Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Στην Κύπρο ο λογαριασμός της ευρωατλαντικής σύγκρουσης
  • Αμερικανοβρετανικές πιέσεις στην ΕΕ για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων
  • Δε δίνουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία οι Γερμανοί
  • Μόνο υποσχέσεις δίνουν οι Τούρκοι

Τα κατάφερε, τελικά, η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια και το Κυπριακό έχει τοποθετηθεί για τα καλά στη μέση του σκληρού ευρωατλαντικού ανταγωνισμού. Το αντικείμενο των έντονων τριβών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας) είναι η υπό διαμόρφωση σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση. Οι παράπλευρες απώλειες αυτού του έντονου παιχνιδιού, συσσωρεύονται, όπως όλα δείχνουν, στην Κύπρο, η οποία κινδυνεύει να πληρώσει το «μάρμαρο».

Χτες η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον έχει υποβάλλει non paper προς τους «15» και τους ζητά να δώσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Στο ίδιο πλαίσιο η Βρετανία κατέθεσε στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχέδιο συμπερασμάτων για το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης, μετουσιώνοντας τις αμερικανικές προτάσεις, με την πρόταση να δοθεί η ημερομηνία στην Τουρκία και να τηρηθούν τα αυστηρότατα χρονοδιαγράμματα του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Γαλλία, δε φαίνονται διατεθειμένες να προσφέρουν στην Αγκυρα το δώρο της ημερομηνίας. Ως εκ τούτου η Τουρκία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό.

Αυτό το σκηνικό προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εμπλοκής στην πορεία της Κύπρου, στην οποία πολλά είχε επενδύσει η κυβέρνηση Σημίτη. Μάλιστα οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται, καθώς όλο και πιο συχνά στο διπλωματικό παρασκήνιο διατυπώνεται από τους εταίρους η υπενθύμιση της υποπαραγράφου των συμπερασμάτων του Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα όταν έρθει η ώρα της ένταξης της Κύπρου. Αυτό υπενθύμισε χτες στην Αθήνα και ο Ντέιβιντ Χάνι μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου. Οταν ρωτήθηκε ο Βρετανός διπλωμάτης τι θα συμβεί αν μέχρι την Κοπεγχάγη δεν έχει υιοθετηθεί η συμφωνία Ανάν, είπε, πως η απάντηση βρίσκεται στα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι.

Την ίδια στιγμή ο Τ. Ερντογάν, δήλωνε χτες από τις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία αν λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, τότε μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα κάνει βήματα και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα του ευρωστρατού. Σε αυτό το πολύπλοκο παζάρι, εμφανίστηκαν και κάποιες γραπτές τοποθετήσεις κύκλων της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους, η Αθήνα συμφωνεί να δοθεί η ημερομηνία στην Τουρκία, με την προϋπόθεση να συμφωνήσει στις ρυθμίσεις για τον ευρωστρατό άμεσα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα και υπογράψει τις βασικές αρχές του «σχεδίου Ανάν» μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Το πολύπλοκο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, αφού όπως όλα δείχνουν στην ατζέντα της Συνόδου θα τεθούν άπαντα τα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και μάλιστα με ορατό πια τον «κίνδυνο» να αναβληθεί η ένταξη της Κύπρου. Αυτή η κατάσταση, υποχρέωσε χτες τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει και την παρακάτω «ηρωική» δήλωση: «Ολοι έχουμε τονίσει ότι η ένταξη της Κύπρου είναι κάτι που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου και βεβαίως ελπίζουμε πως δε θα υπάρξει οποιαδήποτε χώρα που να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση σε μια πορεία που είναι μέχρι τώρα απολύτως θετική. Αλλιώς, θα έχουν να αντιμετωπίσουν εμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ