ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
«Νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι σχέσεις που στηρίζονται στην ανισοτιμία και την επιβολή «λύσεων» με το «πιστόλι στον κρόταφο», έχουν σαθρές βάσεις και σε κάθε περίπτωση δεν είναι αμοιβαία επωφελείς και άρα προς όφελος των λαών και της ειρήνης

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Οταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν διακηρύσσει ότι «η Τουρκία δε βλέπει πλέον την Ελλάδα ως ιστορικό αντίπαλο, αλλά ως τον στενότερο γείτονα και στρατηγικό εταίρο», προφανώς δε θέλει να κάνει μόνο τον «καλό». Οταν ο νικητής των τουρκικών εκλογών δηλώνει ότι «δε θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως ανταγωνίστρια χώρα, δεν είναι αντίπαλός μας η Ελλάδα», δεν το κάνει για να «καλοπιάσει» την Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη - δεδομένη άλλωστε - στήριξή της για να ενταχθεί στην ΕΕ. Μάλλον μια νέα πραγματικότητα και μια «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιγράφει...

Η νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθορίζεται βέβαια από την κυριαρχία της νέας τάξης. Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ελληνοτουρκικές «διαφορές» (Κυπριακό, Αιγαίο) έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη «διευθέτησή» τους στη βάση βέβαια των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτών των συμφερόντων, η Τουρκία έχει ενισχυμένο ρόλο ως «περιφερειακή δύναμη» της νέας τάξης, γεγονός που τις εξασφαλίζει την αμέριστη υποστήριξη των μεγάλων αφεντικών της Ουάσιγκτον σε όλα τα «προβλήματά» της. Αυτή ακριβώς η υποστήριξη είναι που προσδίδει τη «δυναμική» στην «τακτοποίηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η εγχώρια καθεστηκυία τάξη, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο, μικρότερο έστω, ρόλο στην περιοχή, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορεί να πει ποτέ «όχι» στους Αμερικανούς, έχει αποδεχτεί τις «λύσεις» τους σε Κυπριακό και Αιγαίο, προσδοκώντας ότι θα «αντέξουν» στο χρόνο, χάρη στη μη αμφισβήτησή τους και την ανυπαρξία «ρεαλιστικής» εναλλακτικής πρότασης... Οι σχέσεις όμως που στηρίζονται στην ανισοτιμία και την επιβολή «λύσεων» με το «πιστόλι στον κρόταφο», έχουν σαθρές βάσεις και σε κάθε περίπτωση δεν είναι αμοιβαία επωφελείς και άρα προς όφελος των λαών και της ειρήνης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ: «Ελπίδες για τη δημιουργία θετικότερου και αποδοτικότερου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργούνται μετά την επίσκεψη του νέου ισχυρού άνδρα της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα... Ο σταθερός προσανατολισμός του κ. Ερντογάν προς την Ευρώπη προσδίδει νέα δυναμική στην πολιτική προσέγγισης της Τουρκίας προς την Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης της νήσου στην Ε.Ε. όσο και σε μια δημιουργικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Αιγαίο, στη βάση των σχετικών αποφάσεων της συμφωνίας του Ελσίνκι» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΠΑΛΙ Ο ΜΠΟΥΣ...: «Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους προτίθεται να ζητήσει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό κ. Σημίτη και τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Σεζέρ στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει αύριο στην Πράγα, να ασκήσουν την επιρροή τους προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, αντίστοιχα, για να καταλήξουν σε κατ' αρχήν συμφωνία έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο κ. Μπους θα επισημάνει επίσης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αναγκαιότητα ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

ΚΕΡΔΗ: «Τα κέρδη που αποκόμισε από την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος ηγέτης συνοψίζονται στα ακόλουθα: Πρώτον προέταξε το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας χωρίς να δεσμεύεται για το Κυπριακό. Δεύτερον εξασφάλισε τη συνέχιση των διμερών διαπραγματεύσεων για το θέμα της υφαλοκρηπίδας χωρίς να αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των διεθνών δικαστηρίων. Τρίτον, έκλεισε το θέμα του ευρωστρατού με βάση την απόφαση της Συνόδου των Βρυξελλών που δεν απέχει σημαντικά από το αποκαλούμενο κείμενο της Αγκυρας το οποίο εξυπηρετεί τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΕ ΡΟΛΟ «ΚΑΛΟΥ» Ο κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΖΗΤΗΣΕ ΧΘΕΣ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ...

ΤΑ ΝΕΑ: Αναβολή για Κυπριακό θέλει ο Ερντογάν - ΔΙΠΛΟ ΓΙΟΚ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΥΡΩ-ΝΤΟΓΑΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΙΓΑΙΟ - ΕΝΤΑΞΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Καλή εικόνα έδωσε ο Ερντογάν χθες στην Αθήνα - ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ.

ΧΩΡΑ: ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΕΣΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΕΣΤΙΑ: «ΦΙΛΙΑ» ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ - Η διπρόσωπη στάσις της Τουρκίας.

ΑΥΓΗ: ΕΥΡΩ-ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΙΟΤΕΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΛΕΕΙ... ΝΑΙ ΠΑΣΑ ΜΟΥ!

ΕΘΝΟΣ: 1.139 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 35.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ 35.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πιο καλά υποτελείς...«Ο,τι πέτυχε η Ελλάδα, το πέτυχε μόνο μέσω συμμαχιών και μόνον όταν υπηρέτησε τα δικά της συμφέροντα μέσα από εκείνα (και) άλλων δυτικών δυνάμεων... Αντιθέτως, κάθε φορά που η Ελλάδα κλόνισε τις συμμαχικές της ισορροπίες το πλήρωσε ακριβά. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι το κορυφαίο παράδειγμα... Το άλλο επώδυνο παράδειγμα αγνόησης του συμμαχικού παράγοντα και του περιφερειακού πλαισίου είναι το Κυπριακό, που γεννιέται ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Αγγλία... Σήμερα η Κύπρος περιμένει τη σωτηρία από τις ίδιες συμμαχίες... Κεντρικός μας σύμμαχος είναι οι Βρυξέλλες» (Γ. Μαλούχος -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Μεγάλη σκακιέρα: «Μια τέτοια Ευρώπη (σ.σ. που θα έχει πετύχει την πολιτική ενοποίηση) θα ήταν αναπόφευκτα παγκόσμια δύναμη, ένας γνήσια ισότιμος εταίρος στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αλλά με ένα γνήσια ισότιμο εταίρο στις παγκόσμιες υποθέσεις οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μοιραστούν με την Ευρώπη την ηγεσία στη Μέση Ανατολή... Και δε θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους με την Ευρώπη ως θέμα ανυπακοής της Ευρώπης. Θα ήταν αναγκασμένες να το λύσουν ως θέμα μεταξύ ίσων» (Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι - «ΝΕΑ»).

Η «φωνή» του Μαξίμου: «Πολύ θετική εντύπωση άφησε ο Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τους φάνηκε ανοικτός και αποφασισμένος να οικοδομήσει μια θετική σχέση με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τους φάνηκε επίσης διατεθειμένος να "παρακάμψει" τα προβλήματα που ως τώρα την εμποδίζουν» (Ι. Κ. Πρετεντέρης - «ΒΗΜΑ»).

Οι... «διαφωνούντες»: «Να προσυπογράψουμε το σχέδιο Ανάν. Ναι (έστω). Αλλά με μια προϋπόθεση: Να μην πανηγυρίσουμε» (Γιάννης Καψής - «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ