Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εξαιρετικά δυσμενείς οι εξελίξεις

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σε σχετική ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Το σχέδιο Ανάν, πέρα από τις ασφυκτικές χρονικές προϋποθέσεις που θέτει, αποτελεί ουσιαστικά απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο που απαιτούσαν τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενιαίας, ανεξάρτητης Κύπρου, αποστρατικοποιημένης. Με το εν λόγω σχέδιο περιορίζονται ουσιαστικά οι αρχές της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης ιδιοκτησίας των πολιτών.

Το σχέδιο Ανάν, που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στο ελβετικό μοντέλο, ενώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό, προβλέπει στην πραγματικότητα μια συγκαλυμμένη συνομοσπονδία όπου το κεντρικό κράτος θα έχει περιορισμένη κυριαρχία και αρμοδιότητες σε όφελος των «συστατικών κρατών» που θα έχουν το δικαίωμα του βέτο. Νομιμοποιείται με τον τρόπο αυτό η διχοτόμηση.

Επιπλέον, καθιερώνεται η επικυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων:

1. Μέσω της παραμονής των βρετανικών βάσεων (που θεωρούνται βρετανικό έδαφος).

2. Μέσω της συμμετοχής τριών αλλοδαπών δικαστών στο 9μελές Συνταγματικό Δικαστήριο οι οποίοι θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα στα «συστατικά κράτη» για τη λήψη απόφασης.

3. Με την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία. Με αυτές τις ρυθμίσεις δημιουργείται τελικά ένα ακόμη αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα για τους λαούς.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα του λαού της Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Εκφράζει τη βούλησή της να συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι μαζικοί φορείς της χώρας μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ