Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Καταστροφική για τους λαούς η διεύρυνση της ΕΕ

Παρέμβαση του κομμουνιστή ευρωβουλευτή στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της συζήτησης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΕ δεν είναι ούτε φιλανθρωπικός οργανισμός, ούτε υπερασπιστής της ευημερίας και της ελευθερίας των λαών. Είναι ένας στυγνός μηχανισμός υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ο ευρωπαϊκός πόλος του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, που χτυπάει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που αναπτύσσει στρατό και κατασταλτικούς μηχανισμούς για να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης.

Στόχος της διεύρυνσης είναι η κάλυψη του κενού που άφησε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, πράγμα που φάνηκε και από τις ρεβανσιστικές κραυγές που ακούστηκαν σήμερα σ' αυτή την αίθουσα. Στόχος επίσης είναι η ενίσχυση της νέας αστικής τάξης που αναπτύσσεται σ' αυτές τις χώρες και ανησυχεί για την κυριαρχία της, επειδή οι λαοί όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν το τι έχασαν με τις ανατροπές. Γίνεται με πλήρη συμφωνία των ΗΠΑ και παράλληλα με την επέκταση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ και την αλλαγή του ρόλου του προς το επιθετικότερον.

Ο χαρακτήρας της ΕΕ και η εμπειρία του λαού μας στη διάρκεια των 22 χρόνων που η χώρα μας είναι μέλος της, δε μας επιτρέπουν να κρύψουμε από τους άλλους λαούς την αλήθεια. Μας επιβάλλουν να τους προειδοποιήσουμε για τις συνέπειες του εγκλωβισμού τους. Παρά τις προσδοκίες για ευημερία που η προπαγάνδα καλλιεργεί, οι συνέπειες της ένταξης θα είναι καταστροφικές για την οικονομία των χωρών αυτών, που η παραγωγή τους βρίσκεται ακόμα πολύ πιο κάτω από το επίπεδο των τελευταίων χρόνων του σοσιαλισμού. Ηδη μέσω του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, η ΕΕ απομυζά 30 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή χρηματοδοτείται αντί να χρηματοδοτεί.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, κοινή είναι η εκτίμηση ότι το "σχέδιο Ανάν", με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι μακριά από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των μέχρι τώρα δικοινοτικών συμφωνιών, που ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων. Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη μορφή Συνομοσπονδίας, που οδηγεί σε θεσμική αναγνώριση της διχοτόμησης και αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Το γεγονός αυτό έχει ευρύτερη σημασία γιατί συνιστά αποδοχή, από τη μεριά του ίδιου του ΟΗΕ, της χρήσης στρατιωτικής βίας για επίτευξη πολιτικών στόχων και αλλαγή συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή είναι άμεση συνέπεια της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, της απόφασης του G-8 και της απόφασης του Ελσίνκι, για τις συνέπειες των οποίων είχε προειδοποιήσει έγκαιρα το Κόμμα μας. Είναι ίσως η πρώτη φορά, στην 84χρονη ιστορία του ΚΚΕ, που δεν μπορούμε να εκφράσουμε ικανοποίηση για την επαλήθευση των εκτιμήσεών μας».

  • Στην αρχή της ομιλίας του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε στο Σώμα τις απελάσεις από τις τσέχικες αρχές του Ιταλού δημοσιογράφου και των Ιταλών διαδηλωτών που βρίσκονταν στην Πράγα, μεταξύ χιλιάδων άλλων διαδηλωτών, για να διαδηλώσουν ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ