ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Πολιτική παρέμβαση Χριστόδουλου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δε συγχαίρει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και δε θεωρεί ότι είναι σχέδιο πραγματικής λύσης του προβλήματος». Αυτό ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε δήλωσή του μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό, η ιεραρχία της Ελλάδας παρεμβαίνει, ακόμη μια φορά - ως μη όφειλε - και μάλιστα ξεκάθαρα στην πολιτική σκηνή. Διεκδικεί το ρόλο του «συμβουλάτορα» στα κόμματα και αξιοποιεί την «πάσα» που της έδωσε ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών, με την πρόσφατη επίσκεψή του, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα να έχει λόγο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής σημασίας.

Ο αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η ελληνική Εκκλησία χαιρετίζει την πρωτοβουλία Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, όμως διαπιστώνει ότι το σχέδιο επίλυσης του θέματος δεν εμμένει, όπως όφειλε, στις αποφάσεις του ΟΗΕ τον οποίο εκπροσωπεί».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος διαπίστωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν έχει ως κατευθυντήρια γραμμή το δίκαιο της Ενωμένης Ευρώπης», αλλά «υποκρύπτει σαφή ενδεχόμενα μακροχρόνιας δοκιμασίας και εμπλοκών, θύματα των οποίων θα είναι και οι δύο κοινότητες της Κύπρου». Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι οι «συνθήκες εξαναγκάζουν» για μια λύση του θέματος, όμως ανέφερε ότι «οι συνειδήσεις ανθίστανται» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία «του ελληνισμού να παραμείνει σταθερή και αταλάντευτη στις αρχές και τις αξίες του ελληνικού γένους και κυρίως στην αρχή της ελευθερίας».

Ο αρχιεπίσκοπος, σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε ότι «η Εκκλησία δε δίνει κατευθύνσεις στην πολιτική ηγεσία», όμως καταθέτει «τη μαρτυρία της, γιατί στηρίζει το ελληνικό γένος και συμπαρίσταται σ' αυτό όχι με πολιτική διάσταση, αλλά γιατί το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα». Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο συνομίλησαν οι μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος και Κερήνειας Παύλος. Αμέσως μετά, ο μεν πρώτος δήλωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να λειτουργήσει», ενώ ο Παύλος τόνισε ότι «το σχέδιο Ανάν επιχειρεί την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αρνήθηκε στον Ερντογάν ημερομηνία ένταξης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ως απειλητικός «κεμαλιστής» για Κύπρο και «ευρωστρατό» στο ξενοδοχείο, αλλά «μετριοπαθής ισλαμιστής» με «ευρωπαϊκά οράματα» στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε χτες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΔΑ) Ταγίπ Ερντογάν.

Περιφέροντας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το «υψίστης σημασίας» (Τ. Ερντογάν) αίτημα να δοθεί στην Τουρκία καθορισμένη ημερομηνία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (12/13 Δεκέμβρη), ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε για άλλη μια φορά την άρνηση του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, που «ενθαρρύνει την πρόοδο» της Τουρκίας, αλλά «δε» δέχεται, ως οφείλει εκ των συμπεφωνηθέντων, να δοθεί ημερομηνία ένταξης «πριν την πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης» (Ρ. Πρόντι). Η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να κατηγορηθεί για παράβαση συμφωνιών, το «παίζει Πόντιος Πιλάτος» σ' ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι που την ξεπερνά, και αφήνει σ' άλλους να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα» των αμερικανο-βρετανικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ονομαστικά τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ως «υποστηρικτή» του «κρίσιμου» για την Τουρκία αιτήματος για ημερομηνία ένταξης και τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ ως «αρνητικό» (!!!).

Γίνεται φανερό ότι ο «καλός» Ερντογάν αλλιώς ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του «πορεία» και αλλιώς έφθασε χτες στις Βρυξέλλες. Ισως αυτό να εξηγεί και το διαφαινόμενο εκνευρισμό του Τούρκου πολιτικού, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο του πριν τη συνάντηση με την Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν πρέπει να πληγωθεί το λαϊκό αίσθημα» στην Τουρκία, που τον εξέλεξε πρώτο κόμμα, και ότι ο καθορισμός ημερομηνίας στην Κοπεγχάγη είναι για το καλό όλων, «και» της Ευρώπης. Προχώρησε μάλιστα στις παραδοσιακές τουρκικές απειλές, προειδοποιώντας για ταυτόχρονη ένταξη Τουρκίας και Κύπρου στην ΕΕ και για «συγχρονισμένη» προενταξιακή στρατηγική μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας (!!!). Με αποκορύφωμα την ανοιχτή απειλή προς όλους ότι αν δεν πάρει ημερομηνία στην Κοπεγχάγη, δεν πρόκειται να λυθεί το εκκρεμές «πακέτο εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, ευρωστρατού και επίλυσης του Κυπριακού» (Τ. Ερντογάν). Ο «καλός» Ερντογάν δεν εξαπολύει απειλές στον αέρα, αφού το Κυπριακό έχει «κολλήσει» από το «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών, την περασμένη Δευτέρα, και ο «ευρωστρατός», παρά την ελληνική συγκατάθεση, «κόλλησε» χτες στο ΝΑΤΟ, εξαναγκάζοντας σε επίσημη εξάμηνη παράταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και αναβολή «επ' αόριστον» της αντικατάστασής τους από τον «ευρωστρατό».

Κομισιόν

Ο Τ. Ερντογάν συναντήθηκε στην έδρα της Κομισιόν με τον πρόεδρο Ρ. Πρόντι, ενώ ήταν ταυτόχρονα παρών και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γερμανός Γκ. Φερχόιγκεν, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Ρ. Πρόντι επανέλαβε τις πάγιες απόψεις της Κομισιόν (βλ. και «Ρ» 20/11/2002) που επαναλαμβάνονται στερεότυπα τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή τα συμπεράσματα της «έκθεσης προόδου» της Κομισιόν για την Τουρκία, του περασμένου Οκτώβρη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις του Ρ. Πρόντι υπάρχει «αναγνώριση» και «εκτίμηση» των τουρκικών «προόδων» στα συμπεφωνηθέντα, η «πρόοδος» αυτή πρέπει να «εφαρμοστεί και στην πράξη», η Κομισιόν αναλαμβάνει «δέσμευση για ενθάρρυνση της προόδου», αλλά «δεν μπορεί να δοθεί ημερομηνία ένταξης πριν να πληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», και αυτό γιατί η Κομισιόν, ως «θεματοφύλακας των συνθηκών» πρέπει «να παραμείνει πιστή στα κριτήρια και στην εφαρμογή τους στην πράξη».

Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν έκανε λόγο για «ισχυρή και εκπεφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας του λαού και της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ» και ότι ο καθορισμός ημερομηνίας στην Κοπεγχάγη αποτελεί «ζήτημα υψίστης σημασίας». Σ' αυτήν τη «νέα εποχή για την Τουρκία που άνοιξε μετά τις εκλογές», ο Τ. Ερντογάν καταθέτει ότι «επιθυμούμε και πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή φιλία μας». Εξέφρασε το παράπονό του ότι «στην Κοπεγχάγη η Τουρκία θα 'ναι η μόνη από τις δεκατρείς υποψήφιες για ένταξη χώρες που δε θα 'χει ημερομηνία ένταξης, παρόλο που είναι η πρώτη που υπέβαλε αίτηση προσχώρησης» από το μακρινό 1963. Και ισχυρίστηκε ότι μ' αυτόν τον τρόπο, από την Κοπεγχάγη και μετά «θα ανοίξει νέα εποχή και για την Ευρώπη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποσχέσεις Σρέντερ στον Ερντογάν

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποσχέθηκε στον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρ. Ερντογάν, ότι αν η Τουρκία εκπληρώσει ως τη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη τους αναγκαίους όρους, μπορεί να υπολογίζει σε ένα πρόσθετο σινιάλο, που θα επιβεβαιώνει τη στενή σύνδεση (της Τουρκίας με την ΕΕ).

Είναι αναγκαίες, είπε ο Σρέντερ, μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική πολιτική και η λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Κατά την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (20/11) ο καγκελάριος ζήτησε από τον Ερντογάν ενδοτικότητα της Τουρκίας και στο θέμα της συνεργασίας του «ευρωπαϊκού στρατού» με το ΝΑΤΟ, όπου, ως γνωστόν, η Αγκυρα προβάλλει αντιρρήσεις.

Την ίδια ημέρα (Τρίτη) ο Σρέντερ συναντήθηκε στο Βερολίνο και με τον Ιταλό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει ζητήσει καθορισμό σταθερής ημερομηνίας, το αργότερο μέσα στο 2003, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αυτό ανταποκρίνεται στις αντιλήψεις και του Βερολίνου», γραφείο η ίδια εφημερίδα.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ