Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Αφησε έκθετο τον υπουργό Τύπου

Από τον Τύπο και την τηλεόραση πληροφορήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις παρεμβάσεις - καπέλο που έκανε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας στο διάταγμα που πρότεινε το συμβούλιο για τον κώδικα δεοντολογίας ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών!

Την ενδεικική για τη νομοθετική νοοτροπία του υπουργείου αυτή επισήμανση, επανέλαβε χθες ενώπιον και της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Γιάννης Λασκαρίδης απαντώντας σε ερώτημα της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ. Λασκαρίδης, ο ίδιος πληροφορήθηκε την πρόθεση της διάταξης «περί δημόσιου συμφέροντος» και την επαναδιατύπωση της διάταξης για τις πολιτικές συγκεντρώσεις, που «αλλοίωσαν το νόημα» των υπόλοιπων διατάξεων, από τηλεοπτική εκπομπή και τα μέλη του συμβουλίου από τα δημοσιεύματα του Τύπου!

Η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε ότι σε ανακοίνωσή του «ο υπουργός δήλωσε ότι συνεννοήθηκε μαζί σας» θυμίζοντας παράλληλα ότι στον Κώδικα έχει προσθέσει μια έννοια «δημόσιου συμφέροντος» αναρωτώμενη «αν αυτό μπορεί να γίνεται, τι νόημα έχει η ανεξάρτητη αρχή;». Απαντώντας ο πρόεδρος του ΕΣΡ σημείωσε: «κατά την άποψή μας έπρεπε να διαβιβαστεί κατευθείαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας ο έλεγχος νομιμότητας» ενώ αναφορικά με τον υπουργό Τύπου σημείωσε «το αν είχε το δικαίωμα να κάνει αυτή την πράξη πρέπει να το κρίνει το Συμβούλιο της Επικράτειας».

Αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επισήμανε ότι συνεχίζει να καθυστερεί η διαδικασία των προκηρύξεων επειδή το υπουργείο Τύπου δεν έχει αποσαφηνίσει το «πότε» και το «αν» θα εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τους όρους αδειοδότησης. Επισήμανε μάλιστα ότι η πρόβλεψη του νόμου δε θεωρεί ως υποχρεωτική την ύπαρξη Προεδρικού Διατάγματος προσθέτοντας όμως ότι «θέλουμε να είμαστε διακριτικοί έναντι της εκτελεστικής εξουσίας» υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση του Χρήστου Πρωτόπαππα να εκδώσει διάταγμα «στο 2ο 15ήμερο του Νοέμβρη». Καταληκτικά επισήμανε ότι για την έκδοση αδειών «θα περιμένουμε έναν εύλογο χρόνο».

Οσον αφορά το θέμα της οικονομικής διαφάνειας των εταιριών που βρίσκονται πίσω από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να ελέγξουμε την εικονικότητα των εγγράφων». Για το θέμα η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΔΟΕ ενώ αναρωτήθηκε αν μπορεί το ΕΣΡ να ελέγξει τα φαινόμενα «γκρίζας διαφήμισης» με την πρόσκληση καλλιτεχνών στα δελτία ειδήσεων.

Κάνοντας έναν απολογισμό των μέχρι τώρα αποφάσεων του ΕΣΡ, ο Γ. Λασκαρίδης σημείωσε ότι το συμβούλιο «έχει εκδώσει 90 περίπου κυρωτικές αποφάσεις» που «οι περισσότερες επιβάλλουν την κύρωση της συστάσεως» και «το μεγαλύτερο πρόστιμο είναι 200 χιλιάδες ευρώ». Τα πρόστιμα, σημείωσε, «εισπράττονται με βάση το νόμο περί δημοσίων εσόδων» και «παρακολουθούμε ότι εισπράττονται» προσθέτοντας ότι «εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι για τις περιπτώσεις μετάθεσης της ώρας» αφού «η άμεση εκτέλεση της μεταβολής του προγράμματος έχει μια δυσχέρεια. Ισως υπάρχει ένα κενό του νόμου». Ειδικά για τις τηλεοράσεις ο Γ. Λασκαρίδης σημείωσε ότι «νομίζουν ότι το αγαθό που λέγεται ενημέρωση του κοινού μπορούν να το χειρίζονται με ένα προκλητικό τρόπο σημειώνοντας ότι στις συστάσεις του ΕΣΡ «η απάντηση είναι: «ανταγωνισμός»».

Οσον αφορά τις οργανωτικές δυνατότητες, ο Γ. Λασκαρίδης μίλησε για «σοβαρό πρόβλημα οργανώσεως της υπηρεσίας» προσθέτοντας ότι «το κτίριο είναι πολύ μικρό» καθώς και ότι απαιτούνται 70 άτομα προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ