ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι πρεμιέρες συνεχίζονται!

«Αμαρτίες και πταίσματα» στο «Αργώ»
«Αμαρτίες και πταίσματα» στο «Αργώ»
Αλλος ένας «Γλάρος» (δύο στην Αθήνα, ένας στη Θεσσαλονίκη από το θέατρο της Μόσχας και ένας στη Λάρισα) ανοίγει τα φτερά του σήμερα, στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας». Το έργο του Τσέχωφ που φέτος έχει την τιμητική του, ανεβαίνει από το θίασο «Πράξη», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά - κοστούμια Ντόρας Λελούδα και επιμέλεια κίνησης Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Στέλιος Μάινας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλκης Παναγιωτίδης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Σοφία Σεϊρλή, Γιώργος Χαραλαμπίδης. Πρόκειται για έργο - τοιχογραφία καθημερινών ανθρώπων σε καθημερινές στιγμές, που μεταδίδει όλη τη δραματικότητα της ζωής αλλά και όλη της τη γελοιότητα. Οι βλαβερές συνέπειες του έρωτα, του παραθερισμού, της τέχνης ή της ζωής. «Μια κομεντί με τραγικό τέλος».

  • Το τελευταίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Αμαρτίες και πταίσματα» («Boston Marriage») ανεβαίνει, σήμερα, στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5201.684). Πρόκειται για μια καυστική κωμωδία, που περιστρέφεται γύρω από τη σχέση τριών γυναικών. Η σκηνοθεσία είναι της Ασπας Τομπούλη, η μετάφραση του Κώστα Λαμπρούλη και Σωκράτη Κυριαζή, η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, τα σκηνικά του Σίμου Καραφύλλη και τα κοστούμια της Κλερ Μπρέσγουελ. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Νόνη Ιωαννίδου και η Δέσποινα Σιδηροπούλου. Αναφερόμενη στο έργο η σκηνοθέτις Ασπα Τομπούλη σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν έχει ούτε τη συνήθη δομή, ούτε τη θεματολογία των γνωστών σε μας έργων του συγγραφέα, ο οποίος επιχειρεί "ανοίγματα" και ως προς τη θεματική και ως προς τη φόρμα, ενώ η σκόπιμη τοποθέτηση του έργου στα τέλη του 19ου αιώνα, αποβλέπει στο να περιγράψει τον κυνισμό της ανώτερης τάξης, η οποία πίσω από την καλλιεργημένη γλώσσα και τα περίτεχνα ρούχα προσπαθεί να καλύψει την αρπακτικότητα και την απληστία της».
  • «Ο Γλάρος» στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    «Ο Γλάρος» στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    Το πασίγνωστο έργο του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» ανεβάζει σήμερα το Εθνικό Θέατρο στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Παξινού», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Φιλέα Φογκ και του Πασπαρτού εμφανίζονται ο Νίκος Σιδέρης και ο Χρήστος Παπάς αντίστοιχα. Ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού, η Αούντα και ο Επιθεωρητής Φιξ είναι μερικοί από τους ήρωες που ζωντανεύουν στη σκηνή. Είκοσι οχτώ ηθοποιοί και χορευτές δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά πρωτόγνωρους τόπους, παράξενους λαούς και να ζήσουν μαζί με τους ήρωες αναρίθμητα συναρπαστικά περιστατικά... Κείμενο-διασκευή: Γιώργος Βάλαρης και Μαριάννα Τόλη. Σκηνικά: Γιώργος Ασημακόπουλος. Κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης.
Πέτρινα γεφύρια

Την πρώτη «Επιστημονική συνάντηση» με θέμα τα «Πέτρινα γεφύρια» διοργανώνει (23/11, 9.30 π.μ.) το «Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη και Θησέως, πλατεία Δαβάκη). Θα μιλήσουν οι: Δ. Ζαχαρόπουλος («Το μήνυμα που κουβαλάνε τα πέτρινα γεφύρια στο διάβα των αιώνων»). Ν. Κόκκας («Τα πέτρινα γεφύρια στον ορεινό όγκο της Ροδόπης»). Π. Καμηλάκης («Οι χορηγοί της κατασκευής γεφυριών»). Θ. Φώτσης («Η γέφυρα Παλιοσδίνας στη Θεσπρωτία. Εφαρμογή των συμπερασμάτων στη γέφυρα της Αρτας»). Θ. Χαμάκος («Τούρκικα γεφύρια της Ανατολής»). Γ. Τσότσος («Τα πέτρινα γεφύρια ως τεκμήρια διά τον καθαρισμό της πορείας των ιστορικών δρόμων. Το παράδειγμα της Β.Δ. Ελλάδας»). Σ. Μαντάς («Καταγραφή των πετρογέφυρων στη Βόρεια Ηπειρο. Προσπάθειες, προβλήματα, αποτελέσματα»). Α. Γαλερίδης («Τα πολύτοξα πεδινά γεφύρια»). Δ. Μπαλοδήμος («Γεωμετρική τεκμηρίωση πέτρινων τοξοτών γεφυριών. Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου. Εφαρμογές στο Κεντρικό Ζαγόρι»).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η «Τρίμινα Μπράτιε» θα παρουσιάσει μία πομάκικη παραλλαγή «του γεφυριού της Αρτας». Τραγουδάει και παίζει καβάλι ο Αλή Ρόγγο από τη Γλαύκη Ξάνθης.

Αυτοβιογραφικό μυθ-ιστόρημα

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο Σέρβος συγγραφέας και πολιτικός Ντόμπριτσα Τσόσιτς, με την ευκαιρία της χθεσινής παρουσίασης του πολιτικού μυθιστορήματός του «Η εποχή της εξουσίας», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», στη σειρά «Οι ορίζοντες των Βαλκανίων». Για το συγγραφέα και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του μίλησαν, από μέρους των εκδόσεων ο Αν. Χρυσοστομίδης και οι Φ. Κουβέλης και Ε. Βενιζέλος. Ο υπουργός σημείωσε ότι το βιβλίο αυτό «εναρμονίζεται με την επιδίωξη του ΥΠΠΟ για ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Βαλκανικού Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης», όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού των Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φλεβάρη.

Ο Ντ. Τσόσιτς γεννήθηκε το 1921 στο Βέλικα Ντρένοβα. Το 1939 έγινε μέλος του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. Συμμετείχε στο αντάρτικο κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νέος Μαχητής» και βουλευτής της Σερβίας και Γιουγκοσλαβίας. Από το 1951 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία (έγραψε δώδεκα μυθιστορήματα και πολλά δοκίμια). Το 1968 αποχώρησε από το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και έκτοτε συμμετείχε στην αντιπολίτευση. Εξελέγη (1992) Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αλλά καθαιρέθηκε από την ομοσπονδιακή Βουλή. Το μυθ-ιστόρημα του Ντ. Τσόσιτς, ουσιαστικά εκφράζει την αντίθεσή του με τους Τίτο και Μιλόσεβιτς.

Η Λάρνακα και τα λιμάνια

Τη σημερινή Λάρνακα έχει πλέον ως έδρα της η «Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών», η οποία αποτελείται από πόλεις της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου που ιδρύθηκαν στην αρχαιότητα από Ελληνες. Η απόφαση αυτή θεσμοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση των δημάρχων πόλεων - λιμανιών από τις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρουμανία, Λίβανο, Τυνησία, Κύπρο και Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 9 του Νοέμβρη στη Λάρνακα.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης των πόλεων της Ενωσης και προώθησης του σχεδιασμού των πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους. Από τις 24-30/11 η Ενωση σε συνεργασία με το ΙΕΠ πραγματοποιεί στην Κύπρο το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τέχνη και επιστήμη στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: σύγκριση ανάμεσα σε τρεις γενιές».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Η «Αγρα» παρουσιάζει σήμερα (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» το τελευταίο μυθιστόρημα του ποιητή, πεζογράφου και καθηγητή της Συγκριτικής Λογοτεχνίας Νάνο Βαλαωρίτη «Τα σπασμένα χέρια της Αφροδίτης της Μήλου».

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σήμερα (7.30μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν παρουσιάζουν το βιβλίο του Τζον Μπέρτζερ «Ενας ζωγράφος του καιρού μας».

Το «Μεταίχμιο» στις 27/11 (12μ) στο «Εσπέρια Παλλάς» θα παρουσιάσει τα βιβλία του Πολωνού δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρίτσαρντ Καπίνσκι «Εβενος, το χρώμα της Αφρικής» και «Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου».

Ο «Καστανιώτης» στις 25/11 (8μμ) στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης (Θεμιστοκλέους 104) θα παρουσιάσει το βιβλίο του Στέφανου Δάνδουλου «Νάρκισσοι και κανίβαλοι».

Ο «Ιωλκός» στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65) στις 27/11 (6μμ) θα παρουσιάσει το βιβλίο της Αντουανέττας Στέκα - Ασωνίτου «Δοκιμιακός λόγος» και στις 2/12 (6μμ) τα διηγήματα της Λένας Παππά «Με θέα στο αθέατο».

Ο Πατάκης στις 27/11 (12μ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσει τη μελέτη του Τίτου Π. Γιοχάλα «Εύβοια, Τα Αρβανίτικα».

Το ίδρυμα - Πνευματική Εστία Παναγιώτη Τρανούλη αύριο (8.30μμ) στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» θα απονείμει το φετινό βραβείο (30.000 ευρώ) του διαγωνισμού μυθιστορήματος, στον οποίο συμμετείχαν Ελληνες και ξένοι συγγραφείς. Πέρσι το βραβείο δόθηκε στους Αντώνη Σιμιτζή («Αν αγαπάς») και στη Λία Βιτάλη («Το παραμύθι του μεγάλου φόβου»). Η τελετή απονομής, την οποία θα παρουσιάσει ο Αλκ. Μπουνιάς, θα κλείσει τραγουδιστικά η Ελίζα Μαρέλη.

Δεκαπέντε παραγωγικά χρόνια και 280 τίτλους βιβλίων μετρούν οι εκδόσεις «Κριτική» και τα γιόρτασαν προχτές μαζί με τους συνεργάτες τους, κάνοντας και τον απολογισμό τους. Η «Κριτική» ξεκίνησε το 1987 με ξένους διανοητές των κοινωνικών επιστημών. Συνέχισε με την εκπαιδευτική σειρά «Γλώσσα - Θεωρία - Πράξη», η οποία αριθμεί είκοσι τίτλους και με τη σειρά «Εν πλω» με σύγχρονη ξένη λογοτεχνία. Ακολούθησαν και άλλες σειρές, μεταξύ των οποίων και μια σειρά για τις σύγχρονες επιστημονικές τάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ