ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαπραγματεύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

Για διαπραγματεύσεις «με το πιστόλι στον κρόταφο» έκανε λόγο χτες βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «η εκτίμηση η δική μας, την οποία και μεταφέραμε στον πρωθυπουργό, είναι ότι αυτή τη στιγμή όλο το σκηνικό των διαπραγματεύσεων συντελείται με ένα πιστόλι στον κρόταφο των εμπλεκομένων. Ενα πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου.

Το πιστόλι στον κρόταφο έχει να κάνει και με το περιεχόμενο του "σχεδίου Ανάν" και με τις χρονικές διαδικασίες και με τον εκβιασμό σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως με το πνεύμα που υπάρχει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να θίξουν την ουσία και τη βάση του "σχεδίου Ανάν". Οδηγεί σε μια αμφισβητούμενη συνομοσπονδία, σε μια διχοτομημένη Κύπρο. Μια Κύπρο με τρία κράτη; Με δύο κράτη και με καπέλο από πάνω που δε θα μπορεί να το φορέσει κανένα από τα δυο; Κανείς δεν ξέρει. Πραγματικά και κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο.

Από τη στιγμή που ο Κόφι Ανάν λέει για διαπραγματεύσεις, σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν και τα ουσιαστικά ζητήματα και τα δευτερεύοντα, όχι μόνο τα δευτερεύοντα. Βεβαίως, δεν είναι σωστό να τα ρίξει κανείς όλα στον Κόφι Ανάν ως πρόσωπο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα αμερικανο-βρετανικό σχέδιο με την επιμονή των Αμερικανών να περάσει ως έχει και την ηγεμονία των Βρετανών να λειτουργούν ως επικυρίαρχοι στην Κύπρο και ενδεχομένως και σε έναν καταμερισμό ρόλων με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η επίσκεψη Ερντογάν σημαίνει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι ο Ερντογάν πέρα από ένα πιο ήπιο και μειλίχιο κλίμα δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο. Νομίζω ότι αν υπάρξει αλλαγή, πρέπει να τη δούμε πρώτα και να τη σχολιάσουμε».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προϊδεάζει για «επώδυνους» συμβιβασμούς

Να προϊδεάσει για το «επώδυνο» του «συμβιβασμού» για το Κυπριακό, όπως αυτός προωθείται στο «σχέδιο Ανάν», αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη δηλώνουν ανοιχτά ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, παρά την απατηλή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιμένει ότι μέσα από «σκληρό διαπραγματευτικό αγώνα» θα αμβλυνθούν οι «αδυναμίες» του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ.

Την ανάγκη «προσγείωσης» στη σκληρή πραγματικότητα επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης μετά από ημίωρη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης. «Αυτή την ώρα υπάρχουν προβλήματα και δε δικαιολογούνται ούτε πανηγυρισμοί, ούτε υπερβολές, ούτε υπερβολική αισιοδοξία», τόνισε μετά τη συνάντηση ο επίτιμος πρόεδρος και έσπευσε να προδιαγράψει τη «λύση» που επέρχεται: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επόμενοι μήνες που έρχονται θα είναι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια λύση, η οποία θα είναι οδυνηρά, επώδυνος λύση συμβιβασμού». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αν το «σχέδιο Ανάν» δε γίνει δεκτό με ευθύνη της Τουρκίας τότε «η Κύπρος θα μπει όπως είναι, με το γερμανικό εάν θέλετε πρότυπο και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά». Εκείνο, που κατά τον Κ. Μητσοτάκη, «σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται είναι να αναλάβει η ελληνική πλευρά την ευθύνη της ματαίωσης της λύσης και της διακοπής των διαπραγματεύσεων». Αναφερόμενος στη στάση τη ΝΔ είπε ότι πάντα αντιμετώπιζε τα εθνικά θέματα με «αίσθημα ευθύνης και αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της Κύπρου και ιδιαίτερα στον κ. Κληρίδη, όπως επίσης «τον πατριωτισμό, τη φρόνηση και το αίσθημα αυτοσυντήρησης του κυπριακού λαού όταν θα έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος». Αυτό, όμως, συνέχισε, δε σημαίνει ότι η Ελλάς θα κρυφτεί από πίσω από την Κύπρο. Η Ελλάς πρέπει να έχει τη δική της γνώμη και τελικά θα υπάρξει συναπόφαση και συνυπευθυνότητα σε όποια λύση τελικά προκριθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μια μεγάλη ευκαιρία» την πολιτική αλλαγή στην Τουρκία, για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι, αν λυθεί το Κυπριακό κατά τρόπο «δίκαιο και οριστικό» οι διμερείς διαφορές με την Τουρκία και ιδιαίτερα τα προβλήματα του Αιγαίου είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν και σε σχετικό σύντομο χρόνο.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα εάν θα βρεθεί πολιτική λύση μέσω του "σχεδίου Ανάν", η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι επώδυνη». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη που συμμερίζονται πολλά στελέχη της ΝΔ ότι «υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν τα πολλά και έντονα προβληματικά στοιχεία αυτού του σχεδίου».

Λ. Κύρκος και επίθεση στο ΚΚΕ

«

Το ΚΚΕ, με την κάθετη απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αποπροσανατολίζει για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους και το λαό και τείνει να ευθυγραμμιστεί με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους (στους οποίους πρωταγωνιστεί η Χρυσή Αυγή) για μικροκομματικούς σκοπούς»! Αυτά έγραψε χτες στην «Ελευθεροτυπία» ο «αριστερός πολίτης Λεωνίδας Κύρκος», όπως υπογράφει ο ίδιος το άρθρο του.

Δε συγκεκριμενοποιείται στα γραφόμενα, ποιες είναι οι «άλλες φορές» που το ΚΚΕ αποπροσανατόλισε τους εργαζόμενους. Είναι πολύ πιθανό ο Λ. Κύρκος να εννοεί το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, τον ευρωστρατό, και τόσα άλλα, που έχουν φέρει τόσα αγαθά στο λαό, και τα οποία ο ΣΥΝ υποστήριξε (και στηρίζει) με πάθος, δίχως να αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους!.. Ισως, όμως, να εννοεί και τα περιβόητα συλλαλητήρια για την ονομασία της FYROM, τότε, δηλαδή, που ο ίδιος και ο ΣΥΝ έτρεχαν να τα ενισχύσουν και κατηγορούσαν το ΚΚΕ ως σεχταριστικό, επειδή κατήγγειλε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και απείχε! Λέγοντας ο ίδιος, το «πλην Λακεδαιμονίων»...

Στην εποχή της... κοσμογονίας που ζούμε, έχει γίνει κάτι σαν μόδα, όποιος εκφράζει θέσεις αντιιμπεριαλιστικές, να κατηγορείται ως εθνικιστής! Αντίθετα, όποιος εκφράζει θέσεις υπόκλισης στον ιμπεριαλισμό, όπως ο Λ. Κύρκος, αυτός να ονοματίζεται (ή και να αυτοχαρακτηρίζεται) σύγχρονος, ρεαλιστής, αντιεθνικιστής! Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν διαστρεβλώνει, φέροντας στα μέτρα του, τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως ακριβώς κάνει ο Λ. Κύρκος...

Αν έχουμε καταλάβει καλά, εθνικιστική είναι η θέση, που λέει, ότι «η Κύπρος είναι ελληνική»! 'Η, η θέση που θεωρεί τους Ελληνοκύπριους ως το άλας της Γης και τους Τουρκοκυπρίους ως φρόκαλα! Και λοιπά παρόμοια... Αλλά από πότε συνιστά εθνικισμό η τοποθέτηση υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, την οποία έχει κάνει το ΚΚΕ αντιτιθέμενο στο σχέδιο Ανάν, αδυνατούμε να το κατανοήσουμε. Οπως αδυνατούμε να κατανοήσουμε και το κατά πόσον είναι εθνικιστική η θέση που θεωρεί αδέλφια τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους εργάτες και αγρότες. Η θέση που καταγγέλλει το ρόλο της πλουτοκρατίας Ελλάδας και Κύπρου και Τουρκίας και το ρόλο των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ισως να μην τα κατανοούμε, βεβαίως, όλα αυτά, επειδή δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση βαφτίζοντας καλό ένα άδικο σχέδιο, όπως ακριβώς κάνει ο Λ. Κύρκος...

ΥΓ: Πάντως, κατανοούμε ότι η ταύτιση του ΚΚΕ με τη «Χρυσή Αυγή» που κάνει ο Λεωνίδας Κύρκος δε λέγεται σύγχρονος λόγος αλλά αντικομμουνισμός...


M.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ