Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Πολιτική παρέμβαση Χριστόδουλου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δε συγχαίρει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και δε θεωρεί ότι είναι σχέδιο πραγματικής λύσης του προβλήματος». Αυτό ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε δήλωσή του μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό, η ιεραρχία της Ελλάδας παρεμβαίνει, ακόμη μια φορά - ως μη όφειλε - και μάλιστα ξεκάθαρα στην πολιτική σκηνή. Διεκδικεί το ρόλο του «συμβουλάτορα» στα κόμματα και αξιοποιεί την «πάσα» που της έδωσε ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών, με την πρόσφατη επίσκεψή του, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα να έχει λόγο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής σημασίας.

Ο αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η ελληνική Εκκλησία χαιρετίζει την πρωτοβουλία Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, όμως διαπιστώνει ότι το σχέδιο επίλυσης του θέματος δεν εμμένει, όπως όφειλε, στις αποφάσεις του ΟΗΕ τον οποίο εκπροσωπεί».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος διαπίστωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν έχει ως κατευθυντήρια γραμμή το δίκαιο της Ενωμένης Ευρώπης», αλλά «υποκρύπτει σαφή ενδεχόμενα μακροχρόνιας δοκιμασίας και εμπλοκών, θύματα των οποίων θα είναι και οι δύο κοινότητες της Κύπρου». Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι οι «συνθήκες εξαναγκάζουν» για μια λύση του θέματος, όμως ανέφερε ότι «οι συνειδήσεις ανθίστανται» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία «του ελληνισμού να παραμείνει σταθερή και αταλάντευτη στις αρχές και τις αξίες του ελληνικού γένους και κυρίως στην αρχή της ελευθερίας».

Ο αρχιεπίσκοπος, σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε ότι «η Εκκλησία δε δίνει κατευθύνσεις στην πολιτική ηγεσία», όμως καταθέτει «τη μαρτυρία της, γιατί στηρίζει το ελληνικό γένος και συμπαρίσταται σ' αυτό όχι με πολιτική διάσταση, αλλά γιατί το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα». Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο συνομίλησαν οι μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος και Κερήνειας Παύλος. Αμέσως μετά, ο μεν πρώτος δήλωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να λειτουργήσει», ενώ ο Παύλος τόνισε ότι «το σχέδιο Ανάν επιχειρεί την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ