ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά...

Εξαιρετικά αποκαλυπτική για τη στάση της κυβέρνησης της Γερμανίας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε συνδυασμό με «σχέδιο Ανάν» είναι η σχετική εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε λίγο ούτε πολύ η γερμανική διπλωματία ζητά να ασκηθούν πιέσεις... στην ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει της Κοπεγχάγης, παρόλο που εκτιμά ότι το «σχέδιο Ανάν» «ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς»!

Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ από το Βερολίνο, η γερμανική διπλωματία κινείται και θα κινηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης βάσει μιας εισήγησης - οδηγού που εκπονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ομάδα διαχείρισης κρίσης για την Κύπρο (Κυπριακό και ένταξη στην ΕΕ), η οποία έχει συγκροτηθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών από το καλοκαίρι, υπό τον πρώην πρέσβη στη Λευκωσία και ειδικό εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, Πέτερ Βίτιχ.

Στις βασικές «οδηγίες» της έκθεσης - στην πραγματικότητα πρόκειται για προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - συγκαταλέγονται οι εξής:

1. Δε χρειάζεται καμία δημόσια τοποθέτηση επί της ουσίας των προτάσεων Ανάν.

2. Με δεδομένο ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να επιτευχθεί πράγματι μέχρι την Κοπεγχάγη η υπογραφή της «βασικής συμφωνίας», «εξακολουθεί ως εκ τούτου να είναι αναγκαία η άσκηση πίεσης επί της ελληνοκυπριακής πλευράς», με τη βοήθεια της φόρμουλας του Ελσίνκι και συγκεκριμένα με τη χρησιμοποίηση της γνωστής «ουράς» (παράγραφος 9β) στην απόφαση που αποσυνδέει την ένταξη της Κύπρου από την προϋπόθεση της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, σύμφωνα με την οποία για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη «όλοι οι σημαντικοί παράγοντες». «Αλλιώς - σημειώνεται - υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθηθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς μία παρελκυστική τακτική»(!), προκειμένου να παρακαμφθεί το ορόσημο της Κοπεγχάγης.

3. Συστήνεται «αυτοσυγκράτηση» έναντι των ελληνικών «προσπαθειών προσεταιρισμού» των Ευρωπαίων εταίρων, όπως αυτές καταγράφηκαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη συνάντησή του με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ (στις 8 Νοέμβρη, στο Βερολίνο) και στην επιστολή (με ημερομηνία 11 Νοέμβρη) που απηύθυνε προς τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

4. Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να συνεπάγεται και την αναφορά σε επιμέρους σημεία των προτάσεών του.

Για το «σχέδιο Ανάν»

Η αξιολόγηση του «σχεδίου Ανάν» συμπυκνώνεται στο σχετικό έγγραφο με τη διατύπωση «γνήσια ευκαιρία λύσης του Κυπριακού σε συνδυασμό με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά με υψηλούς κινδύνους στην περίπτωση αποτυχίας...». Το «σχέδιο Ανάν» - σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση των Γερμανών διπλωματών - «προσπαθεί με επιδεξιότητα να τηρήσει ίσες αποστάσεις και να αποφύγει τους σκοπέλους στα επίμαχα προβλήματα του καθεστώτος, της κυριαρχίας και της αναγνώρισης, απαιτεί και από τις δύο πλευρές οδυνηρές παραχωρήσεις και, συνολικά, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς...».

Αναφορικά με το τι προσφέρει το σχέδιο λύσης προς τις διάφορες πλευρές η έκθεση σημειώνει ότι η Τουρκία προσπορίζεται ορισμένες «σημαντικές διασφαλίσεις», όπως π.χ. την παράταση ισχύος των συμφωνιών εγγυήσεως, τη δέσμευση υποστήριξης της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς και την ικανοποίηση - αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και τον λεγόμενο ευρωστρατό - ότι η Κύπρος δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Μεταξύ των πλέον ενδιαφερόντων σημείων της έκθεσης είναι ότι η υποβολή του σχεδίου λύσης από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αποδίδεται στην «ενθάρρυνση, αν όχι στην άσκηση πίεσης από την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας», καθώς και η «αυτονόητη επισήμανση» ότι μπορεί μεν ο Ανάν για το σχέδιό του να μη χρησιμοποιεί τον όρο «ή δεχτείτε το ή απορρίψτε το», αλλά ότι η δομή του σχεδίου και το χρονοδιάγραμμα που το συνοδεύει οδηγούν σε αυτό και «δημιουργούν μία ισχυρή πίεση για την εξεύρεση λύσης».

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Της ΣΥΝαίνεσης το ανάγνωσμα

Προτάσσοντας την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και προσπερνώντας βιαστικά τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε χτες τη θέση του κόμματός του υπέρ του σχεδίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επικαλούμενος το συσχετισμό δυνάμεων στα πλαίσια του οποίου διαμορφώθηκε το σχέδιο.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος επέμεινε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να προσυπογράψει τη διεύρυνση της ΕΕ εάν δε συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος σ' αυτήν», ενώ τάχθηκε και υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και επανέλαβε ότι ο ΣΥΝ «αποφάσισε να στηρίξει αυτές τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μη λειτουργικά, τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν». Ζήτησε για μια ακόμα φορά ομοψυχία και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Γι' αυτό καθεαυτό το σχέδιο ανέφερε ότι «έχει θετικά σημεία, σημεία που χρειάζονται αποσαφήνιση και αρνητικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ενώ περιόρισε την ευθύνη της κυβέρνησης στο γεγονός ότι όφειλε να είχε ενημερώσει και να είχε διαβουλευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πριν τα πράγματα πάρουν διλημματικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη συναίνεση.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος επίσης είπε ότι ο ΣΥΝ θα μείνει συνεπής στις αξίες του «διεθνισμού, του αντιεθνικισμού», έτσι φυσικά όπως αντιλαμβάνεται αυτές τις έννοιες ο ίδιος και το κόμμα του. Ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί δριμύτατα σε όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη. Εν προκειμένω αναφερόμενος στην «Πατριωτική Κίνηση» που συγκρότησαν στελέχη του ΔΗΚΚΙ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και άλλες ανένταχτες προσωπικότητες, είπε: «θεωρούμε κάθε τι που υπαγορεύεται από στενά κομματικά κριτήρια ή από κομματικές τακτικές ως αρνητικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εξαγγελία "Πατριωτικού Μετώπου" είναι μια διχαστική και επιζήμια κίνηση. Η θεωρία των "εθνοπροδοτών" και των "εθνοσωτήρων", μάς γυρνάει στις μαύρες σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας. Η εθνικοφροσύνη και η πατριδοκαπηλία ποτέ δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά»!

Σε ό,τι δε αφορά τη συμμετοχή στο «Πατριωτικό Μέτωπο» του Δ. Σουλιώτη μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος απείλησε με λήψη μέτρων, λέγοντας: «είναι ένα θέμα το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό μας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Νομιμοποιεί τα τετελεσμένα του '74 το «σχέδιο Ανάν»

Απάντηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ στις δηλώσεις Κωνσταντόπουλου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στα πλαίσια εκδήλωσης της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών».

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε πως «αν θέλει την πρόοδο, πρέπει ανά πάσα στιγμή να υπεραμύνεται των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων και διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να υπεραμύνεται της επαναφοράς του ΟΗΕ στην πραγματική του αποστολή, που είναι η προστασία και όχι η υπονόμευση...».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου τόνισε:

«Εμείς δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός. Από την άλλη όμως μεριά, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι αντιδημοκρατικό, αντιπροοδευτικό το να υπεραμύνονται πολίτες και λαοί της διεθνούς έννομης τάξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος διάβασε λίγο το "σχέδιο Ανάν" και να μην έχει καταλήξει αδιάσειστα και αντικειμενικά στο συμπέρασμα ότι μέσα από το "σχέδιο Ανάν" νομιμοποιείται και επιβραβεύεται η παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, πράγμα που άλλωστε κατ' επανάληψη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του από το 1974 μέχρι πριν λίγους μήνες αναγνώρισε επίσημα και πανηγυρικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αρα, όσοι λένε "ναι" επί της αρχής, που η αρχή αυτής της πρότασης είναι η επιβράβευση της παραβίασης της διεθνούς έννομης τάξης και της βαρβαρότητας, νομίζουμε ότι συμβάλλουν στην προώθηση του νόμου της ζούγκλας που προωθούν σε πολλούς λαούς, όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Εμείς δίνουμε αγώνα για να επικρατήσει και πάλι η διεθνής έννομη τάξη, να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' όλη την περιοχή - και στην Κύπρο και στην Ελλάδα - και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Αποτελούν προφάσεις εν πολιτικές αμαρτίαις εκείνων οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους - ενδεχομένως μικροκομματικούς, μικροπροσωπικούς - βλέπουν το δέντρο και δε βλέπουν το δάσος, αν και θα 'λεγα ότι δε βλέπουν ούτε το δέντρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ