττεύει...

Δίωξη για τις πλημμύρες στον Κηφισό

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον όσων έχουν σχέση με τα εκτελούμενα έργα στον Κηφισό και τα οποία προκάλεσαν και τις τελευταίες πλημμύρες, άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πειραιά Γρ. Πεπόνης. Η δίωξη δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τα αποτελέσματα της ανάκρισης θα κριθεί αν τελικά διωχτούν ποιοι και με τι ακριβώς αδικήματα.

Η δίωξη γίνεται «για πλημμύρα εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο κατ' εξακολούθηση, εκ της οποίας προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος ανθρώπων και απρόκλητη περίπτωση φθοράς κατ' εξακολούθηση με ενδεχόμενο δόλο». Ως υπαίτιοι θεωρούνται υπεύθυνοι των εταιριών που έχουν αναλάβει το έργο, διευθυντές του έργου, επιβλέποντες μηχανικοί, εργοταξιάρχες, εργοδηγοί κλπ. Δίωξη, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε και εναντίον των επιβλεπόντων του έργου για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

... θάβονται οι κούκλες

Την άμεση απόσυρση και τη δέσμευση του παιδικού «παιχνιδιού» με την ονομασία «κούκλες μέσα σε φέρετρο» (Living Dead Dolls) επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ εξετάζει και την επιβολή κυρώσεων σε όσους πωλούν τα συγκεκριμένα «παιχνίδια». Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην εταιρία εισαγωγής του συγκεκριμένου «παιχνιδιού» στη Νέα Σμύρνη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ογδόντα «κούκλες» από τις εκατό που κυκλοφόρησαν συνολικά στην αγορά, οι οποίες θα καταστραφούν εντός των επομένων ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ