Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στερνό αντίο στη σ. Μαρία Σαμαριτάκη

Πέθανε προχτές, Τρίτη 11 του Νοέμβρη και κηδεύτηκε χτες στο χωριό Αγ. Σύλλας Ηρακλείου

Στερνό αντίο στη Μαρία Σαμαριτάκη, την αντιστασιακή αγωνίστρια μέχρι το τέλος της ζωής της, είπαν χτες το μεσημέρι πλήθος κομμουνιστές, αντιστασιακοί και συναγωνιστές της στους κοινωνικούς και ανεξαρτησιακούς αγώνες, κάτοικοι της περιοχής στο χωριό Αγ. Σύλλας Ηρακλείου όπου έγινε η κηδεία της. Η σ. Μαρία Σαμαριτάκη, σύζυγος του Νίκου Σαμαριτάκη, καπετάνιου του 43ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ο οποίος έπεσε σαν ήρωας το 1948 καταδικασμένος σε θάνατο από το στρατοδικείο του Ηρακλείου, πέθανε προχτές, Τρίτη 19.11.2002.

Από μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου και της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, των κομμουνιστών της Κρήτης, αποχαιρέτισε τη Μ. Σαμαριτάκη ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο.

Η συντρόφισσα Μαρία Σαμαριτάκη, από πολύ νωρίς γαλουχήθηκε στα ιδεώδη της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, πήρε μέρος στους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές, για έναν καινούριο κόσμο.

Οχι μόνο δε συμβιβάστηκε ποτέ με το άδικο, την εκμετάλλευση, την υποδούλωση της χώρας από ξένους και ντόπιους κατακτητές, αλλά ήταν και από τις 12 γυναίκες αντάρτισσες που κράτησαν τη σημαία του αγώνα ψηλά, κατά την περίοδο της αποχώρησης των Γερμανών από την Κρήτη.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της, η Μαρία Σαμαριτάκη, υπήρξε από τις πιο αγωνιστικές γυναικείες μορφές του λαϊκού κινήματος. Διακρινόταν για το ήθος και την αγωνιστικότητά της, το πάθος και την προσήλωσή της για τη δικαίωση των υψηλών ιδανικών της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ